În prezentarea bugetului federal de marți, Canada a dezvăluit noi taxe pentru cei mai bogați, pentru a finanța în special construirea de locuințe și pentru a-i sprijini pe tinerii afectați de creșterea costului vieții, potrivit AFP.

Justin Trudeau și Sophie TrudeauFoto: Jacob King / PA Images / Profimedia

Guvernul lui Justin Trudeau se așteaptă să obțină venituri de peste 20 de miliarde de dolari canadieni în cinci ani, în principal prin acest nou sistem de impozitare.

De asemenea, acesta prevede o încetinire a economiei în 2024, dar crede că poate evita recesiunea în pofida ratelor relativ ridicate ale dobânzilor care apasă asupra economiei.

Cea mai mare parte a noilor cheltuieli va fi destinată educației, locuințelor și ocupării forței de muncă, toate puncte de presiune pentru tinerii alegători.

Aflat la peste 10 puncte în sondaje în urma principalului său rival, liderul conservator Pierre Poilievre, premierul liberal Justin Trudeau trebuie să recâștige sprijinul celor mai tineri alegători canadieni care l-au propulsat la putere în 2015 pentru a câștiga alegerile prevăzute peste un an.

„Astăzi, un tâmplar sau o asistentă medicală pot plăti impozite cu un procent marginal mai mare decât un multimilionar. Acest lucru nu este corect. Trebuie să se schimbe și se va schimba”, a declarat marți ministrul Bugetului, Chrystia Freeland.

Ea a promis „corectitudine pentru fiecare generație”. „Pentru prea mulți canadieni tineri, în special mileniali și generația Z, există sentimentul că munca lor grea nu este răsplătită”, a spus ea.

„Ei nu se bucură de aceleași condiții ca părinții și bunicii lor”, a adăugat ea.

În condițiile în care creșterea costului vieții reprezintă o preocupare majoră pentru majoritatea canadienilor, bugetul ministrului Freeland introduce o serie de noi măsuri de cheltuieli pentru a ușura povara asupra gospodăriilor.