1 € 1 USD 4,0823duminică 16 mai 2021
Versiune
Mobile
Electroliza pt. H2 e ineficienta. H2 verde=risipa.
Rower [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 12:52
+6/12
Hidrogenul nu exista liber în natură. Trebuie extras din apa (dacă îl vrei Verde) folosind hidrocentrale, turbine eoliene sau panouri foto-solare. Problema este ca mai mult de 50% din energia electrică folosită la electroliza apei se pierde, așa ca, dacă, de exemplu, utilizezi cei 1000 MW de la Porțile de Fier I, peste 500 MW ii arunci doar la producția hidrogenului (mai pierzi și la consumul H2 un procent). Nu rentează. Este risipa.
poate macar o data
cristi_an [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 12:53
+2/6
Putem scrie un articol despre cat de pregatita este clasa conducatoare pentru furt/delapidare/inselaciune...samd
Considerati-l un pamflet.
...
cartograful [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 12:57
+16/18
cei care viseaza la "adaptarea retelei de gaze pt utilizarea hidrogenului" au trecut prin scoala ca gasca prin apa. Nici nu poate fi vorba de asa ceva, hidrogenul fiind un gaz mult mai pretentios si mai periculos in exploatare. Ca sa o luam cu inceputul, hidrogenul formeaza amestec exploziv cu aerul aproape in orice procent, de la 4% la 75%. Pentru referinta, metanul care provoaca destule accidente anual formeaza amestec exploziv intre 5 si 14%, in rest arde dar nu explodeaza. Hidrogenul produce scapari in aproape orice fel de imbinar si garnituri cunoscute din cauza moleculei extrem de mici. Densitatea H2 e f mica prin comparatie cu metanul deci va trebui sa se lucreze cu presiuni si debite mari pt. a compensa densitate energetica scazuta deci risc crescut. Hidrogenul are una din cele mai scazute energii de aprindere, cam 1/10 din cea necesara pt. amestecul aer-benzina fiind cunoscut ca explodeaza sau se aprinde chiar de la electricitate statica. Absolut neintamplator, desi are caracteristici f. bune este evitat atat cat se poate chiar si in industria spatiala, acolo unde banii nu sunt o problema si totul se face ca la carte sau mai bine de-atat. Ca sa inchei, toata treaba cu H2 e fie blana ursului din padure fie e raspandita de omuleti care n-au avut o treaba cu chimia de liceu.
Compusii de ardere vor contine acizi si monoxizi?
D-or [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 12:59
+4/10
Toti poluantii din aer vor forma acizi cu hidrogenul.
nu ai inteles...
demaGOGU [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 13:11
-4/10
...evident ca pentru electroliza apei folosesti energia regenerabila vant/soare in momentele in care aceasta e quasi-inutila sistemului energetic national (noaptea, vara, etc)

