Simona a pierdut până la urmă lupta cu demonii interiori, momentele de rătăcire (și nervozitate) fiind decisive. Sportiva noastră nu a știut să profite de mai multe situații în care se afla la conducere, a făcut prea multe erori neforțate (48!), iar eliminarea a venit după un meci tensionat de două ore și 34 de minute (6-4, 5-7, 5-7). Elise Mertens a avut marele merit de a reveni de fiecare dată, încrederea în propriile-i forțe fiind la cote înalte.

Simona HalepFoto: Rob Prange / Shutterstock Editorial / Profimedia

De știut:

  • Pentru traseul de la Madrid, Simona va rămâne cu € 34,048 și 120 de puncte în ierarhia WTA de simplu.
  • Halep a câștigat turneul de la Caja Magica la edițiile din 2016 și 2017, în timp ce în 2014 și 2019 a ajuns până în finală.

Ultimul punct al partidei dintre Halep și Mertens:

Statistica partidei Halep vs Mertens:

Ași: 0-3

Duble greșeli: 10-9

Lovituri câștigătoare: 40-23

Erori neforțate: 48-35

Puncte de break salvate: 7/10 vs 8/15

Total puncte câștigate: 102-109

Durată meci: 2h 34 min.

Rezumatul partidei dintre Simona și Elise:

Desfășurarea LiveText a partide dintre Simona Halep vs Elise Mertens:

5:7 Simona trimite foarte bine, dar Elise se apara incredibil. Punctul ii revine pana la urma sportivei noastre, dar cu cata risipa de energie. Un contre-pied inspirat nu prinde terenul (15-15). De pe mediana vine eroarea Simonei: 15-30. Moment dificil. Rever in aut: sunt doua mingi de meci pentru Mertens (15-40). Prima este anulata cu o dreapta inside-in perfecta. Din pacate, Simona este departe de minge, iar reverul ei se opreste in banda fileului: Halep a fost eliminata in optimi la Madrid...

5:6 Descatusata, Simona trimite direct castigator cu dreapta inside-in. Epuizata fizic, Halep nu mai poate impinge in picioare, iar reverul trimite mingea in aut. Mertens joaca inteligent, are o selectie buna a loviturilor, iar contre-pied-ul isi face treaba (30-15). Servciul o incomodeaza pe Halep (40-15). Elise trece din nou in avantaj, inca o data urmeaza un game al supravietuirii pentru Simona...

5:5 Elise forteaza cu un rever, mingea se duce in aut (15-0). In criza de idei, Mertens rateaza complet o scurta: 30-0. Lasata pe spate, Halep trimite in aut un backhand (30-15). Simona revine, indoaie genunchii si inventeaza un rever castigator dintr-o pozitie dificila (40-15). Game bun facut sub presiune de Simona: a egalat la 5.

4:5 Simona face pasul la fileu, dar este neinspirata (30-0). Game de control pentru belgianca: serviciu perfect la exterior (40-0). Game-ul (castigat la 15) este inchis cu un as. Elise muta toata presiune pe serviciul Simonei. Sa speram ca va servi precis...

Avem parte de un set in care absolut orice este posibil...

4:4 Din pacate, Simona greseste o dreapta inversa simpla (15-15). Se fac multe cadouri in aceasta secventa a partidei. Elise nu renunta, face pasul in teren, conduce cu 30-15. Mertens continua sa fie agresiva, iar acum are minge de break. Belgianca revine inca o data, pune presiune, iar Simona cedeaza (4-4).

4:3 Elise apeleaza inca o data la o scurta si castiga punctul (30-0). Dupa un rever castigator, Halep beneficiaza si de o dubla greseala a adversarei (30-30). Simona ajunge la limita la o scurta, iar Elise (cu totul terenul liber!) trimite incredibil in fileu...Halep incheie game-ul cu un rever in cross mi-nu-nat! Break, iar jucatorea noastra trece din nou in avantaj. Urmeaza la serviciu si trebuie sa o faca la un nivel inalt.

