Uriaşe vârtejuri întunecate care străbat cerul: zeci de tornade au lovit centrul Statelor Unite vineri, provocând pagube semnificative şi rănind cel puţin trei persoane, potrivit autorităţilor, transmit AFP și Agerpres.

Tornadă în Nebraska, SUAFoto: KENNETH FERRIERA / AP / Profimedia

Peste 70 de tornade au fost înregistrate vineri de American Weather Services (NWS), majoritatea în jurul oraşului Omaha din Nebraska şi în apropiere de Iowa.

Imagini de la vânătorii de furtuni de la faţa locului publicate pe reţelele de socializare arată imense vârtejuri negre care mătură cerul, ridicând pământ, praf şi materiale în calea lor.

O tornadă a trecut peste un tren care se oprise la vederea tornadei din zona prin care trecea.

Rezultatul tornadelor sunt zeci de clădiri distruse, linii electrice dărâmate, trenuri deraiate.

În Elkhorn, o suburbie din Omaha, imaginile arată case distruse, acoperişuri aruncate la sol, copaci goi.

„Salvatorii continuă să verifice casele afectate şi să ofere asistenţă oricăror persoane rănite", a scris poliţia din Omaha pe X.

Avertismente de tornadă în mai multe state din centrul Statelor Unite

Mai la sud, lângă oraşul Lincoln, o tornadă a lovit un hangar industrial. Cele aproximativ 70 de persoane care se aflau acolo atunci când clădirea s-a prăbuşit au fost evacuate.

Trei dintre ele sunt rănite, dar viaţa nu le este pusă în pericol, au declarat autorităţile comitatului Lancaster într-o conferinţă de presă.

NWS, care a publicat vineri numeroase avertismente de tornadă în mai multe state din centrul Statelor Unite, a anunţat că acest fenomen meteorologic va continua sâmbătă în această vastă regiune de câmpii agricole, inclusiv până în Texas.

Tornadele, un fenomen meteorologic pe cât de impresionant, pe atât de greu de prezis, sunt relativ frecvente în Statele Unite, în special în zonele centrale şi de sud ale ţării.