​Proiectul Romgaz privind construirea centralei termoelectrice, pe gaze, de la Iernut, a fost un eșec total, a declarat marți ministrul energiei, Virgil Popescu. Acesta consideră că vinovată este vechea conducere a Romgaz. Reamintim că directorul general al Romgaz, Constantin Adrian Volintiru, a fost demis în luna ianuarie, după ce Romgaz a rămas fără constructor pentru centrala Iernut. Contractul de construire, semnat în 2016, a fost controversat încă de la început, în condițiile în care firmele implicate nu prezentau încredere.

Sediul RomgazFoto: Romgaz

"Acolo a fost un eşec total al vechilor conduceri ale Romgaz, care s-au mulţumit să zică că avem un contract la cheie şi este responsabilitatea firmei constructoare să dea contractul la cheie. Uite că firma constructoare a dat greş şi ce facem? Trebuie să reluăm lucrările, să finalizăm până la sfârşitul anului această investiţie, care este absolut necesară", a declarat Virgil Popescu, la o conferință pe teme energetice, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, "managerii din Romgaz au preferat să stea şi să meargă compania din extracţia de gaze şi vânzarea gazelor". Ministrul consideră că era obligatoriu ca Romgaz să fi angajat un contractor independent care să supravegheze lucrările şi să sesizeze eventuale abateri.

Contractul de 300 de milioane de euro pentru realizarea centralei electrice pe gaze de la Iernut, de 430 MW, a fost semnat în urmă cu patru ani cu asocierea formată din Duro Felguera şi Romelectro. În cursul anului trecut au apărut neînțelegeri cu constructorii, care voiau mai mulți bani, pe motiv că ar fi crescut costurile.

HotNews.ro a arătat încă de acum patru ani că este un contract controversat. Încă din momentul semnării contractului, 31 octombrie 2016, au apărut unele semne de întrebare. HotNews.ro a arătat la momentul semnării că Duro Felguera era investigată în Spania într-un caz de corupție, care se întindea până în Venezuela. Romelectro este o companie abonată la contractele mari cu societăți energetice de stat.

Comisia de evaluare a Romgaz a transmis către HotNews.ro, în 2016 după semnarea contractului, că nu a avut cunoștință despre faptul că Duro Felguera este investigată în Spania pentru spalare de bani și dare de mită.

Pentru mai multe amănunte, citește: