Cu alegerile regionale și prezidențiale franceze deja deasupra orizontului, Adunarea Națională (RN), partidul de dreapta al lui Marine Le Pen, pare să vrea să se rebranduiască. Pe agenda de lucru: mai multă ecologie și abandonarea întoarcerii la franc, scrie Euractiv.

Marine Le PenFoto: Jacques Witt / Sipa Press / Profimedia Images

Le Pen a lucrat continuu asupra „prezidențiabilității” sale după ce a pierdut alegerile prezidențiale din 2017 în fața actualului președinte Emmanuel Macron, continuându-și cruciada de a ajunge la Palatul Elysée.

„'De-demonizarea' este în desfășurare de mai mulți ani. Este un proces constant”, a afirmat pentru Euractiv Juliette Grange, profesoară de filozofie la Universitatea Tours.

După ce ascensiunea la putere a lui Macron și a partidului său République en Marche a destabilizat scena politică franceză și granițele tradiționale dintre stânga și dreapta, RN a început să se prezinte drept principalul partid de opoziție.

„Le Pen încearcă să se poziționeze prin prezentarea de contrapropuneri la fiecare proiect major al lui Emmanuel Macron”, subliniază Grange.

Iar alegătorii se pare sunt atenți la aceasta.

FOTO: Zefrog / Alamy / Profimedia Images

Creștere în sondaje

Un sondaj publicat la începutul lunii aprilie a arătat că Le Pen ar primi 28% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, în fața lui Macron, cotat cu 24%. În luna octombrie scorul era 24% pentru Le Pen și 23% în favoarea actualului președinte.

Mai mult, Le Monde nota luni, 5 aprilie, că RN a devenit cel mai popular partid în rândul persoanelor cu vârsta între 25 și 34 de ani.

Alegerile regionale din 13 și 20 iunie vor fi primul test pentru partidul suveranist.

„Toate alegerile sunt o lampă de lansare, RN ar trebui să câștige una sau mai multe regiuni pentru a arăta de ce este capabil”, afirmă Fabien Engelmann, primarul orășelului Hayange și consilier regional al RN pentru regiunea Grand-Est.

Conform acestuia, renunțarea la ideea de a părăsi zona euro este un lucru bun: „putem sta în Uniunea Europeană, este misiunea fiecărui partid suveranist să trimită un număr maxim de europarlamentari la Bruxelles pentru a-și apăra viziunea”, a declarat acesta pentru Euractiv.

Fostul program al RN i-a alienat pe mulți dintre alegătorii săi din Hayange care fac naveta înspre locurile lor de muncă din Luxemburg și l-au preferat pe eurofilul Macron.

„Însă de când RN a evoluat aud la firul ierbii că votanții s-au răzgândit”, susține Englemann.

Potrivit profesoarei Grange, această schimbare la față este „atât de prezentare dar absolut necesară în contextul unei ambiții prezidențiale tot mai clare. Să fii prezidențiabil înseamnă să faci propuneri care sunt acceptabile unui număr relativ mare de grupuri”.

FOTO: Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Images

Ecologism conservator

Cealaltă schimbare majoră a RN este accentul mai mare pus pe mediu în programul său. Deși problemele ecologice au fost limitate la câteva puncte în programul din 2017, ele sunt acum subiectul unui contra-proiect de referendum împotriva unei legi constituționale propusă de Macron vizavi de schimbările climatice.

Primarul Englemann spune că „Marine Le Pen a avut mereu o secțiune în programul ei despre protejarea naturii și apărarea animalelor”.

La o conferință de presă din 9 martie dedicată ecologiei Le Pen a antagonizat vânătorii, afirmând că vânătoarea este „o cruzime care nu este necesară”. Grange subliniază schimbarea, afirmând că lidera RN obișnuia să fie o sceptică în ceea ce privește schimbările climatice.

Însă primarul Englemann afirmă că nu este pentru „exagerarea cu ecologia. Proprii votanți [ai Verzilor] sunt sătui de primari Verzi fiindcă sub lac este vopsea roșie”. Acesta militează pentru un ecologism conservator care să condamne globalizarea, „cel mai mare poluator”, în beneficiul industriilor locale.

Grange afirmă că „această schimbare de discurs vizează atragerea claselor de mijloc și a pensionarilor, poate anumite categorii marginale pe teme mult mai largi, deoarece electoratul RN este foarte eclectic”.

„Ei (RN) și-au abandonat un anumit număr din laitmotivele lor în acest scop”, adaugă aceasta.