Medicul Maria Nițescu, numită în urmă cu două luni manager interimar al Institutului Matei Balș după ce Adrian Streinu Cercel a demisionat în urma alegerii sale în funcția de senator PSD - cele două funcții fiind incompatibile - a fost demisă astăzi de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la aproape o lună de la incendiul care a afectat pavilionul nr. V al spitalului. Noul manager interimar al Institutului Matei Balș este medicul Cătălin Apostolescu, până astăzi directorul medical al spitalului. Spre deosebire de Cătălin Apostolescu, care potrivit surselor HotNews.ro nu face parte din cercul lui Adrian Streinu Cercel, Maria Nițescu era o apropiată a fostului manager și fusese numită formal în această funcție, spitalul continuând să fie condus din umbră de Adrian Streinu Cercel.

HotNews.roFoto: Hotnews

Adrian Streinu Cercel a condus timp de peste două decenii Institutul Matei Balș, cel mai mare spital de boli infecțioase din România. Institutul Matei Balș se află în subordinea Ministerului Sănătății.

"Decizia este motivată de multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021 și în comunicarea cu Ministerul Sănătății, conform Art. 6, alin. (1) și (5), al Ordinului ministrului Sănătății 1384/2010 privind aprobarea modelului-cadru al contractului de management și a listei indicatorilor de performanță a activității managerului spitalului public", arată Ministerul Sănătății.

Decizia de demitere a Mariei Nițescu a venit după ce Ministerul Sănătății a solicitat, în această dimineață, informații cu privire la decesul unui pacient internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase 'Prof. Univ. Dr Matei Balș' în timpul incendiului. "Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov. La ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerului Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenție și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30", arată Ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a solicitat, de asemenea, demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienților internați în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Univ. Dr Matei Balș" din București, precum și comunicarea cu toate celelalte autorități implicate.