​Persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 vor putea beneficia, la cerere, de asistență religioasă potrivit specificului cultului din care fac parte, cu respectarea de către personalul de cult a tuturor măsurilor sanitare care se impun. De asemenea, la înmormântare, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de slujbă religioasă în conformitate cu voința familiei și practicile și ritualul cultului de care aparține. Înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege.

Sectie COVID-19Foto: Zsolt Szigetvary / PA Images / Profimedia

Sunt modificările pe care Ministerul Sănătății le aduce Ordinului de ministru intrat în vigoare acum un an, care stabilea regulile pentru înmormântarea persoanelor decedate în urma infecției cu SARS-CoV2.

Ministerul Sănătății a organizat astăzi, la sediul instituției, o întâlnire cu Secretariatul de Stat pentru Culte și reprezentanți ai cultelor în care s-a discutat despre accesul la asistență religioasă a pacienților internați cu COVID-19 și despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2.

Din partea Ministerului Sănătății au participat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, secretarii de stat Andreea Moldovan și Monica Althamer, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte secretarul de stat Victor Opaschi și directorul Cezar Păvălașcu, iar din partea cultelor religioase au participat: Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Aurel Percă, Președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, Părintele Ionuț Cordneanu Vicarul Administrativ al Patriarhiei Române și domnul Virgil Achihai, Președintele Uniunii Bisericilor Creștine după Evanghelie.

Subiectele principale ale discuției au fost cele referitoare la accesul la asistență religioasă a pacienților internați cu COVID-19 și modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 ținând cont de propunerile cultelor.

S-a căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 să poată beneficia, la cerere, de asistență religioasă potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către personalul de cult a tuturor măsurilor sanitare care se impun.

În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de slujba religioasă în conformitate cu voința familiei și practicile și ritualul cultului de care aparține. Înhumarea/incinerarea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea tuturor normelor prevăzute de lege.

Totodată, s-a căzut de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor și măsurilor de siguranță suplimentare propuse de Ministerul Sănătații, mai precizează instituția condusă de Vlad Voiculescu.

Citește pe larg aici ce prevedea vechiul Ordin privind înmormântarea persoanelor decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2, în vigoare de acum un an: