Cel puţin 200.000 de oameni au manifestat sâmbătă în capitala Italiei împotriva fascismului, la o săptămână după atacul de la sediul sindicatului CGIL din Roma, relatează dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

Manifestatie antifascista la RomaFoto: Captura YouTube

"Nu fascismului, pentru muncă, participare şi democraţie", a fost sloganul evenimentului organizat de sindicatele CGIL, CISL şi UIL. Potrivit organizatorilor, la miting au luat parte circa 200.000 de oameni.

După violenţele de săptămâna trecută de la o manifestaţie împotriva restricţiilor anticoronavirus şi mai ales a "certificatului sanitar", sâmbătă în capitala italiană au fost desfăşurate numeroase unităţi de poliţie sprijinite inclusiv de elicoptere. Atunci, membri ai formaţiunii dreptei radicale Forza Nuova - între alţii - au atacat sediul CGIL (Confederaţia generală a muncii) şi mai multe persoane au fost rănite în cursul protestelor. Politicienii italieni discută în momentul de faţă dizolvarea acestei formaţiuni.

La mitingul de sâmbătă, secretarul general al CISL, Luigi Sbarra, a cerut autorităţilor să accelereze dizolvarea organizaţiilor neofasciste şi neonaziste.

Italia a comemorat sâmbătă şi raidul nazist de acum 78 de ani de la Roma în urma căruia peste 1000 de evrei au fost deportaţi în lagărul de exterminare de la Auschwitz.