Subprefectul de Alba Viorel Rașcovici (USR-PLUS) și-a anunțat demisia din funcție, din motive personale, pe grupurile de discuții interne ale partidului. Alba 24 scrie că demisia are loc pe fondul unei controverse legate de studiile universitare ale lui Rașcovici, fost șef de post de poliție. Publicația mai scrie că universitatea pe care Rașcovici spune că a absolvit-o a fost desființată exact în perioada în care el ar fi studiat acolo.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prefectul Nicoale Albu a declarat pentru Alba24 că a fost anunțat și el despre demisie, chiar de către subprefect, că a anunțat situația la București și că deocamdată partidul nu ar avea o altă propunere pentru această funcție.

Reprezentanții Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca au arătat într-un răspuns pentru Alba24 că studiile post-universitare pe care actualul subprefect de Alba Viorel Rașcovici spune că le-a urmat la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației ar putea să nu aibă la bază o diplomă de licență valabilă. Reprezentanții universității spun că acest lucru a rezultat din ”verificările preliminare” și că au solicitat clarificări de la Ministerul Educației. De asemenea, aceștia afirmă că vor ”proceda imediat la efectuarea demersurilor permise de lege”, după primirea răspunsului.

În CV-ul depus cu prilejul instalării ca subprefect, Viorel Rașcovici a scris că a urmat ”Universitatea Internațională Deschisă Tecnoeconomie (greșeala este preluată din CV – n.red.) și Cooperare Româno-Americană din București, Facultatea de Drept, Legislație Internațională Comparată, Diplomație și Consultanță Juridico-Economică, domeniul fundamental științe juridice”. El a menționat că a urmat aceste cursuri între 2001 și 2005, doar că, în perioada respectivă, „instituția de învățământ” avea probleme serioase cu legea, fiind chiar închisă. Potrivit unui comunicat al ANPC, universitatea practica o ”publicitate înșelătoare” și oferea servicii neautorizate de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.

”Am fost de bună credință mergând la acea facultate. Universitatea nu a fost închisă niciodată, am susținut examenele, existau profesori, nu am avut cunoștință de așa ceva. Funcționează și în prezent”, spunea Viorel Rașcovici înainte de a fi numit în funcție, potrivit Alba 24.

El afirma că diploma obținută la instituția respectivă de învățământ i-a fost recunoscută de Ministerul Afacerilor Interne și i-a fost acceptată la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a urmat un curs post-universitar.

Înainte de a fi numit subprefect, Viorel Rașcovici a fost fost șef al postului de poliție din Cergău.