Mișcarea islamistă palestiniană Hamas rămâne „singurul obstacol dintre poporul din Gaza și o încetare a ostilităților" cu Israelul, a declarat vineri Antony Blinken, citat de France Presse. Pe de altă parte, secretarul de stat american a spus că o ofensivă israeliană în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, ar provoca distrugeri „dincolo de ceea ce este acceptabil".

Civili palestinieni lângă o clădire distrusă de un bombardament israelian în RafahFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Așteptăm să vedem dacă pot spune cu adevărat `Da` unei încetări a luptelor și eliberării ostaticilor", a declarat Blinken în cadrul Forumului Sedona al Institutului McCain din Arizona.

`Realitatea în acest moment este că singurul lucru care stă între oamenii din Gaza și un armistițiu este Hamas", a adăugat el.

Israelul și țările mediatoare așteaptă în continuare un răspuns din partea mișcării islamiste la o propunere de armistițiu de 40 de zile, asociat cu eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza, în schimbul unor prizonieri palestinieni deținuți de Israel.

O delegație se va deplasa sâmbătă la Cairo pentru a continua discuțiile.

Subliniind că militanții Hamas „pretind că reprezintă" poporul palestinian, Blinken a declarat că „dacă acest lucru este adevărat, acceptarea unei încetări a luptelor ar trebui să fie evidentă".

O ofensivă în Rahaf ar fi „dincolo de ceea ce este acceptabil"

Secretarul de stat american a mai spus că un atac israelian asupra Rafah, orașul din sudul Fâșiei Gaza unde peste un milion de palestinieni au fugit din cauza războiului, ar provoca daune „dincolo de ceea ce este acceptabil".

Potrivit lui Blinken, Israelul nu a prezentat niciun plan de protecție a civililor în timpul acestui posibil atac.

„În absența unui astfel de plan, nu putem susține o operațiune militară pe scară largă în Rafah, deoarece distrugeri pe care le-ar provoca ar fi dincolo de ceea ce este acceptabil", a spus el.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a reafirmat joi intenția de a lansa o ofensivă la Rafah „cu sau fără un acord de armistițiu".

„Vom face tot ce este necesar pentru a învinge și a ne învinge inamicul, inclusiv la Rafah", a declarat el.

Arabia Saudită ar putea începe normalizarea relațiilor cu Israelul

Blinken, care a vizitat luni Arabia Saudită, a declarat, de asemenea, că liderul de facto al regatului, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, ar putea iniția discuții cu privire la o posibilă normalizare a relațiilor cu Israelul.

„El a spus clar că vrea să facă ceva în legătură cu normalizarea și că ar vrea să o facă cât mai repede posibil", dar numai dacă sunt îndeplinite condițiile, a dat asigurări secretarul de stat american.

Riadul dorește punerea în aplicare a unui proces care să ducă la crearea unui stat palestinian, un scenariu respins de premierul israelian și de aliații săi de extremă dreapta.