nu e interzis sa te documentezi inainte de a scrie.
Hidrogenul verde este o fantezie
George M. [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 13:20
+7/15
Productia hidrogenului din surse regenerabile nu este un prodedeu cu randament energetic pozitiv asa cum arata acum tehnologia disponibila. Nu poti sa faci o strategie energetica pentru o tehnologie pe care nu o detii astazi. E ca si cum ne-am apuca sa construim baze spatiale pentru navete superluminice.
Strict referindu-ne la prezent suma consumurilor de materii prime, a consumurilor de energie pe lantul de productie si distributie depasesc surplusul energetic al hidrogenului. Cu ce produci otelul, cimentul, siliciul, semiconductorii, catalizatorii din platina, electrozii din cupru si alte materiale care intra in fluxul de productie? Si-au batut capul specialistii de cateva decenii sa rezolve problema randamentului si nu suntem in nici un caz mai aproape. Informati-va inainte de a lansa zvonuri bombastice. Hidrogenul ca atare nu poate fi folosit in productia de energie. Trebuie convertit in compusi mai stabili ca Amoniacul sau Etanolul. Tot lantul asta ar consuma mai mult decat ar produce! Fara fuziune nucleara ca in Star Trek uitati de tehnologia asta.
...
cartograful [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 13:50
+3/7
@george m, problemele mari ale H2 nu-s nici macar legate de producere (unde de bine de rau avem si alte procedee decat electroliza, in unele cazuri fiind chiar gaz rezidual) cat de depozitare, transport si utilizare.
Ca veni vba de compusi stabili, unul din compusii stabili si culmea, relativ curati, pe baza de H2 este CH4 adica metanul, 2 molecule de H2 legate la 1 carbon. Rezultatul arderii in conditii corecte (stoechiometrice) = CO2 si H2O. Interesant ca vaporii de apa (OMG?!?!?) la randul lor produc efect de sera chiar daca nu in aceeasi masura ca dioxidul de carbon.
Combustia H2 ridica aproape tot atatea probleme cate rezolva. Nu produce CO2 dar produce H2O care in forma gazoasa tot are efect de sera si produce si cantitati mai mari de oxizi de azot cand arde cu aer atmosferic avand temperatura de lucru mai mare decat amestecul benzina/motorina/aer. NO2 fiind la randul lui gaz cu efect de sera, toxic si producator de ploi acide cand reactioneaza cu apa atmosferica . Pe mine unul ma cam sperie genul asta de articole.
...
cartograful [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 13:51
+3/5
@demagogu, in "economia hidrogenului" productia gazului e cea mai mica problema. Exista chiar industrii in care prisoseste si e ars.
si mai ramane oxigenul!
credinciosul [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 13:52
0/4
care,nemaiavand industrie metalurgica,ai o mare problema cu depozitarea, +ca aceste fabrici sunt bombe,in caz de conflict,rade orasul din imprejurimi!
daca ai curent,e o imbecilitate sa-l transformi in H2,doar in cazul in care ai supraproductie eoliana si nu ai baterii de imagazinare,atunci ar fi o solutie!
dar cu 20000 de mii de masinute sh ce intra anual,cel putin un sfert cu probleme la injectie,ce facem,ca scot fum de imi aduce aminte de warburg si trabant,ce faceti?nu se poate pune taxa de prima inmatriculare,ok,dar faceti itp cum trebuie,ca la itp mai face cateva tichete de fum pe masina mea si le foloseste la cazane !
hidrogenul verde!!!
tedycv [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 13:54
+2/6
Atunci când Dumnezeu sau Bing-bangul au creat ceea ce a ajuns intr-un final omenirea noastră, au stabilit un echilibru: REGNUL ANIMAL consuma OXIGEN si elimina bioxid de carbon, iar REGNUL VEGETAL consuma BIOXID DE CARBON.
Dacă OMUL, cel mai puternic animal de pe Pamant, a rupt echilibrul, tăind pădurile si punând in loc beton, cam la ce ne putem aștepta?
hahahaha
john70 [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 14:00
+4/10
Deci va costa mult mai mult decat formele clasice de energie
alo
john70 [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 14:02
+5/9
Pana acum ne spuneau ca morile de vant si panourile solare sunt viitorul. Acum da-i cu hidrogenu'. Sarlataniile eco nu se termina niciodata.
eolienele au baterii de inmagazinare
credinciosul [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 14:03
+4/6
si daca ai mai fost pri Dobrogea de curand,adica un an,vantul nu mai bate ca inainte,bate dar cu intensitate mica!
decat sa faci electrolizoare,nu mai bine pui baterii sa inmagazinezi,ca si alea si alea costa sau pompezi apa in lacul vidra sau alte lacuri cu cadere mare,si obtii curent cand ai nevoie!!
apa o pompezi pe polietilena nu mat pretentioase,daca o pompezi de la 200 m si o uzinezi la -750 m,aproape nu ai pierderi,dar vrem sa cumparam si noi ceva jucarele si nu avem motiv!
HIDROGENUL
jidanul [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 14:11
+5/9
Hidrogenul, indiferent cum este obtinut, verde sau nu, e o poveste cam la fel ca si cu masinile electrice despre care se spune ca nu polueaza si e adevarat ca masinile electrice nu polueaza dar, poluaza bateriile electrice care se folosesc la masiniile electice si depozitarea si reciclarea lor costa o foarte multi bani si putine tari au tehnologia reciclarii acestor baterii. Iar pentru a produce green-hydrogen costurile de productie si de transport sunt extrem de mari si riscuri foarte mari. Nu trebuie sa ne aruncam cu capul inainte si trebuie sa coboram cu picioarele pe pamant si sa gasim solutii energetice minim poluante si combustibili minim poluanti pe care sa- le putem recicla la costuri sustenabile.
Energia regenerabila e insuficienta chiar noaptea
Rower [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 14:22
+4/6
1) Turbinele eoliene și panourile solare au contribuții nesemnificative la sistemul energetic, mediat pe tot anul. Nici nu contează iar curentul produs de ele este scump.