3:3 Inca o data, Simona nu incepe bine un game de serviciu. Din defensiva, Elise trimite spectaculos cu un rever blocat (0-30). Dupa ce se apara fantastic in trei randuri (la limita), Simona face pasul in fata la momentul oportun si trimite decisiv cu dreapta inside-in (30-30). Urmeaza insa apoi o eroare nefortata (30-40). Backhandul in lungul liniei este letal, iar Mertens face breakul si egaleaza situatia pe tabela.

3:2 Elise pune totul pe cartea atacului, inca un break ar putea fi decisiv. Intra in teren, loveste mingea din urcare, iar forehandul este la inaltime in acest game. Belgianca isi castiga lejer serviciul si se apropie pe tabela.

3:1 Simona incepe game-ul cu multa incredere (30-0). Rateaza insa cu o dreapta in cross, iar apoi da putin cu racheta de zgura. Vine inca o dubla, iar apoi Halep comenteaza: "Extraordinar, câte mai dai, câte mai dai?" Din pacate, Simona greseste inca o data: este minge de break, game-ul parea in control. Halep se aduna, trimite un contre-pied inspirat, iar punctul ii revine. Departe de minge, Elise gaseste doar fileul pe un forehand aparent la indemana. A zecea dubla a Simonei. Inca un contre-pied ii da incredere sportivei noastre. Avem de-a face cu un game maraton. Sunt sanse de ambele parti. Cu mare risipa de energie, Halep isi castiga serviciul si conduce acum cu 3-1 in decisiv.

2:1 Simona se apara fantastic, iar apoi gaseste un super passing cu ajutorul reverului. Din pacate, la urmatorul punct trimite pe culoarul de dublu cu forehandul (15-30). Sunt doua sanse de break: Elise a fortat pe partea mai inalta a fileului (15-40). Serviciul o ajuta pe belgianca (30-40). Ce mai intens raliu de pana acum ii revine Simonei: cele doua jucatoare au incheiat schimbul aproape sufocandu-se...Break-ul apare si este in statistica Simonei: 2-1.

1:1 Simona ajunge la o scurta, incearca o lovitura de finete, dar mingea ramane in plasa (15-15). Elise ii rupe rimtul Simonei cu alte scurte: este un efort mare facut de Halep in aceste momente (40-30). Inca o eroare nefortata, iar de la 40-15 avem acum egalitate. Simona trece cu bine peste un moment mai dificil, iar game-ul ii revine cu ceva emotii.

0:1 Decisivul a inceput cu Elise la serviciu. Belgianca alterneaza momentele bune cu cele mai putin inspirate (a ajuns la a saptea dubla). Se simte multe tensiune chiar din startul setului decisiv. Mertens o aduce pe Simona la fileu cu o scurta, iar apoi o lobeaza. Este 1-0 pentru sportiva din Belgia.

Simona are nevoie de un restart, a cazut prada nervilor pe finalul setului al doilea...

5:7 Dreapta pe contre-pied nu gaseste terenul (0-15). Inca o eroare a Simonei: 0-30. Dupa punctul pierdut da cu mingea, nu a fost insa avertizata de arbitrul de scaun. A treia eroare nefortata la rand: 0-40. Sunt trei mingi consecutive de set pentru belgianca. Halep face un game incredibil de slab: nervoasa, grabita, neinspirata. A fost practic un cadou dat adversarei: break la zero, vom avea set decisiv...

5:6 Lasata pe spate, Simona trimite in aut cu o dreapta. Belgianca este momentan in control, serviciul a ajutat-o. Retur in fileu al Simonei: 40-0. Inca un game alb pentru Elise: Simona a parut usor deconectata.

