După 60 de ani de la ziua în care Fidel Castro a proclamat caracterul socialist al revoluției cubaneze, fratele său Raul a condus vineri ultimul său congres al Partidului Comunist, cu ușile închise, potrivit AFP.

Afis cu Raul Castro in CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

Întâlnirea istorică, care va dura patru zile, va marca retragerea celebrului revoluționar și apariția unei noi generații.

Spre deosebire de edițiile anterioare, nua u fost difuzate imagini vineri dimineață la televizor, doar câteva fotografii și videoclipuri fiind partajate de către mass-media de stat prin intermediul rețelelor sociale.

Una dintre imagini a arătat sutele de delegați ai PCC (Partidul Comunist Cubanez), veniți din toate provinciile țării, aplaudând, la sosirea lui Raul Castro, în vârstă de 89 de ani, alături de președintele desemnat ca succesor, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 60 de ani.

Acesta din urmă, care l-a înlocuit în funcția de președinte al țării în 2018, va fi primul civil care a condus și el partidul, în care și-a construit întreaga carieră. Se așteaptă să fie numit noul prim secretar, cel mai important post din Cuba, în ultima zi de congres de luni.

Este „congresul continuității”, a reamintit el prin Twitter, subliniind că liniile directoare ale puterii din Cuba, una dintre ultimele cinci țări comuniste din lume, nu se vor schimba.

Dacă reformele economice sunt urgente, în această țară aflată în criză profundă sub efectul sancțiunilor americane și al pandemiei, doctrina partidului unic va fi menținută.