Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că își va da marţi avizul cu privire la vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson, a cărui utilizare a fost suspendată recent în Statele Unite şi în Europa din cauza apariției unor cazuri rare de formare de cheaguri sangvine după administrarea acestui ser, relatează AFP.

Vaccin anticoronavirus UEFoto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam, a subliniat vineri într-un comunicat că va organiza pe 20 aprilie, de la ora 15:00 GMT (18:00, ora României), o „conferinţă de presă online cu privire la concluziile raportului său de evaluare a siguranţei” acestui vaccin unidoză dezvoltat de Johnson & Johnson.

Autorităţile americane din domeniul sănătăţii au recomandat marţi „o pauză” în utilizarea vaccinului Johnson & Johnson pentru a permite realizarea unei anchete ce vizează apariţia unor cazuri grave de cheaguri sangvine la mai multe persoane inoculate cu acest ser în Statele Unite.

Respectiva suspendare a fost prelungită în ziua următoare cu cel puţin o săptămână, după ce experţii dintr-un grup de analiză au anunţat că vor avea nevoie de mai mult timp pentru a investiga acele cazuri.

Compania farmaceutică americană Johnson & Johnson a declarat la rândul său marţi că „a luat decizia de a amâna distribuirea” vaccinului său anti-Covid în Europa, după recomandarea de suspendare a utilizării acestuia în Statele Unite.

O persoană a murit de tromboză în SUA după ce a primit acest vaccin, a anunţat marţi un responsabil al Agenţiei Americane a Medicamentelor (FDA). Alte șase cazuri ale unor femei care au dezvoltat forme grave de cheaguri sangvine, asociate cu niveluri scăzute de trombocite, după ce au primit vaccinul Johnson & Johnson, au fost semnalate pe teritoriul american.

CITEȘTE ȘI: