O sută de dolari pentru vaccinare. Pentru o treime din americani, stimulentul economic ar putea funcționa, convingându-i să se prezinte la centrele de vaccinare. Cel puțin asta arată sondajele. Potrivit datelor colectate de proiectul UCLA COVID-19 Health and Politics și citate de New York Times, scepticii vaccinului s-ar putea răzgândi în cazul în care ar fi motivați financiar.

Vaccinare in SUAFoto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Cercetătorii de la Universitatea din Los Angeles au întrebat peste 7.000 de oameni pentru ce sumă ar fi dispuși să se lase vaccinați (în ciuda reticenței inițiale). Şi au aflat că 34% din persoanele intervievate ar ceda în faţa unei bancnote de 100 de dolari, iar pentru 31%, ar fi suficienţi chiar și 50 de dolari. Pentru 25 de dolari, însă, doar 28% ar fi de acord să se vaccineze.

Un alt posibil stimulent ar fi eliminarea obligației de a purta masca. Dacă, odată cu vaccinul s-au putea elimina definitiv masca, peste 60% din eşantionul intervievat ar lua în considerare administrarea imediată a serului. Motivele rezistenței la vaccinarea anti-Covid sunt şi ele, interesante. „Când am întrebat - spune Lynn Vavreck, profesor de politică americană și politici publice la UCLA - persoane care nu au fost vaccinate de ce nu doreau să-şi facă injecția, 38% au spus că sunt îngrijorați de efectele secundare, iar 34% au spus că nu cred că vaccinul este sigur", citează Il Corriere della Sera.

Tendința americanilor de a se vaccina pentru o anumită sumă ar putea face ca lumea politică să se intereseze de fenomen. În realitate, există anumite semne în această direcție. După cum a raportat ziarul New York Times, guvernatorul din Virginia de Vest le-a promis tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani care se vor vaccina obligațiuni în valoare de 100 de dolari. Iar companiile: AT&T, Instacart, Target, Trader Joe's, Chobani, Petco, Darden Restaurants, McDonald's și Dollar General oferă bonusuri angajaților care sunt vaccinaţi.

Rămâne să ne întrebăm dacă astfel de propuneri vor găsi consens şi în Italia, în special în ceea ce privește frontul anti-vacciniştilor declaraţi. În decembrie 2020, Paolo Spada, chirurg vascular la Humanitas Research Hospital din Milano, vorbise despre vaccinările stimulate. Vestea bună este că datele privind reducerea infecțiilor în peninsulă - referitoare deocamdată la persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății - reprezintă un bun punct de plecare pentru a convinge tot mai multe persoane de utilitatea medicamentelor. Gratuit.