Guvernul francez l-a criticat pe primarul orașului Lyon după ce acesta a dispus înlăturarea cărnii din meniurile școlilor locale, relatează BBC.

Gregory Doucet, primarul orasului LyonFoto: Bony / Sipa Press / Profimedia Images

Primarul Grégory Doucet, un membru al Partidului Verde, a declarat că mutarea va duce la o mai bună gestionare a serviciilor în contextul restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Însă guvernul a ripostat, acuzându-l că pune în pericol sănătatea copiilor:

„Haideți să nu mai punem ideologia în farfuriile copiilor noștri”, a scris pe Twitter ministrul agriculturii Julien Denormandie.

„Haideți să le dăm ceea ce au nevoie să crească sănătoși. Carnea face parte din acestea”, a adăugat aceasta.

Ministrul de interne Gerald Darmanin a afirmat la rândul său că acțiunea primăriei din Lyon reprezintă o „insultă inacceptabilă” la adresa fermierilor și măcelarilor francezi.

„Putem vedea că politicile moralizatoare și elitiste ale Verzilor exclud oamenii de rând. Mulți copii au ocazia să mănânce carne doar la cantina școlii”, a afirmat acesta.

Doucet a răspuns criticilor afirmând că predecesorul său de dreapta a introdus aceeași politică în timpul primului val al pandemiei de anul trecut, acesta adăugând că peștele și ouăle vor rămâne în meniuri și că acestea vor oferi o dietă echilibrată copiilor.

Bucătăria lioneză este faimoasă în întreaga lume, în special în ceea ce privește rețetele cu carne și măruntaie.

Însă există semne că gusturile se schimbă. Vânzările de produse fără carne sunt în creștere și o lege din 2018 obligă școlile să aibă o zi cu meniu vegetarian.

Un restaurant vegan a intrat în istorie recent după ce a câștigat o mult râvnită stea Michelin.

Doucet afirmă că măsura este strict datorită pandemiei însă acesta nu s-a temut să conteste tradiții și în trecut, criticând în luna septembrie a anului Turul Franței ca fiind „macho” și afirmând că poluează.

Citește și: