Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor,a declarat marți seară, la Digi 24, că gradul de încredere pe care partenerii din viitoarea coaliţie de guvernare îl au unii în ceilalţi este unul scăzut, el susţinând că şi în vechea coaliţie, din care făcea parte USR, nivelul încrederii între partenerii politici era unul mic. El e de părere că, "dacă arunci plăcuţa suedeză în fiecare zi, plăcuţa suedeză se întoarce la tine, este o chestiune elementară", iar în acest context a explicat că în politică este o limită care nu trebuie depăşită, însă începând cu anul 2016 între PSD şi PNL această limită "a fost depăşită în fiecare zi", iar din acest motiv "lucrurile decurg mai greu între cei doi parteneri", potrivit News.

Kelemen HunorFoto: Guvern

"Nivelul de încredere nu diferă faţă de vechea coaliţie. E mic. A fost mic şi în decembrie, aţi văzut, a ţinut nouă luni de zile, din păcate, dacă era un grad de încredere mare şi puteam să creştem gradul de încredere prin deciziile luate împreună şi prin aplicarea deciziilor, atunci probabil că acea coaliţie PNL-USR-UDMR nu ar fi avut un sfârşit atât de brutal în septembrie. Şi acuma există acest grad de încredere destul de scăzut, dar acest lucru nu înseamnă că nu se poate creşte gradul de încredere”, a afirmat Kelemen Hunor, marţi seară, la Digi 24, răspunzând unor întrebări.

El s-a arătat optimist că va creşte gradul de încredere între partenerii din coaliţie, afirmând că "va fi greu de guvernat" în absenţa încrederii reciproce.

"Va fi greu de guvernat dacă nu ai încredere şi nu trebuie să te uiţi în fiecare zi în sondaje, adică trebuie să te uiţi, dar nu trebuie să iei decizii după sondajele pe care ţi le dă cineva dimineaţă. Şi nu trebuie să te uiţi neapărat în 2021, 2022, la 2024, oare ce se va întâmpla. Fiindcă această coaliţie mare, o coaliţie dificilă, fără doar şi poate, poate să asigure stabilitate pentru România, poate să însemne şi o reformă substanţială, dacă ne gândim că e coaliţie cu aproape 70% în Parlament, dar pentru acest lucru trebuie să mergi pe termen lung”, a explicat viceprim-ministrul.

Kelemen Hunor a menţionat că, "dacă arunci plăcuţa suedeză în fiecare zi, plăcuţa suedeză se întoarce la tine, este o chestiune elementară", iar în acest context a explicat că în politică este o limită care nu trebuie depăşită, însă începând cu anul 2016 între PSD şi PNL această limită "a fost depăşită în fiecare zi", iar din acest motiv "lucrurile decurg mai greu între cei doi parteneri".

"Până la urmă nu a durat mult, dacă mă gândesc eu la relaţia între PNL şi PSD, o relaţie mai veche de trei-patru ani de zile. În politică, şi când eşti în opoziţie cu celălalt, nu este permis să depăşeşti o anumită linie, trebuie să stai de vorbă cu celălalt. Deci dacă arunci plăcuţa suedeză în fiecare zi, plăcuţa suedeză se întoarce la tine, este o chestiune elementară. Poţi să-l critici pe celălalt, poţi să spui că nu a făcut bine un anumit lucru, poţi să spui că a făcut jale, dar este o limită care nu trebuie depăşită. Şi, din cauză că acea limită a fost depăşită în fiecare zi, din 2016 până acum o săptămână, lucrurile decurg mai greu între cei doi parteneri, asta se vede şi prin reacţiile în societate”, a mai spus liderul UDMR.