5:5 Cu dreapta, Simona trimite prea lung de pe mediana (0-15). Isi revine insa cu un forehand inside-in: 15-15. Halep patineaza perfect si vine inteligent cu o contra scurta. Este ajutata si de Elise: belgianca a trimis cu dreapta inversa in fileu (40-15). Mertens face bine tranzitia din defensiva in ofensiva, iar punctul il castiga de langa plasa cu un smash. Inca o dubla (a opta): 40-40. Halep nu da senzatia ca simte vreo presiune: urca la fileu si trimite inca o data decisiv cu smash-ul. Se face 5-5, dupa ce un atac al Simonei prinde linia de fund.

4:5 Simona traverseaza un pasaj al meciului in care este mai nervoasa decat de obicei: se grabeste, comenteaza, iar Elise isi vede linistita de meci (40-0). Game alb pentru sportiva din Belgia, iar acum toata presiunea se muta pe serviciul Simonei...

4:4 Elise face pasul in fata, loveste inteligent, iar punctul ii revine (0-15). Banda fileului o ajuta pe Halep: a fost aproape de inca o dubla. Mertens traverseaza o perioada buna in acest game: strange pumnul, forteaza, castiga puncte (0-30). Halep joaca bine cu primul serviciu si castiga doua puncte "nemuncite". Rateaza insa atacul: a fost putin nehotarata: minge de break. Game-ul se inchide cu inca o dubla: 4-4. Pacat, un game slab facut de jucatoarea noastra.

4:3 Dreapta inside-in ii aduce ceva bucurie Simonei, dar imediat vine primul as al partidei: 30-15. Din alergare, Simona inventeaza un rever in cross lung, ce lovitura! La 40-30, Elise forteaza cu al doilea serviciu si isi face aparitia a sasea dubla greseala. Halep este pe tot terenul, Mertens incearca o scurta, dar mingea ramane in plasa: minge de break pentru jucatoarea noastra. Dupa un schimb intens, Simona vine cu o dreapta inside-in pe contre-pied: minge perfecta, iar apoi strange pumnul.

"Măi, dar nu mai ieși", se aude spunand Simona dupa inca un rever in cross care se duce in aut.

3:3 Atacul pe contre-pied nu este unul inspirat, dar Simona este iertata de adversara pe un passing in lungul de linie. Dintr-un elan prea mare, Halep intra prea mult intr-o minge, iar backhandul in cross se duce in aut (30-15). Revine insa cu serviciul: 40-15. Simona reuseste sa lege doua game-uri, iar de la 3-1 pentru Elise acum avem egalitate. Cat de bine ar veni inca un break...

2:3 Cu terenul liber, Simona trimite cu dreapta inversa in banda fileului: s-au cam inmultit erorile in ultimele game-uri. Elise este in control: face diferenta cu un rever in lungul de linie: 30-15. De aceasta data, Halep nu mai rateaza dreapta inversa (30-30). Serviciul lui Elise, la exterior, este unul foarte bun. Cross scurt pictat parca de Simona: egalitate. Retur blocat foarte bine cu backhandul, Simona are acum minge de break. Scurta lui Mertens este insa una de nereturnat: inca o egalitate. Avem un game intens, cu o miza mare. Consemnam al patrulea break la rand din acest al doilea set...

1:3 Simona deschide terenul cu ajutorul reverului, iar apoi inchide punctul cu un voleu drive de forehand (15-15). Elise are in forehand o arma importanta: defensiva Simonei nu mai poate interveni, game-ul se complica (15-30). Dreapta inversa a Simonei se duce putin in aut: sunt doua mingi de break (15-40). Halep, usor agitata, se grabeste inexplicabil la serviciu, iar dubla apare. Este 3-1 pentru Elise, care urmeaza la serviciu.

1:2 Simona face pasul in teren, incearca sa domine schimburile si gaseste si inspiratia necesara (0-30). Foarte agresiva, Halep pune o presiune constanta pe adversara: 0-40. Break la zero, voleu drive de forehand improvizat, ce executie i-a iesit Simonei!

