Novak Djokovic se află într-o stare de „sănătate excelentă” și nu ar trebui să fie expulzat din Australia din motive medicale, a dat asigurări pentru AFP un medic cunoscut pentru că l-a ajutat pe sârb să urce în vârful tenisului mondial, considerând că jucătorul este victima „politicii” australiene, scrie AFP.

Novak DjokovicFoto: Adam Davy / PA Images / Profimedia

Vineri, Australia a anulat încă o dată viza lui Djokovic, amenințat cu revenirea în carantină sâmbătă, autoritățile țării bazându-și decizia „pe baze de sănătate și ordine publică”.

„Devine absurd că cineva care este sănătos (...) reprezintă o amenințare pentru public”, a declarat vineri pentru AFP Igor Cetojevic, un medic sârb de origine bosniacă care locuiește în Cipru.

Pentru doctor, care a monitorizat starea de sănătate a lui Djokovic timp de un an în timpul turneelor ​​sale până la prima victorie la Wimbledon în 2011, jucătorul sârb plătește prețul pentru „politica” australiană.

„Totul e politică (...) nimic altceva”, a susținut el râzând: „Un tip super sănătos este acum o amenințare pentru Openul australian”.

Numărul unu mondial, tenismenul în vârstă de 34 de ani, care a intrat în Australia pentru a juca la Australian Open, nu este vaccinat împotriva Covid-19. El a recunoscut că și-a completat greșit declarația de intrare în Australia și a recunoscut că nu a respectat regulile de izolare după ce a fost testat pozitiv pentru virus în decembrie.

Medicul contestă eficacitatea vaccinului anti Covid

Medicul în vârstă de 60 de ani, care practică medicina energetică, medicina chineză și o abordare holistică în general, a spus că Djokovic ar putea „cu siguranță” să-și vadă performanța atletică în scădere dacă ar accepta să fie vaccinat împotriva Covid-19.

„Cu toții suntem diferiți” în fața vaccinurilor anti-covid, a spus el, spunând că eficacitatea lor nu are „dovadă științifică”.

Vaccinurile împotriva coronavirusului au fost supuse unor teste riguroase care demonstrează eficacitatea lor.

Studiile medicale au arătat că acestea permit un răspuns imun prelungit împotriva virusului, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).