Dominic Fritz spune că a fost abordat de o femeie într-un supermarket, aceasta întrebându-l dacă el crede în Dumnezeu sau în virus. ”Cred că această întrebare este simbolul capcanei întinse pentru societatea noastră”, afirmă primarul Timișoarei, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fritz a afirmat marți, într-o conferință de presă, că protestele împotriva restricțiilor au fost deturnate spre naționalism, xenofobie și antisemitism, fiind atacați președintele Iohannis, secretarul de stat Arafat, actrița Maia Morgenstern, el, iar la Pitești s-a strigat împotriva maghiarilor.

„În alte orașe s-au adunat chiar în fața spitalelor și s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură și discriminare împotriva străinilor și împotriva cadrelor medicale. Este un lucru grav pentru că de la violență verbală la violență fizică este o distanță mică. Am primit semnale de la medici din Timișoara, de la intelectuali care au apărut pe liste, care sunt îngrijorați, vecinii mei sunt îngrijorați”, a afirmat primarul.

Fritz se declară mâhnit că în „orașul deschiderii, al toleranței există niște antreprenori ai urii, care se folosesc de nemulțumirea reală a oamenilor pentru o altfel de agendă”: „cred că nu trebuie să avem nicio iluzie despre ce fel de agendă este. Această agendă nu are nicio legătură cu restricțiile, nicio legătură cu pandemia, este o agendă care se împotrivește modernizării orașelor și a țării noastre. Este o agendă care amenință tocmai libertatea și democrația pentru care oamenii au murit în Timișoara în 1989”.

În opinia primarului, este absolut necesar ca întreaga societate și clasă politică să se dezică de acest „tip de incitări” care nu au legătură cu democrația sau cu libera exprimare: „mă aștept ca poliția să identifice organizatorii și persoanele care incită la ură”.

„Vreau să închei aceste remarci cu ceva ce mi s-a întâmplat acum câteva zile într-un supermarket, că și primarul mai merge la cumpărături. M-a abordat o femeie și m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus. I-am răspuns că eu cred în amândoi și mi-a spus că nu se poate, trebuie să aleg între Dumnezeu sau virus. Cred că această întrebare este simbolul capcanei întinse pentru societatea noastră. Se vrea să facem alegeri false între Dumnezeu și virus, între libertate și sănătate, între sănătate și economie, între români adevărați și străini. Toate aceste alegeri sunt false și toate aceste alegeri false au un singur scop: să ne dezbine și cred că nu trebuie să cădem în această capcană. Nu trebuie să ne lăsăm dezbinați, chiar dacă avem păreri diferite despre care este calea cea mai bună de a învinge acest virus, această pandemie”.

Fritz a adăugat că, dincolo de toate diferențele de opinie despre cum poate fi învinsă pandemia, nu ne putem lăsa dezbinați, pentru că „degeaba învingem pandemia dacă moare democrația”.

Timișorenii care au protestat luni seara au mers și la casa primarului Dominic Fritz și au scandat lozinci precum „Herr Fritz, nu uita, Timișoara nu-i a ta” sau „Ieși afară, javră ordinară”.