Spitalul Judeţean de Urgenţă din Galaţi se confruntă cu o situaţie fără precedent din cauza numărului mare de pacienți cu COVID, mulţi dintre ei în stare gravă, iar pentru că nu mai au locuri unde să-i trateze sunt folosite autospeciale ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență. "Suntem, practic, într-o situație de asediu, de dezastru", afirmă medicul Mihai Polinschi de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Galați.

pacienti la Spitalul Judetean GalatiFoto: Viata Libera

Conform Prefecturii Galați, 191 de persoane au fost confirmate cu COVID în ultimele 24 de ore, iar 8 pacienţi cu vârste între 46 şi 81 de ani au murit în izolatoare, niciunul nefiind vaccinat.

În contextul în care numărul bolnavilor este foarte mare şi nu mai sunt locuri în spitale, autorităţile au decis să transforme autospeciale de transport persoane de la ISU Galaţi în module pentru pacienţii care ajung la spital, scrie News.ro.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis să solicite Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat alocarea a două construcţii uşoare din elemente modulare care să fie transformate în puncte de triaj epidemiologic şi sală de aşteptare pentru suspecţii de COVID care ajung la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Galaţi. În plus, pentru a rezolva această criză, în mai multe spitale din Galaţi se amenajează noi paturi pentru pacienţii pozitivi şi care au nevoie de oxigen.

Publicația locală Viața Liberă scrie că imaginile de la Spitalul Județean Galați sunt dramatice - oameni speriați și dezorientați conectați la măști de oxigen după ce au fost aduși în stare critică la spital, iar aproape toți au în comun un lucru: nu sunt vaccinați.

  • "Suntem, practic, într-o situație de asediu, de dezastru. Niciodată nu a fost așa în niciunul dintre valurile de pandemie anterioare. La ora actuală, avem mai mult decât dublul cazurilor obișnuite, dintre care foarte mulți pacienți cu COVID-19. În ultimele 24 de ore, am avut 18 morți de COVID-19, toți nevaccinați.
  • Situația nu pare să se amelioreze, spitalele sunt arhipline, nu mai există locuri la Serviciul de Urgență nici măcar pe scaune, oxigenul este din ce în ce mai dificil de achiziționat, pentru că este un consum foarte mare. (...)
  • Avem situații din acestea absolut înfiorătoare, în care se așteaptă să moară un pacient în Terapie Intensivă sau să fie externat, transferat la alte spitale, ca să mai preia colegii cazurile foarte grave care sunt în așteptare", a declarat pentru Viața Liberă medicul Mihai Polinschi de la Serviciul de Ambulanță Județean Galați.