0:2 Simona serveste precis, cu mult efect, mingea capata inaltime. Inca un serviciu de manual, de aceasta data la teu (30-0). Din interiorul terenului, Halep trimite imparabil cu dreapta inside-in (40-0). Neinspirata cu o scurta, Simona este taxata de adversara: 40-30. Si iata cum Elise revine intr-un game care parea aproape castigat: este 40-40, de la 40-0. Desi se apara formidabil, Mertens nu mai are ce face la o noua dreapta inside-in de efect. A treia dubla: egalitate. Simona nu scapa de acest game...Inca o dubla, minge de break pentru Elise. Dreapta inversa se duce in aut: este 2-0 pentru Mertens. Ce pacat, Simona isi cedeaza serviciul dupa ce a avut 40-0...

0:1 Elise pare mai hotarata: alterneaza foarte bine lungimea loviturilor (30-0). Retur direct castigator al Simonei. Mertens strange pumnul dupa un rever care-si gaseste tinta (40-15). Belgianca isi castiga fara emotii game-ul de serviciu si conduce acum cu 1-0.

Setul a durat 41 de minute. 64% puncte castigate cu primul serviciu si 62% cu al doilea pentru Simona.

6:4 Intrata in teren, Simona este letala cu reverul in cross: unghi ascutit gasit perfect. Reverul face schimbarea de directie, iar Elise nu mai are resursele necesare pentru a returna mingea (30-0). Inca o dubla greseala (a doua). Halep trimite imparabil cu forehandul in cross: sunt primele doua mingi de set (40-15). Serviciu cu mult efect la exterior, iar mansa ii revine meritat Simonei: 6-4.

5:4 Scurta minunata a Simonei: executie aplaudata de public. Halep a incercat un contre-pied, dar reverul a trimis mingea prea puternic (15-15). Elise a servit mult mai ingrijit, a trimis puternic cu dreapta, iar game-ul i-a revenit. Belgianca s-a apropiat pe tabela, Simona urmeaza sa serveasca pentru a castiga primul set.

5:3 Simona loveste precis, are adancime in executii, iar Elise nu poate tine ritmul (30-0). Serveste precis Halep, sunt trei mingi de 5-3. Game alb, in deplin control pentru sportiva noastra. Ea conduce acum cu 5-3 in primul set.

4:3 Elise variaza mult: a simulat o scurta, dar a trimis cu dreapta slice. Inca o dubla pentru Mertens (0-30). Sunt trei mingi de break: forehand naprasnic al Simonei in cross lung: mingea a prins coltul terenului, iar Elise a sters urma. Returul a facut diferenta, iar Simona are din nou avantajul unui break.

3:3 Cu mare siguranta, Simona face pasul spre fileu si inchide punctul cu un smash. Rateaza apoi un rever pe o minge mai inalta: 30-15. Inca o ratare: tot cu backhandul, dar pe lungul de linie. Trei punct la rand pierdute de Simona, iar game-ul se complica serios: 30-40. Pana acum, Simona are 100% procentaj la mingile de break salvate (5/5). Urmeaza insa a sasea: a trimis in aut cu o dreapta in cross lung. Din pacate, game-ul se inchide cu o dubla greseala, iar Halep a pierdut avantajul break-ului.

3:2 Simona a condus punctul, a lovit din interiorul terenului, dar a ratat tocmai lovitura decisivia: un forehand inside-in. O mica eroare de la retur, Halep este condusa cu 30-0. A patra dubla a lui Mertens. Inca o data Simona greseste cu o dreapta inside-in: a avut pana acum ceva probleme la schimbarile de directie. Elise si-a castigat game-ul de serviciu, este 3-2 pentru Simona in primul set.

