Ratele dobânzilor în Statele Unite vor trebui, fără îndoială, să fie mărite puțin pentru a evita o supraîncălzire a economiei legate de planurile de investiții prezentate de Joe Biden, a declarat marți secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, potrivit AFP.

Janet YellenFoto: Federal Reserve

Ea susține „că este necesar să creștem într-o oarecare măsură ratele dobânzilor pentru a ne asigura că economia noastră nu se supraîncălzește, chiar dacă cheltuielile suplimentare (legate de planurile de investiții) sunt relativ mici comparativ cu dimensiunea economiei”.

Joe Biden a prezentat recent două planuri separate: un plan de 10 ani de 1,8 trilioane de dolari, „plan pentru familiile americane” și un plan de investiții în infrastructură pe o perioadă de opt ani, de 2 000 miliarde de dolari.

„Aceasta implică o realocare a resurselor către aceste tipuri de programe”, a spus Janet Yellen în timpul unei conferințe video.

"Acest lucru ar putea determina creșteri foarte modeste ale ratelor dobânzilor pentru a obține această realocare (a resurselor), dar acestea sunt investiții de care economia noastră are nevoie pentru a fi competitivă și productivă", a adăugat ea.

Dna Yellen nu a furnizat detalii despre momentul în care ar putea apărea aceste creșteri.

În martie 2020, Banca Centrală Americană (Fed), confruntată cu amenințarea pandemiei asupra economiei, a redus ratele dobânzilor peste noapte la un interval de la 0 la 0,25%.