glo a lansat Urban Pairs & Art Flairs, un art manifesto creat printr-o desfășurare spectaculoasă de forțe creative. Proiectul are loc în colaborare cu Art Safari și Sneaker Industry și ia forma unor opere de artă contemporană unicat. Urban Pairs & Art Flairs aduce laolaltă 6 artiști și 6 creatori de conținut cu backgrounduri diferite, în încercarea de a defini noul an pe cele mai cool pânze urbane. Cei 6 creatori de conținut au ales perechi de cuvinte #breakbinary pe care artiștii le-au transformat în designuri digitale originale.

Irina Maria Iliescu, Blogu' lu OtravăFoto: glo by BAT

Stăm astăzi de vorba cu una dintre perechi: Irina Maria Iliescu & Blogu’ lu Otravă - Ea, pasionată de grafică. El, blogger faimos. Tema aleasă de ei: încredere & necunoscut.

Când ți-ai descoperit latura artistică și când ai decis că asta vrei să faci full-time?

Irina Maria Iliescu: Desenez de când mi-aduc aminte, tot timpul a fost ocupația mea preferată. În școlile primară și generală mergeam la cursuri de artă în paralel cu orele obișnuite și aveam impresia că abilitatea de a desena e un fel de super-power, că am o viață secretă, mai bogată decât a colegilor mei. Când am ajuns la Liceul Tonitza și am devenit parte dintr-o comunitate de oameni cu preocupări asemănătoare, am simțit că aparțin și mi-am dat seama că pot să fac artă tot restul vieții, chit că forma prin care fac acest lucru se schimbă periodic.

Blogu’ lu’ Otravă: Era acolo în mine mereu. Nu a fost nicio descoperire. Am trăit cu ea mereu. Nu știu dacă la un moment dat am decis eu să devină o treabă full-time sau pur și simplu s-a întâmplat așa. Cert e că întâmplările fericite sau mai puțin fericite au dus la asta. Și a fost perfect. Auzeam asta des de la oamenii din jurul meu: cât de important e să faci ce îți place. Mi se părea un truism. Dar nu e deloc așa. Când faci o treabă pentru că îți place în proporție de 80% - 90% abia atunci e bine. Cel mai bine din lumea asta.

Cât de greu e să îți găsești inspirația pentru a veni cu ceva mereu original și interesant? Există vreo rețetă, ritual, orice lucru care să te ajute în acest sens?

Irina Maria Iliescu: Mi-aș dori să am o rețetă dar nu cred că ar funcționa - rețeta implică niște pași riguroși de urmat, cantități clare din anumite elemente. Inspirația este fluidă, vine când nu te aștepți, tot ce poți face este să îi pregătești terenul - să cercetezi artiști și alte domenii care te atrag, să experimentezi cu multe tehnici și forme de exprimare vizuală. De obicei pentru un proiect mă ajută mult să am o perioadă de documentație după care mă așez la masa de lucru și fac schițe multe până când simt că am găsit soluția. Senzația e un pic că atunci când deodată te prinzi cum se rezolvă o problemă de matematică, doar că problema și formulele ți le creezi singur.

Blogu’ lu’ Otravă: În momentul când ești relaxat, nu vrei să demonstrezi ceva celor din jur, când ești liniștit, când ești pe drumul tău și îți e bine acolo…lucrurile se leagă. Rețeta e munca. Și neapărat constant. Să faci ce faci constant. Să nu pleci urechea în stânga și în dreapta și mai ales să nu încerci să mulțumești pe toată lumea. Am eu o vorbă. Daca te trezești cu gândul să îi mulțumești pe toți…mai bine te culci la loc. Rețeta e simplă. Nu căuta scurtături. Nu te ajută la nimic. Mergi pe drumul tău. Chiar daca e lung și mai are și obstacole.

Ce te-a inspirat în alegerea creativă?

Irina Maria Iliescu: În mod inevitabil, viața mea din ultimul an. Am vrut să îmi acord în sfârșit libertatea de a lucra fără așteptări prea mari legate de rezultat, să desenez ce îmi trece prin cap, fără presiune.

Blogu’ lu’ Otravă: Anul 2020, toate lucrurile pe care le-am făcut sau nu le-am făcut în 2020. Cred că avem mare nevoie de încredere pentru necunoscutul care urmează. Și care nu e neapărat de rău. Poate sa fie bun. Și eu chiar cred că așa o sa fie.

Ce ai lua cu tine din anul 2020?

Irina Maria Iliescu: Lucratul de acasă. Cred că mare parte din timp mi l-am petrecut în ateliere și studiouri cu mai mulți oameni, și astfel că mi s-a părut foarte nenatural să lucrez singură, fără agitație în jur. Dar încet-încet a devenit plăcut să nu îmi mai întrerupă cineva flow-ul de lucru și gândire tot timpul, și cred că mă concentrez mai bine.

Blogu’ lu’ Otravă: Momentele în care nu am alergat că un nebun dintr-un loc în altul. Liniștea și diminețile cu soția mea în care ne imaginam că suntem pe o terasă din Monopoli și ne bem cafeaua în timp ce pe fundal se aude o melodie italienească.

Ce înseamnă #breakbinary pentru tine personal în contextul încredere & necunoscut?

Irina Maria Iliescu: Pentru mine simt că descrie perfect momentul acela dinainte de a începe o lucrare nouă, când nu știi exact cum va ieși până la final, dar ai încredere în abilitățile și imaginația ta și le lași să se desfășoare.

Blogu’ lu’ Otravă: Liniște. Liniștea aia de care poate unii dintre noi aveam nevoie.

Cum a fost această provocare, glo Urban Pairs & Art Flairs, pentru tine?

Irina Maria Iliescu: Mi-a plăcut mult perechea de cuvinte propusă de Otravă pentru că mi se pare că a găsit un concept foarte generos că și posibilități de ilustrare. Mă bucură oricând proiectele și colaborările care oferă așa libertate creativă.

Blogu’ lu’ Otravă: Incitant. Pentru că vreau să văd ce iese. Pentru că îmi plac tare artiștii care s-au băgat la treaba asta și abia aștept să văd ce iese. Să tot facă lumea treburi de genul ăsta. Să îi încurajăm pe artiști să se exprime. Eu în pandemie am făcut treaba asta. Am lucrat cu peste 20 de ilustratori pentru un proiect care îmi e tare drag. Am vrut să dau o mână de ajutor ilustratorilor români. Mă gândeam că după perioada asta grea au nevoie de un pic de ajutor. Că e vorba de partea materiala sau de expunere. Mi-am făcut un buget pe care l-am dat pentru asta. Au ieșit niște lucruri tare cool. Puteți vedea asta pe contul meu de instagram.

Urmează să vedem anul 2021 prin pensulele digitale dintr-o perspectivă creativă și pozitivă. Ce vrei să transmiți publicului?

Irina Maria Iliescu: Este o perioadă dificilă și nesigură pentru toată lumea, dar aș dori să transmit un dram de optimism și ideea de încredere în bogăția interioară a fiecăruia - când lumea exterioară devine prea apăsătoare și agresivă, ne putem găsi refugiul în noi înșine.

Blogu’ lu’ Otravă: Să fie ca și mine. Răbdători că o sa fie bine. Soon. Chiar cred treaba asta. O să fie bine și o să fim bine. Pace.

Toate detaliile despre proiect sunt disponibile pe site-ul www.glo.ro/urbanpairs-artflairs.

Articol susținut de glo​​