3:1 Un duel de langa plasa ii revine belgiencei, a avut si banda fileului rolul sau in peisaj...Intrata in teren pe o minge mai scurta a Simonei, Elise rateaza cu reverul (pare lovitura vulnerabila pana acum). Apare si prima dubla si a Simonei (15-30). De pe culoarul de dublu, Mertens nu poate cadra un rever din extensie (30-30). Minge de rebreak, belgianca a executat perfect o scurta (cat de bine a ascuns lovitura). Dupa ce a salvat mingea de break, Halep a facut pasul in fata, a dictat ritmul si si-a adjudecat game-ul de serviciu. Este 3-1 in favoarea ei.

2:1 A doua dubla a lui Elise din acest meci. Din deplasare, Simona incearca un rever in lungul liniei, dar mingea se duce pe culoarul de dublu (15-15). Agresiva la retur, Simona preia repede intiativa in schimburi. Sunt primele sanse de break pentru sportiva noastra (15-40). Belgianca incheie game-ul de serviciu cu inca o dubla greseala (a treia din meci), iar primul break al duelului ii apartine Simonei.

1:1 Elise continua perioada buna: sta aproape de baseline, loveste mingea din urcare, nu ii da timp Simonei (0-30). Cu terenul liber, Simona trimite in fileu un voleu drive de backhand (0-40). Reverul in cross lung isi atinge tinta: Simona mai are de salvat o singura minge de break. Egalitate: Halep a condus raliul, a trimis cu adancime, iar punctul i-a revenit. Cu multa energie in picioare, Simona ajunge bine la o scurta. Halep trece cu bine peste un game dificil: a fost 0-40, dar Simona a avut puterea sa revina...

0:1 Meciul a inceput cu Elise la serviciu. Simona este agresiva de la prima minge: forehandul inside-in a facut diferenta. Dubla greseala a sportivei din Belgia (0-30). Mertens revine gratie serviciului (30-30). Elise castiga urmatoarele patru puncte consecutive, iar game-ul ii revine.

Pablo Rodriguez este arbitrul din scaun al partidei.

Ultimul meci cu Mertens a avut loc tot pe zgură, anul trecut, la Praga. A fost 6-2, 7-5 pentru Halep.

În cazul unei victorii, Simona știe cu cine va juca în sferturi: cu învingătoarea partidei Sabalenka vs Pegula

Kei Nishikori a trecut de Karen Khachanov, iar acum pe arena centrală de la Madrid va urma meciul Simonei cu Elise.

Halep vs Mertens 4-2

2021, Madrid: 4-6, 7-5, 7-5 pentru Mertens

2020, Praga: 6-2, 7-5 pentru Halep

2020, Australian Open: 6-4, 6-4 pentru Halep

2019, Doha:3-6, 6-4, 6-3 pentru Mertens

2018, Roland Garros:6-2, 6-1 pentru Halep

2018, Madrid: 6-0, 6-3 pentru Halep.

Elise Mertens (Belgia) - 25 de ani, locul 16 WTA, 1.79 metri. A câștigat din tenis $7,722,060, iar cel mai bun loc ocupat a fost 12 (pe 26 noiembrie 2018).

Mertens are în palmares șase titluri WTA: Hobart (2017), Rabat, Lugano, Hobart (2018), Doha (2019 - a învins-o în finală pe Simona Halep) și Gippsland Trophy (2021).

Cu doar o săptămână și ceva în urmă, Elise Mertens a fost învinsă de Sorana Cîrstea în finala turneului de la Istanbul, scor 6-1, 7-6(3).

Mutua Madrid Open are loc în perioada 29 aprilie - 8 mai. Face parte din categoria "WTA 1000" și se dispută pe zgură. Ultima campioană (n.r. din 2019) este Kiki Bertens, ea trecând în finală de Simona Halep (6-4, 6-4). Jucătoarea noastră a câștigat trofeul la Caja Magica în două rânduri: 2016 și 2017. Competiția este patronată de Ion Țiriac, iar în România întrecerea este LiveText pe HotNews.ro și în direct pe Digisport.