Cele mai multe afecțiuni asociate cu țigările obișnuite sunt cauzate de substanțele toxice din fumul de țigară rezultat din arderea tutunului, nu, așa cum cred mulți oameni, de nicotină. Dr. David O'Reilly explică rolul produselor alternative cu nicotină în reducerea impactului asupra sănătății pentru fumătorii care altfel ar continua să fumeze.

David O'Reilly - director științific BATFoto: BAT

Ce este reducerea riscurilor asociate fumatului?

Dr. David O'Reilly: Este o strategie de sănătate publică al cărei scop este diminuarea impactului negativ al fumatului asupra sănătății prin încurajarea fumătorilor să renunțe la această activitate. Cât despre acei fumători care altfel ar continua să fumeze, ei sunt încurajați să treacă 100% la produse alternative cu risc redus* care conțin nicotină, dar nu implică arderea dăunătoare a tutunului. Mulți continuă să fumeze țigări obișnuite, în ciuda faptului că ei cunosc riscurile grave pentru sănătate. Alternative precum produsele pentru vapat sau cele cu nicotină pentru uz oral sunt plăcute pentru fumători, deoarece oferă satisfacția farmacologică și senzorială căutată de ei. Deci, trebuie să ne asigurăm că fumătorii adulți au acces continuu la produse cu nicotină de înaltă calitate, testate riguros, care au potențialul de a reduce riscurile asociate fumatului.

Cum sprijină BAT reducerea riscurilor asociate fumatului?

Suntem de mulți ani pe o traiectorie către găsirea unei modalități de a ne reduce impactul asupra sănătății. Și facem asta în mai multe moduri. În primul rând, afacerea noastră trebuie să aibă la bază produse remarcabile pe care fumătorii adulți doresc să le folosească și le găsesc satisfăcătoare.

În al doilea rând, dezvoltarea portofoliului nostru de produse cu risc redus* este susținută de un demers științific de talie mondială. Astăzi, datorită abordării noastre unice în privința mai multor categorii, oferim în peste 50 de piețe din întreaga lume o gamă completă de produse cu risc redus*, cum ar fi țigaretele electronice, produsele care încălzesc tutunul sau cele cu nicotină pentru uz oral. Acest lucru este posibil datorită accentului pe care l-am pus pe știință și inovație la BAT.

Ne-am asumat angajamentul să creăm un viitor diferit pentru fumători, societate și afacerea noastră. Facem acest lucru oferind fumătorilor adulți care altfel ar continua să fumeze modalități diverse și mai puțin riscante de a consuma nicotină.

Care este cea mai frecventă percepție greșită în ceea ce privește nicotina în ziua de azi?

Majoritatea oamenilor știu că fumatul este dăunător și asociat cu boli precum cancerul și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Dar mulți consideră că nicotina este de vină. Nu este. Există un consens general în privința faptului că cea mai mare parte a efectelor negative ale fumatului provine din arderea tutunului, nu din nicotină. Cu toate acestea, nicotina creează dependență și nu e lipsită de riscuri.

Oamenii sunt adesea nesiguri în privința nicotinei. Are o serie de efecte asupra organismului; este bifazică, adică poate fi atât relaxantă, cât și stimulantă.

Mulți cred, de asemenea, că nicotina este fabricată într-un laborator și adăugată la produse. De fapt, cea mai multă nicotină utilizată în ziua de azi, inclusiv cea din plasturi, pastile și gume de mestecat și din produsele alternative și recreative, cum ar fi cele pentru vapat, provine din producția agricolă a diferitelor specii ale plantei de tutun. Acest compus natural este extras și, de obicei, purificat până la un grad farmaceutic.

Cum au evoluat produsele alternative cu nicotină și cum arată viitorul lor?

Cred că viitorul nicotinei nu se va baza pe vreun produs individual, ci pe produse diferite care vin în întâmpinarea diferitelor preferințe ale consumatorilor. Știm că piața produselor alternative cu nicotină este fragmentată și nu toți consumatorii vor același lucru.

Prima țigară electronică, introdusă pe piață în 2003, a fost un dispozitiv foarte simplu. Astăzi, la BAT, oferim nu numai o gamă de țigarete electronice, ci și produse pentru încălzirea tutunului și produse cu nicotină pentru uz oral. Toate acestea prezintă un risc redus* comparativ cu continuarea fumatului.

În viitor, această tendință de inovare și de trecere de la un produs la altul va continua. Ne-am stabilit un obiectiv ambițios de 50 de milioane de consumatori de produse necombustibile până în 2030. Ritmul în care fumătorii adulți trec la aceste produse continuă să se accelereze, ceea ce poate însemna doar lucruri bune pentru A Better Tomorrow.

Unde vedeți nicotina peste încă două decenii?

Vom continua să inovăm în ceea ce privește produsele și să publicăm informații pentru a demonstra potențialul lor de reducere a efectelor nocive asociate fumatului. Vom continua să vedem o scădere a utilizării țigărilor combustibile și o creștere a numărului de fumători care trec la produse alternative cu nicotină - recent, numărul consumatorilor care utilizează produsele noastre din noile categorii ajungând la aproape 15 milioane, o tendință care credem că va continua.

Sper ca, în două decenii, datele privind sănătatea populației să arate o scădere semnificativă a bolilor legate de fumat ca urmare a trecerii complete la produse alternative cu risc redus*. Un bun exemplu în acest sens este Suedia, țară în care utilizarea snus-ului a contribuit la cea mai scăzută rată a cancerului din Europa, fapt pe care îl știm după colectarea datelor privind sănătatea populației, colectare realizată timp de decenii. Replicarea acestui rezultat pe alte piețe ar demonstra cu adevărat că BAT a oferit A Better Tomorrow și a redus impactul avut asupra sănătății.

Articol susținut de BAT