Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat marţi neconstituţional decretul prin care preşedintele republicii, Maia Sandu, a delegat-o din nou pe Natalia Gavriliţă cu formarea unui nou guvern, informează Moldpres şi Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Maia SanduFoto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

După mai multe ore de deliberare, judecătorii Curţii Constituţionale au decis că decretul prin care preşedintele Republicii Moldova a delegat-o în mod repetat pe Natalia Gavriliţă să formeze un cabinet de miniştri este neconstituţional.

În punctul trei al aceleiaşi decizii, judecătorii constituţionali au cerut fracţiunilor parlamentare şi instituţiei prezidenţiale să recurgă la noi consultări pentru desemnarea unui prim-ministru.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat pe 11 februarie, după consultările cu grupurile parlamentare, că a propus-o din nou pe Natalia Gavriliţă în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru, forţând practic posibilitatea declanşării alegerilor legislative anticipate.

După ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că Parlamentul nu se poate autodizolva, preşedintele Maia Sandu a anunţat că e gata sa aleagă o altă cale pentru a declanşa alegeri parlamentare anticipate. Maia Sandu a declarat că totul va depinde de felul în care vor răspunde formaţiunile parlamentare la apelul său de a nu vota de două ori la rând guvernele pe care le-ar propune candidaţii desemnaţi pentru funcţia de premier.

Potrivit unor analişti politici, un scrutin înainte de termen o va ajuta pe Maia Sandu să ajungă la pârghiile reale ale puterii, în condiţiile în care puterile preşedintelui Republicii Moldova sunt în prezent unele foarte limitate.