România este pe locul 13 în UE din punctul de vedere al prețului unui hectar de teren arabil, dar media națională de 7.163 de euro este mai mare decât în țări precum Franța sau Ungaria, arată datele Eurostat.

Pretul mediu al ha de teren arabil in UEFoto: Eurostat

Dintre statele membre ale UE, Olanda a înregistrat cel mai mare preț de achiziție pentru un hectar de teren arabil din UE (în medie 69.632 de euro în 2019).

Prețul terenurilor arabile în fiecare regiune din Olanda a fost mai mare decât toate celelalte medii naționale disponibile în UE.

Cu toate acestea, dintre regiunile UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mari prețuri pentru terenurile arabile au fost înregistrate în regiunea spaniolă Insulele Canare (o medie de 120.477 EUR pe hectar în 2020).

Cel mai ieftin teren arabil a fost în Croația, unde un hectar a costat în medie.3 440 EUR în 2020.

La nivel regional, un hectar de teren arabil a costat cel mai puțin în regiunea de sud-vest (Yugozapaden) din Bulgaria (o medie de 2.051 EUR).

Cotațiile reprezintă cele mai noi informații statistice de care dispune Eurostat.

Nivelul prețurilor terenurilor depinde de o serie de factori, fie că este vorba de factori naționali (legi), regionali (climă, proximitatea rețelelor utilitare) și de factori de productivitate locali (calitatea solului, pantă, drenaj și așa mai departe), precum și de forțele de piață ale cererii și ofertei (inclusiv influența normelor privind proprietatea străină), notează sursa citată.

În toate regiunile UE pentru care există date disponibile, cumpărarea de terenuri arabile a fost mai scumpă decât achiziția de pășuni permanente (de până la 20 de ori mai scumpă în insulele grecești din nordul Mării Egee (Voreio Aigaio) și în regiunea spaniolă Murcia).

De asemenea, cumpărarea de terenuri arabile irigabile a fost mai scumpă decât cea de terenuri arabile neirigabile în aproape toate regiunile (a fost de aproape șase ori mai scumpă în regiunea spaniolă Murcia).