Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Premiul Nobel pentru Pace primit de Dmitry Muratov nu îi va servi drept ”scut” și va fi declarat ”agent străin” dacă încalcă legea, scrie The Moscow Times.

Dmytri Muratov, curajosul castigator al Nobelului pentru PaceFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Muratov, editor șef al principalului ziar independent din Rusia, Novaya Gazeta, a câștigat săptămâna trecută prestigiosul premiu împreună cu jurnalista filipineză de investigații Maria Ressa pentru munca lor pro libertate de exprimare.

Zeci de jurnaliști și mai multe publicații independete au fost trecute anul acesta pe lista ”agenților străini” din Rusia.

Termenul, ce amintește de limbajul regimului din epoca sovietică, obligă persoanele și organizațiile să-și dezvăluie sursele de finanțare și să-și pună eticheta de ”agent străin” în tot ce publică, inclusiv pe rețelele de socializare.

Vladimir Putin: Să nu folosească Nobelul drept scut

”Dacă (Muratov) nu încalcă legea rusă și nu dă niciun motiv de a fi declarat agent străin, atunci nu va fi”, a spus Vladimir Putin.

Dar liderul de la Kremlin l-a avertizat pe jurnalist să nu se ascundă în spatele premiului Nobel și să nu-l ”folosească drept scut” pentru a încălca legea rusă și a ”atrage atenția asupra sa”.

Muratov a făcut parte dintr-un grup de jurnaliști ce a înființat Novaya Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Ziarul a devenit una dintre puținele voci independente într-o presă strict controlată de statul rus.

Kremlinul duce o campanie contra presei independente și critice, multe publicații fiind forțate să se închidă sau fiind declarate ”agenți străini”.

După ce a primit premiul, vinerea trecută, Muratov a spus că nu știe cum acesta va influența ”cenzura”.

În aceeași zi, ministerul rus al justiției a adăugat nouă jurnaliști pe lista agenților străini.