Confruntat cu mai multe scandaluri, Boris Johnson pare într-o poziție precară în fruntea guvernului britanic. AFP analizează care sunt posibilele scenarii la finalul acestei săptămâni grele pentru liderul conservator, aflat la putere din iulie 2019.

Boris JohnsonFoto: DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

O demisie

Boris Johnson a părut mult timp invincibil de-a lungul carierei sale în jurnalism și politică, revenind mereu și urcând în vârf în ciuda minciunilor, a aventurilor extraconjugale sau a declarațiilor denunțate ca fiind rasiste.

El nu dă vreun semn că va renunța la postul său, la puțin peste doi ani după ce a condus conservatorii la o majoritate covârșitoare în Camera Comunelor.

„Întotdeauna a reușit să iasă din situații inextricabile pentru muritorii de rând”, a declarat recent fostul prim-ministru David Cameron la Sky News.

Boris Johnson și-a cerut scuze săptămâna aceasta pentru că a participat la o masă în Downing Street Gardens, pe fondul izolării din mai 2020. Confruntat cu un val de cereri de a demisiona, el a cerut să aștepte concluziile unei investigații interne a lui Sue Gray, înalt funcționar public, cunoscută pentru integritatea ei.

Dar această anchetă se concentrează mai mult pe stabilirea faptelor decât pe consecințele acestora. Și potrivit Times, raportul său ar putea concluziona că nu a existat nicio infracțiune și ar putea recomanda doar măsuri disciplinare împotriva anumitor colaboratori.

Pentru moment, doar cinci deputați ai majorității sale au cerut public plecarea șefului guvernului.

Dacă ar fi pierdut sprijinul greilor din guvernul său sau, în general, al partidului său, ar putea totuși să decidă să arunce prosopul așa cum a făcut-o Theresa May în 2019. Acest lucru ar declanșa o procedură de numire a unui nou lider al Partidului Conservator care ar putea dura șase săptămâni.

În acest caz, miniștrii de finanțe Rishi Sunak și ministrul de externe Liz Truss sunt considerați în prezent lideri.

Vot de neîncredere

Partidul Conservator este cunoscut pentru că nu a arătat milă față de liderii săi prinși în scandaluri. El a demis-o astfel pe Margaret Thatcher în 1990, după mai bine de un deceniu la putere.

Pentru a-l demonta pe Boris Johnson, cel puțin 54 de deputați „conservatori”, sau 15% din grupul parlamentar conservator, trebuie să scrie „comitetului 1922” pentru a cere un vot de neîncredere. Această procedură este secretă, dar potrivit Telegraph, aproximativ treizeci de aleși ar fi făcut-o.

Ar putea urma mai multe dacă descoperirile lui Sue Gray se dovedesc copleșitoare. Sau dacă dezvăluirile vor continua să se succedă.

Ancheta poliției

Poliția londoneze a declarat că a fost în contact cu guvernul cu privire la dezvăluirile despre „petrecerile în grădină” din Downing Street, dar așteaptă concluziile lui Sue Gray pentru a decide cu privire la orice acțiune care trebuie luată.

„Met Poliția” a fost criticată pentru că a refuzat inițial să investigheze a posteriori posibile încălcări ale regulilor de sănătate.

Lansarea unei anchete judiciare ar crește foarte mult presiunea asupra lui Boris Johnson.

Johnson rezistă

Cazul ar putea fi adăugat la lunga listă de scandaluri care i-au afectat cariera lui Boris Johnson, inclusiv de la sosirea lui în Downing Street.

Partidul său a fost amendat pentru că nu a declarat finanțarea de la un donator generos pentru renovarea de lux a apartamentului lui Boris Johnson de pe strada 11 Downing. De asemenea, el a fost acuzat că a acordat în mod sistematic un loc în Camera Lorzilor principalilor donatori ai formațiunii.

Boris Johnson a stârnit, de asemenea, proteste dorind să schimbe regulile care guvernează lobby-ul deputaților pentru a evita sancțiunile pentru un conservator ales. A trebuit să dea înapoi, iar deputatul în cauză, Owen Paterson, a demisionat. Scaunul său a fost câștigat de democrații liberali, după 200 de ani în mâinile conservatoare.

În mijlocul inflației în creștere, baza partidului are o viziune vagă asupra creșterii contribuțiilor la asigurările sociale anunțate în primăvară pentru a salva sistemul de sănătate și de asitență socială.

Următoarele alegeri legislative nu sunt așteptate înainte de mai 2024, dar alegerile locale vor avea loc în mai, iar rezultatele dezastruoase ar putea relansa războaiele interne din cadrul Partidului Conservator.