Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogată drept efect secundar foarte rar. Oficialii EMA au precizat că au stabilit ”o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva COVID-19, pentru că beneficiile depășesc riscurile.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanții Agenției Europene pentru Medicamente susțin o conferință de presă, de la ora 17.00, în care anunță concluziile privind legătura dintre vaccinul dezvoltat de AstraZeneca și cazurile de tromboze depistate la unele persoane inoculate cu acest vaccin.

Principalele declarații:

  • Comisia de siguranță a vaccinurilor din cadrul EMA a confirmat că beneficiile inoculării cu vaccinul AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile legate de efectele secundare
  • Cheagurile de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogate drept efecte secundare rare
  • O explicație plauzibilă pentru efectele secundare rare este un răspuns imunitar la vaccin care duce la o condiție similară cu cea văzută în rândul pacienților tratați cu heparină, condiție numită Trombocitopenie indusă de heparină
  • Este important ca medicii și angajații sanitari să cunoască simptomele legate de cheagurile de sânge pentru a putea depista rapid și minimaliza posibilele riscuri, vom emite recomandări viitoare dacă vor fi necesare
  • Acest caz demonstrează clar una din provocările campaniilor de vaccinare pe scară largă: când milioane de persoane primesc aceste vaccinuri se pot întâmpla evenimente foarte rare care nu au fost identificate în timpul studiilor clinice
  • Comitetul nu a ajuns la concluzia ca vârsta și genul pot influența acesta efecte adverse

  • Este foarte important ca oamenii care vin la vaccinare să știe că la 2 săptămâni de la vaccinare pot apărea efecte adverse- probleme de respirație, abdominale, neurologice
  • Până în 4 aprilie au fost identificate 169 de cazuri de cheaguri de sânge la creier rare la 34 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană

Emer Cooke, directoarea cu rol executiv în cadrul EMA, a participat alături de alţi reprezentanţi ai agenţiei la această conferinţă de presă, după ce mai multe ţări europene au suspendat utilizarea vaccinului produs de compania anglo-suedeză din cauza semnalării unor cheaguri sangvine în rândul persoanelor vaccinate.

Marţi, EMA anunţase că se afla în continuare în procedura de evaluare pentru a afla dacă vaccinul AstraZeneca împotriva noului coronavirus poate fi potenţial asociat cu cazurile rare de formare a cheagurilor sangvine, semnalate în mai multe ţări.

Anunțul EMA a venit după ce cotidianul italian Il Messaggero a publicat marți un interviu cu Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA în care acesta a declarat că „există clar” o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea sa.

Comitetul de siguranţă sanitară din cadrul EMA „nu a ajuns deocamdată la o concluzie iar examinarea este în prezent în curs de desfăşurare”, a precizat marţi Agenția Europeană pentru Medicamente.

„Vom comunica rezultatele şi vom organiza o întâlnire cu presa imediat după ce examinarea va fi finalizată”, a precizat EMA.

Pe 18 martie, EMA a anunţat că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale şi că utilizarea vaccinului rămâne sigură, după ce mai multe ţări au decis să suspende imunizările cu acest ser.

Agenţia a precizat totuşi că există o posibilă legătură cu rarele cazuri de cheaguri sangvine şi că îşi va publica recomandările actualizate cu ocazia reuniunii din această săptămână a comitetului său de siguranţă sanitară.

Numeroase țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca la jumătatea lunii martie după depistarea primelor cazuri de tromboze la persoanele inoculate cu accest vaccin.

Însă acestea au reînceput vaccinările cu serul AstraZeneca la scurt timpă după anunțul EMA din 18 martie.

România a retras la rândul ei de la administrare 4.200 de doze din lotul AstraZeneca ABV 2856 considerat cu probleme în Italia după decesul a două persoane în Sicilia dar le-a reintrodus în uz după anunțul agenției.

Mai multe țări europene, printre care și Germania, au restricționat însă din nou administrarea vaccinului anglo-suedez în rândul persoanelor cu vârsta de sub 60 de ani după ce s-a observat că persoanele tinere ar avea o susceptabilitate mai ridicată de a dezvolta tromboze după vaccinarea cu acest vaccin.

Pe același subiect: