Demolarea spațiilor comerciale de la metrou a continuat și joi seară, cu stația de la Pipera. Decizia de a dezafecta spațiile comerciale din metrou noaptea a fost luată pentru a nu stânjeni circulația călătorilor. La fața locului s-au adunat mai multi membri de sindicat și comercianți, dar nu s-au înregistrat incidente majore, poliția și jandarmeria fiind prezente încă de la începutul acțiunii.

Demolare spatii metrou PiperaFoto: youtube.com

După episodul ”demolare cu ranga”, jurnaliștilor prezenți la fața locului nu li s-a permis să filmeze și au fost evacuați din stație.

Decizia de a dezafecta spațiile comerciale din metrou noaptea a fost luată pentru a nu stânjeni circulația călătorilor, spune jurnalistul Vitalie Cojocari, care citează surse din conducerea Metrorex.

„Legea este lege. Unde e lege nu e tocmeală. Metrorex a început eliberarea acelor spații comerciale care ocupau spațiul nelegal”, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă. Acesta a declarat că scandalul celor care s-au opus evacuărilor sunt „o ultimă zvâcnire a mafiei”, făcând legătură cu sindicatul de la metrou condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi. Drulă l-a felicitat pe directorul Metrorex care s-a implicat direct în acțiunile de miercuri: „Un cartel se destructurează și cu ranga”.

„Acele construcții provizorii sunt ilegale sub mai multe aspecte. Nu au autorizație de construire, nu au dreptul legal și comercial de a ocupa acel spațiu public. A existat un contract nefericit intre Metrorex si firma sindicatului, dar care a ajuns la final în 2018. De aproape 3 ani de zile acele spații sunt ocupate fără drept, iar firma sindicatului încasează bani fără drept. Sunt rapoarte ISU și Metrorex care identifică probleme de siguranță la incendiu amplasarea acestor spații comerciale”, a declarat Drulă, mulțumindu-i pentru ajutor și primarului Sectorului 2 care a participat direct la operațiunile de miercuri din stația Ștefan cel Mare.

„Este vorba de domeniul public ocupat de construcții fără acte și e în responsabilitatea administrațiilor locale să restabilească legea acest domeniu public”, a spus Drulă.

În acțiunea de evacuare și de demolare a primelor chioșcuri de la metrou s-a implicat direct și noul director Metrorex, Ștefan Paraschiv. Acesta s-a chinuit minute bune să deschidă cu o rangă ușa unui magazin care nu a fost evacuat și era încuiat. Totul sub tirul scandărilor și huiduielilor comercianților, ținuți la distanță de un cordon de polițiști și jandarmi.