​Începând cu 19 aprilie, o nouă platformă digitală multilingvă va permite cetățenilor din întreaga Europă să-și exprime opiniile cu privire la orice subiect pe care îl consideră important pentru viitorul UE.

Uniunea EuropeanaFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Decizia privind lansarea platformei a fost luată de comitetul executiv al Conferinței privind viitorul Europei, al cărui eveniment inaugural va avea loc pe 9 mai.

„Platforma va fi reperul central al conferinței, un loc în care toate contribuțiile vor fi reunite și partajate, inclusiv evenimentele, grupurile de dezbatere și sesiunile plenare ale conferinței. Un mecanism de feedback specializat va agrega și analiza aspectele-cheie aduse în discuție, astfel încât acestea să poată fi luate în considerare în cadrul grupurilor de dezbatere și al sesiunilor plenare ale conferinței. Platforma va oferi, de asemenea, informații privind structura și activitățile conferinței, precum și resurse pentru organizatorii de evenimente, inclusiv un catalog al principalelor evenimente prin care vor putea fi promovate inițiativele la nivel local, regional, național și european”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Guy Verhofstadt, din partea Parlamentului European:

  • „Este necesar ca această discuție să fie cât mai dinamică; în contextul COVID-19, acest lucru înseamnă să profităm cât mai mult posibil de avantajele platformelor digitale. Prin intermediul platformei conferinței, oferim instrumentele necesare pentru a da tuturor posibilitatea de a se implica activ în dezbatere și ne vom asigura că ideile vor contribui la analiza și concluziile conferinței. Vorbim despre viitorul europenilor, deci vorbim despre conferința lor.”

Ana Paula Zacarias, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, în numele Președinției Consiliului UE:

  • „Platforma digitală va reuni europenii în spațiul public. Aceasta le va permite să își exprime preocupările, să își împărtășească visurile și așteptările și să colaboreze cu reprezentanții lor. Uniunea are nevoie de forța cetățenilor săi pentru a o face mai puternică. Este un moment decisiv, ce ne va permite să discutăm opinii diferite, în mod sincer și fără tabuuri.”

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica:

  • „Lansarea platformei digitale peste zece zile va oferi cetățenilor noștri un spațiu unic pentru a se implica în conversații și dezbateri în întreaga Europă. Aceasta le va permite să își împărtășească ideile, preocupările, speranțele și visurile - în toate limbile oficiale ale UE. În prezent, inițiativa ia avânt și aștept cu nerăbdare să văd rezultatul.”