Guvernul a aprobat în ședința de miercuri proiectul de act normativ privind majorarea stimulentului pentru părinții care sunt în concediu de creștere a copilului și aleg să se întoarcă la serviciu mai devreme de șase luni. Stimulentul va crește de la 650 de lei la 1.500 de lei, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern.

Raluca TurcanFoto: Captura

Acest stimulent de reinserție crește și dacă părinții se întorc la lucru înaintea împlinirii vârstei de un an a copilului cu dizabilități.

De asemenea, este acordat un stimulent de 650 lei persoanelor care se întorc la lucru după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani. Același stimulent îl primesc părinții care se întorc la lucru după vârsta de un an a copilului cu dizabilități până la împlinirea vârstei de 3 ani.

Va mai exista un stimulent de inserție de 650 de lei pentru părinții care întorc la lucru în cazul copilului cu dizabilități cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani.

Actul normativ mai prevede că se va lua în considerare perioada în care părinții au fost în șomaj tehnic la calculul perioadei pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului.

Dacă părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, dar își pierde locul de muncă fără a fi vinovat, va beneficia de stimulentul de inserție dacă își găsește alt loc de muncă până împlinește copilul 2 ani.