Norvegia comemorează joi victimele atacurilor teroriste de la Oslo şi de pe insula Utoya comise în urmă cu 10 ani de extremistul de dreapta Anders Behring Breivik şi soldate cu 77 de morţi, relatează dpa și Reuters, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu această ocazie sunt planificate mai multe evenimente comemorative la care urmează să participe supravieţuitori ai atacurilor şi membri ai familiilor îndoliate, precum şi premierul norvegian Erna Solberg şi reprezentanţi ai familiei regale.

Numele tuturor celor 77 de victime vor fi citite de mai multe ori în timpul zilei. La un eveniment organizat joi seara, regele Harald al V-lea al Norvegiei urmează să rostească un discurs.

Pe 22 iulie 2011 extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a comis un atentat cu o maşină capcană în zona clădirilor guvernamentale din Oslo, în urma căruia au murit opt oameni. Apoi, el s-a deplasat pe insula Utoya, loc în care se desfăşura o tabără de vară pentru tineret a Partidului Laburist, unde a ucis 69 de persoane.

Atacurile au fost cele mai grave acte de violenţă comise în Norvegia după al Doilea Război Mondial.

În 2012, Anders Behring Breivik a fost condamnat la pedeapsa maximă, şi anume 21 de ani de închisoare, care ar putea fi prelungită pe termen nelimitat.

În septembrie 2020 avocatul extremistului de dreapta cerea eliberarea condiţionată.

„El are dreptul la o examinare judiciară a libertăţii condiţionate la expirarea perioadei minime de zece ani în cazul său. Este un drept pe care îl au toţi condamnaţii”, adăuga avocatul său, Oystein Storrvik.

Potrivit acestuia, Breivik intenţiona de asemenea să depună din nou o plângere împotriva statului norvegian pentru a protesta împotriva „unei izolări atât de lungi” în închisoare.

După o primă rundă câştigată parţial în instanţă în 2016 pentru tratament „inuman” şi „degradant”, ce contravine Convenţiei europene a drepturilor omului, al doilea aspect al plângerii depuse de Breivik în legătură cu comunicarea cu exteriorul a fost respins.

În iunie 2018 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) respingea un apel al lui Anders Behring Breivik, care acuza condiţiile sale de detenţie ca fiind tratament inuman şi degradant.

Prin sesizarea adresată CEDO, Breivik a încercat să anuleze o decizie din martie 2017 a unei curţi de apel norvegiene, care a stabilit că detenţia sa în regim de cvasi-izolare, într-o celulă cu trei încăperi, respectă drepturile omului

În închisoarea din Skien (sud-est) unde îşi execută pedeapsa, Breivik dispune de trei celule de peste 10 metri pătraţi fiecare, dotate cu televizor cu jocuri video şi DVD player, un computer (fără conexiune la internet) şi aparate de antrenament cu greutăţi.