Interviu Șerban Țigănaș / Cum a ajuns planificarea strategică urbană a orașelor românești pe mâna grupurilor de interese. Nu s-a construit un cadru nou. N-a existat un model. Se spune că foarte mult din legislația românească este de influență franceză, un sistem de drept, un sistem urban are legătură cu lucrul ăsta. Dar oare am discutat cu francezii în momentul respectiv și să vedem ce nu-i bine? Am discutat la 10 ani după. A fost un audit al urbanismului românesc undeva după anii 2000 în care experții francezi ne-au spus exact ce Nu ne așteptam. Ne-au arătat unde am dat-o în bară, DAR, în momentul respectiv, urbaniștii români au fost discreți cu concluziile auditului respectiv. Din experiența mea, am văzut foarte multe proiecte publice. Se pornește invers: când trebuie să tai panglica? La momentul X, pentru că sunt alegerile nu știu care, sau mi se termină mandatul, spune Șerban Țigănaș, președinte al Ordinului Arhitecților din România în perioada 2010-2018, într-un interviu pentru cursdeguvernare.ro.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Autostrada Sibiu-Piteşti, întârziată de indolenţa unor primari şi birocraţie. Deşi programate să înceapă în prima parte a lunii mai, lucrările la tronsonul cinci (Curtea de Argeş-Piteşti) al autostrăzii Sibiu-Piteşti ar putea fi întârziate din cauză că aproape o sută de proprietari ale căror terenuri de pe traseu au fost expropriate nu au fost încă identificaţi pentru a fi despăgubiţi. Prefectul Emilia Mateescu s-a întâlnit de două ori în luna martie cu primarii de la Bascov, Merişani şi Băiculeşti, comune aflate pe traseul autostrăzii, şi este revoltată de lipsa de reacţie a primarilor, care nu au identificat zeci şi zeci de persoane care trebuie despăgubite pentru exproprieri. Fapt ce ar putea duce la întârzierea începerii lucrărilor la viitorul tronson cinci al autostrăzii, potrivit Adevărul.

Cele patru nume care vor schimba majoritatea în CNA. Consiliul Național al Audiovizualului funcționează în prezent cu șapte membri, iar numărul total de membri este de 11. CNA este condus de Monica Gubernat, a cărei întreagă carieră politică a fost legată de Partidul Social Democrat. Coaliția de guvernare a discutat numele care urmează să fie propuse pentru Consiliul Național al Audiovizualului. Favoriți pentru a ocupa această poziție sunt: Mircea Toma, susținut de USR-PLUS, Dorina Rusu, susținută de președintele Klaus Iohannis și Ionel Palăr și Valentin Jucan, propuși de PNL, potrivit Europa Liberă.

Cât de eficiente sunt interdicțiile de ieșire din casă? Argumentul adus în sprijinul acestei idei se referă la faptul că infectările se produc în spațiul privat. Astfel, reducerea contactelor între oameni nu s-ar putea realiza decât cu ajutorul interdicțiilor de părăsire a locuințelor. Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la universități predominant britanice, limitarea deplasărilor pe timp de noapte ar putea avea un efect pozitiv asupra așa-numitei valori de reproducere, indicând câte persoane infectează în medie o persoană care a contactat SARS-CoV-2. În Germania nu există până acum date suficiente pentru un studiu solid, spune profesorul Christof Schütte, președintele Institutului Zuse din Berlin, care lucrează în domeniul modelării și simulărilor. În opinia sa, interdicțiile de deplasare pe timpul nopții pot fi eficiente ”dacă sunt cu adevărat respectate împreună cu celelalte măsuri”, scrie Deutsche Welle.

Povestea pensionarei care a donat 4.000 de euro pentru spitalul de copii construit de asociația Dăruiește Viață. La jumătatea lunii martie 2021, Maria Roman, o pensionară de 71 de ani cu dublă cetățenie, română și franceză, s-a prezentat la sediul Asociației Dăruiește Viață, ONG-ul înființat de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, pentru a face o donație care să sprijine finalizarea primului spital pentru copiii bolnavi de cancer din România. Venise cu trenul de la Brașov și a cerut indicații în Gara de Nord ca să ajungă pe Calea 13 Septembrie, în Sectorul 5. Ajunsă la destinație, a contribuit cu 11.500 de lei și 1.500 de euro, în numerar, onorând astfel o promisiune mai veche. A plecat cu un contract de donator, scrie PressOne.

Cum a ajuns noul șef al Gărzii de Mediu, Berceanu (USR), să dea vina pentru poluarea din Capitală pe sobele de încălzit. Până acum trei săptămâni, când a fost numit șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu pomenise sobele ca mari poluatori ai aerului de nici patru ori în patru luni. Și, când a făcut-o, a fost vorba de menționări la "diverse", printre altele. În numai trei zile de la sfârșitul lui martie, Berceanu, ca șef al Gărzii de Mediu, a postat patru materiale ample pe contul său de Facebook în care a încercat să convingă că sobele sunt un bau-bau foarte periculos pentru aerul Bucureștiului. Reacțiile fanilor săi au fost furioase, scrie Newsweek.

Guvernul Viktor Orban face încă o echipă de fotbal în România, după Csikszereda și Sepsi. După ce a investit masiv în fotbal în județele unde procentul populației de etnie maghiară e cel mai mare în România, Harghita (85%) și Covasna (74%), Guvernul Viktor Orban se pregătește să facă același lucru și la Târgu Mureș, unde trăiește cea mai mare comunitate a populației cu origini maghiare, peste 70.000 de persoane. Cum nici nu există o altă echipă în municipiu, la nivelul primelor trei eșaloane, autoritățile de la Budapesta, cărora Viktor Orban le-a trasat sarcini de a se ocupa de investițiile din România, au văzut o oportunitate perfectă de a dezvolta un proiect fotbalistic în Târgu Mureș, scrie GSP.ro