2) Hidrocentralele nu furnizează nici jumătate din consumul de noapte al României asa ca nu exista niciodată surplus de energie verde care s-ar arunca dacă nu ar fi convertita în hidrogen.
Ce tampenie...
rsumy_ [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 14:30
+10/14
... sa produci hidrogen cu consum de energie electrica (solara, ce-i drept!), si apoi sa arzi acelasi hidrogen ca sa produci, din nou, energie electrica...

Nu-i mai simplu sa "injectezi" energia electrica solara direct in retea?
Cica hidrogenul s-ar gasi si in natura
Mihai_P1 [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 14:32
0/2
https://www.linkedin.com/pulse/earths-surprising-hydrogen-reserves-ren%C3%A9-burri

Ar putea exista depozite subterane din care mai iese din cand in cand, formand niste structuri inelare la suprafata.
sa vopsim totul in verde
John_Re [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 14:39
+7/11
... parerea mea.

:)))
Elon Musk a construit...
rsumy_ [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 15:02
+3/5
... in Australia o "ferma" de acumulatori cu capacitatea de a stoca energie electrica continua de 100MW.

https://www.popularmechanics.com/science/amp31350880/elon-musk-battery-farm/

Deci se poate si fara hidrogen.
Hidrogenul e o obsesie a nemtilor...
.
Mihai_P1 [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 15:17
0/2
Vaporii de apa din ardere precipita destul de repede. Efectul de sera al vaporilor de apa depinde de fapt de temperatura atmosferei si expunerea la apa.
iar musca?
Point [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 16:09
+2/8
stiai ca individul a inceput sa fie cautat la hartii?
la obiect:cine promoveaza articolul asta asa mare i frumos?
lasand la o parte toate energiile astea noi,care numai verzi nu sunt,oare autoarea stie de costuri?
normal
gelu antigelu [utilizator], Marţi, 4 mai 2021, 16:15
0/4
normal doar e verde!
sau nu vrei sa salvezi planeta?
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Marţi, 4 mai 2021, 17:22
+3/7
hahaha
john70 [utilizator], Miercuri, 5 mai 2021, 1:55
-3/5
Tie cine ti-a luat mintzile?
Statul
TrueBlue [utilizator], Miercuri, 5 mai 2021, 12:08
-1/1
Cand, impinsa de UE, statul roman a adoptat o legislatie buna producatorii (nu cei de stat) de energie verde au aparut imediat cu proiectele de energie eoliana. Ce a facut statul? A modificat legislatia pentru a proteja producatorii falimentari (de stat) de energie pe carbune. Deci, nu trebuie sa asteptam nimic de la stat in afar de o legislatie buna care sa incurajeze proiectele pe hidrogen.
Hidro Genul
Ben-Zen [utilizator], Miercuri, 5 mai 2021, 16:55
0/0
Nu exista combustibili nepoluanti in afara de hidrogen. Daca stii putina fizica realizezi ca ori arzi carbon (carbune) or hidrocarburi.. tot poluant esti. Tehnologia combustibililor proveniti din agricultura (etanol, biodiesel...) are dezavantajul ca ocupa spatiul de cultura al cerealelor sau altor plante care le folosim in alimentatie. Ideea de a fi verde consta pana la urma in producerea energiei electrice fara a folosi combustibili. Pana la urma solutia de a stoca energia este problema, dar solutii exista... Degeaba sunt o sumedenie de ironici la adresa metodelor "verzi" .. poluarea este pe de o parte un motiv iar pe de alta parte alt motiv este ca sursele fosile sunt pe sfarsite. Si n-o sa vina nimeni sa ne aduca energie si materie prima.Nici martienii, nici reptilienii..samd. E "ieftin" sa nu faci nimic pe termen scurt dar sa vezi ce scump devine pe termen mediu si lung.
comenteaza