Influența Chinei va fi o seducție binevoitoare, dar de tip anaconda, a declarat Dan Dungaciu, director la Institutul de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române, în cadrul unei conferințe pe tema unei noi ordini mondiale. „În momentul în care anaconda te îmbrățișează, oricât de seducătoare ar fi, e greu să ieși de-acolo. Asta este China”, a spus el.

Dan DungaciuFoto: Hotnews

Potrivit acestuia, dominația tehnologică a Chinei sau influența tehnologică și dominația comercială economico-tehnologică pot să fie determinante.

• China își permite să facă asemenea investiții. Își permite să facă asemenea investiții chiar dacă pe termen scurt nu sunt câștigătoare.

„O companie americană se gândește de două ori înainte să investească în Afganistan pentru că teritoriul e nesigur și sunt banii personali. China își permite să investească în Afganistan dacă își găsește un obiectiv strategic acolo, chiar dacă pe termen scurt și mediu nu câștigă. Sunt alte tipuri de câștiguri pe care China și le asumă”, a explicat Dungaciu.

De aceea, spune el, anumite investiții care nu au raționalitate economică din partea Chinei au alte tipuri de raționalități.

„Cândva, undeva la un moment dat China o să-ți dea un telefon și o să-ți spună: Mai ții minte investiția aceea pe care tu nu mi-ai returnat-o? E momentul să mi-o returnezi acum”, a spus Dungaciu.

• Exagerez puțin, caricaturez, dar despre asta e vorba.

• În momentul în care te-ai apropiat prea mult, asta e condiția extrem de complicată a țărilor din ASEAN. Când te apropii prea mult de respectivul colos, când nu ai alternativă și nu poți să refuzi, riști ca la un moment dat să te trezești politic și strategic tractat de China, chiar dacă nu vrei asta.

„Asta nu înseamnă în niciun caz că nu se poate face comerț cu China. Statele fac comerț cu China, UE vrea să facă comerț cu China. Pledez pentru înțelegerea noastră că ce face China tehnologic, comercial, are o relevanță și de securitate indiscutabilă”, a mai afirmat directorul Institutului de Știinţe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române.

Taiwan: punctul fierbinte de pe hartă

Potrivit acestuia, se fac analize pe Taiwan aproape ca pe nicio altă regiune de pe lumea asta: percepții, apropieri, ce doresc cetățenii.

  • Acolo este o miză. Ca de fiecare dată când e vorba de identitate, etnicitate și de lucruri care nu sunt foarte ușor de palpat, pericolul e prezent.
  • Dacă America pierde Taiwan, își pierde hegemonia mondială, fie și teoretic.
  • Dacă China pierde Taiwan, pierde și ea la nivel regional și la nivelul populației un mare ascendent.

"Trebuie să ne uităm foarte atent la ce se petrece acolo și sentimentul pe care îl am este că o mare bătălie de adeziuni, modul în care cetățenii se gândesc la China și se autoidentifică, ascunde în fundal o bătălie strategică", a afirmat Dungaciu.

  • Vestea bună pentru cei care susțin independența Taiwan este că tinerii de identifică taiwanezi și nu chinezi într-o măsură mai mare decât cei mai în vârstă.

"Chestiunea asta este valabilă pe termen scurt, dar dacă fac o comparație cu ce se întâmplă în Republica Moldova, poate suna bizar. În Republica Moldova este la fel. Tinerii se declară mai degrabă români, pro-români și pro-uninoniști, dar când înaintează în vârstă și intră, ca să zic așa – în sistem, ei devin automat altceva. Opțiunea sociologică pe care ți-o faci când ești tânăr nu este obligatoriu că se menține de-a lungul carierei tale de la maturitate", a explicat el.

Din punctul acesta de vedere, lucrurile acolo sunt deschise.

"Sentimentul pe care îl am este că China va forța o presiune de Taiwan prin mecanisme economice, nu neapărat politice, care să schimbe puțin datele problemei. Finalitatea acestui proces este imprevizibil. Taiwan rămâne un punct fierbinte pe hartă", a mai afirmat Dungaciu.