​​STOICA & Asociații obține un succes important în fața Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), într-un dosar arbitral disputat între părțile unui contract de închiriere, în care au fost analizate condițiile forței majore în contextul pandemiei de Covid-19.

Logo STOICA & AsociatiiFoto: STOICA & Asociatii

Echipa de avocați din cadrul STOICA & Asociații, alcătuită din Dan-Rareș Răducanu – Senior Partner - și Roxana-Elena Daskălu - Senior Asspciate-, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Valeriu Stoica - Founding Partner-, a reprezentat cu succes un important centru comercial (mall), într-un litigiu arbitral inițiat de un chiriaș. Acesta a invocat forța majoră pentru a justifica neexecutarea obligațiilor de plată ce îi reveneau potrivit contractului de închiriere, pe întreaga perioadă în care a fost suspendată activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici (22 martie - 15 iunie 2020).

La data de 5 aprilie 2021, tribunalul arbitral a respins definitiv pretențiile formulate de chiriaș ca neîntemeiate, reținând că datorează plata chiriei și a celorlalte servicii și utilități, în perioada 22 martie - 15 iunie 2020, astfel încât nu se justifică restituirea acesteia. Potrivit clauzelor contractuale asumate de părți, locatarul și-a asumat riscul de a-și executa obligațiile de plată și în ipoteza schimbării regulilor generale obligatorii, dacă spațiul închiriat poate fi utilizat la capacitate redusă. Or, chiar dacă nu a putut fi utilizat pentru activitatea de comercializare cu amănuntul, spațiul închiriat putea fi totuși folosit, inclusiv în perioada 22 martie - 15 iunie 2020, pentru depozitarea stocurilor de marfă, activitatea de inventar etc. Din această perspectivă, tribunalul arbitral a reținut că nu a existat o imposibilitate totală de executare a obligației ce revine centrului comercial, care să atragă suspendarea obligațiilor de plată a chiriașului, potrivit dispozițiilor art. 1557 alin. (2) C. civ.

Sentința tribunalului arbitral contribuie la crearea unei practici în domeniul litigiilor purtate între părțile contractelor de închiriere între profesioniști, afectate de restricțiile legale adoptate în cursul anului trecut.