București, 10 decembrie 2021 – Evoluția pozitivă a ratei de vaccinare la nivel global și menținerea flexibilității în piața muncii au contribuit la reluarea călătoriilor, astfel că numărul turiștilor care au mers cu avionul și s-au cazat la hotel a crescut cu 50% în ultima parte a anului 2021 în comparație cu anul trecut, potrivit studiului Deloitte 2021 Holiday Travel Survey. Cei care pot lucra la distanță sunt mai dispuși să călătorească pentru perioade mai lungi și să-și majoreze bugetul aferent vacanței față de cel din 2019, comparativ cu cei care vor să se deconecteze complet de la activitatea profesională când călătoresc. Dintre cei care plănuiesc să și muncească în timpul vacanței, 75% își prelungesc excursia cu cel puțin o zi.

Raluca Baldea, Deloitte RomaniaFoto: Deloitte Romania

În ceea ce privește bugetul pentru cazare, aproape 60% dintre participanții la studiul Deloitte spun că vor aloca aceeași sumă pentru călătorii ca și în urmă cu doi ani, iar 21%, semnificativ mai mult. Cei mai mulți participanți la studiu apreciază măsurile impuse de autorități pentru a limita răspândirea virusului, 64% fiind mai dispuși să rezerve un zbor dacă purtarea măștii este obligatorie, iar 58%, dacă se impune dovada vaccinării.

„Dorința oamenilor de a călători a revenit odată cu creșterea ratei vaccinării și cu redresarea economică. În Europa, datele Eurostat arată o majorare de peste 20% a cazărilor în unități turistice în vara acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii indicatorilor de încredere în economia europeană. În România, avansul a fost de peste 50% în perioada menționată. Referitor la măsurile de siguranță luate de autoritățile europene, conform celui mai recent Eurobarometru, 65% dintre europeni sunt de acord cu faptul că certificatul digital COVID-19 reprezintă cel mai sigur mijloc de a călători liber în UE în timpul pandemiei. În România, ponderea este de 56%”, a declarat Raluca Bâldea, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România, și Liderul industriei de retail și bunuri de larg consum.

Cei care nu călătoresc invocă pandemia ca motiv principal, urmată de îngrijorările de natură financiară. Și stadiul în care se află vaccinarea copiilor influențează planurile de vacanță, 10% din persoanele cu vârsta sub 55 de ani invocând acest motiv pentru renunțarea la călătorii, iar una din șapte evită unitățile de cazare.

De asemenea, atitudinea față de călătorii variază în funcție de vârstă. Persoanele de peste 55 de ani manifestă mai multă prudență decât cele mai tinere - sunt mai puține cele care călătoresc, iar excursiile lor sunt mai scurte.

Sărbătorile de iarnă sunt specifice revederii cu persoanele apropiate, astfel că 60% dintre participanți spun că vor să organizeze o excursie care implică petrecerea timpului cu prietenii sau cu familia, iar 54% optează pentru cazarea la hotel sau într-o unitate privată. Cei care aleg să stea la hotel sunt motivați de încrederea în brand, de așteptările cu privire la respectarea măsurilor de siguranță și de ofertele disponibile.

Studiul Deloitte 2021 Holiday Travel Survey a fost realizat pe baza răspunsurilor oferite de peste 6.500 de participanți din SUA.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță, servicii juridice, consultanță financiară și managementul riscului, servicii de consultanță fiscală și alte servicii adiacente către clienți din sectorul public și privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente în topul Fortune Global 500® sunt clienți Deloitte, prin intermediul rețelei sale globale de firme membre care activează în peste 150 de țări și teritorii, oferind resurse internaționale, perspective locale și servicii de cea mai înaltă calitate pentru a aborda provocări de business complexe. Obiectivul Deloitte este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor peste 345.000 de profesioniști ai săi.

DeloitteRomânia este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 2.600 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.com/ro/despre.