Grindina a provocat pagube în orașul Horezu din judeţul Vâlcea, unde pompierii au intervenit cu lopeţile ca să înlăture gheaţa de pe străzi. Vineri, până la ora 22.00, Capitala și 28 de județe din jumătatea de vest a Munteniei, sudul şi estul Transilvaniei, nordul Moldovei şi din zona de munte sunt sub avertizare cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

grindina la Horezu 1Foto: ISU Valcea

Cantități mari de grindină au căzut vineri la Horezu, iar vijelia a ținut aproximativ 20 de minute, suficient pentru ca bucăţile de gheaţă să acopere pământul, scrie voceavalcii.ro.

Judeţul Vâlcea se află sub o atenţionare tip cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină.

De altfel, Capitala și 28 de judeţe din jumătatea de vest a Munteniei, sudul şi estul Transilvaniei, nordul Moldovei şi din zona de munte se află vineri, până la ora 22.00, sub avertizare Cod galben de ploi torenţiale, descărcări electrice, vijelii şi grindină. Județele vizate sunt: Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea şi Vrancea.

Ploi și vijelii și în weekend

De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat informarea privind manifestări de instabilitate atmosferică, valabilă de vineri, de la ora 12.00, până duminică, la ora 23.00.

În intervalul menţionat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala în zilele de vineri şi sâmbătă (11 şi 12 iunie), în special după-amiaza şi seara, în zonele de deal şi de munte, precum şi în sudul, centrul şi estul teritoriului.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest şi va cuprinde duminică (13 iunie) toate regiunile, spun meteorologii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 litri/ metru pătrat şi, pe arii restrânse, 25-50 litri/ metru pătrat.