Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a afirmat că sunt două explicaţii mari pentru care Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL, se bucură de un sprijin masiv din partea alegătorilor şi un motiv ar fi legat de dezamăgirea globală a cetăţenilor faţă de clasa politică şi atunci înfloresc populiştii.

Nicusor DanFoto: Inquam Photos / Malina Norocea

El a adăugat că un al doilea motiv este dat de campania sa pe reţele sociale, cu chestiuni care par „foarte manageriale, dau un telefon să repar o groapă, cu staţia şi scuterul”, transmite News.ro.

Primarul Capitalei a fost, sâmbătă, invitat în emisiunea Insider Politic de la Prima TV. El a fost întrebat cu cine concurează direct pentru Primăria Capitalei, cu Cristian Popescu Piedone, candidatul PUSL sau cu Gabriela Firea, candidatul PSD.

„Aşa cum spun sondajele pe care le-am făcut şi aşa cum spun oamenii din stradă, cu Cristian Popescu-Piedone. Depinde foarte mult când faci sondaj, fără să acuz pe nimeni. Depinde dacă Iei toţi votanţii sau iei numai pe cei care zic că vin la vot sau iei numai pe cei care zic că sunt interesaţi de vot sau iei numai pe cei care sunt şi interesaţi şi zic şi că vin la vot. Deci de aici fluctuaţiile astea. Sondajul pe care noi l-am făcut în urmă cu o lună şi jumătate şi discuţiile pe care voluntarii noştri le au cu cetăţenii îl indică mai degrabă pe Cristian Popescu-Piedone”, a afirmat Nicuşor Dan.

El a oferit şi o explicație pentru acest sprijin masiv al alegătorilor pentru Cristian Popescu Piedone, care a fost recent eliberat din închisoare şi reinstalat ca primar la Sectorul 5.

Nicușor Dan, despre popularitatea lui Piedone: „Sunt două mari explicații

„Da, şi cu facultatea făcută cum a făcut-o, în condiţiile în care are dificultăţi în limba română, cu carnetul luat fără discuţie pe şpagă la Piteşti şi cu condamnare penală. Sunt două explicaţii. Şi mie mi-a fost greu să... adică mi-a luat câteva săptămâni ca să interiorizez această realitate. ț

Sunt două explicaţii mari. Una, o dezamăgire globală faţă de clasa politică în ansamblul ei şi ăsta e un fenomen general în momentul în care oamenii nu mai au încredere în clasa politică înfloresc populiştii, adică cine strigă… oamenii zic că toţi sunt o apă şi un pământ şi atunci cine strigă mai tare se îndreaptă mai degrabă în direcţia asta.

Şi pe de altă parte o campanie foarte intensă pe care nici unul din noi n-a băgat-o în seamă pe care a făcut-o pe reţele sociale, în special pe TikTok, cu chestiuni din astea care par foarte manageriale. Hai să dau un telefon să repar o groapă, cu staţia, cu scuterul, am mai pus nişte şuruburi la o bărcuţă. Guvernarea unui oraş e mult mai mult decât atât”, a declarat primarul Capitalei.

Nicuşor Dan a relatat şi cum a fost colaborarea cu Piedone, de la primarul general la primarul de sector

„A existat o relaţie special cu administratorul public. Am avut mai multe lucruri cu primarii de sector, în special am constituit un ADI - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară. Când mai multe administraţii locale se pun împreună, fac un ONG, să-i spunem, ca să rezolve o anumită problemă, de data asta era vorba de deşeurile din Bucureşti în care trebuia să colaborăm şi aveam şedinţă aproape la 2-3 săptămâni şi venea administratorul public, am avut o relaţie ok, da”, a explicat Nicuşor Dan.

Ce a spus primarul despre sloganul „Matematică, nu usturoi”

Primarul Capitalei a vorbit şi despre panourile sale electorale, inclusiv cel cu mesajul „Matematică, nu usturoi”, despre care a afirmat că a fost ideea echipei de campanie.

„Noi avem trei sloganuri. Avem în această fază a pre-campaniei, «Mulţumesc şi lucrurile bune se fac împreună şi se fac cu încredere». Asta a fost prima jumătate a pre-campaniei. După care în a doua jumătate avem „Oameni, nu clanuri” şi ”Normalitate”, care sunt împreună sunt 99% din panouri şi avem patru panouri cu „Matematică, nu usturoi”, care a fost o idee…”, a precizat primarul Capitalei.

Întrebat dacă acum nu i se mai pare o idee aşa bună, Nicuşor Dan a răspuns: „Acum n-aş mai face-o, sincer să fiu, pentru că bineînţeles că noi am vrut să spunem ceva, am vrut să spunem care e profilul mai bun de primar, de cineva mai structurat şi se poate înţelege, ceea ce noi n-am vrut niciodată, că identificăm votanţii”, a mai precizat Nicuşor Dan.

La remarca poitrivit căreia se poate înţelege că oamenii care consumă ustoroi sunt mai sărăci şi că nu l-a interesa votul acestora, Nicuşor Dan a precizat: „Nicidecum n-a fost asta intenţia mea”.