Noul secretar american al Comerțului, audiat marți în Senat în vederea confirmării, și-a anunțat intenția pentru o politică fermă și chiar "agresivă" față de China, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gina Raimondo, prima femeie guvernator în Rhode Island, a declarat că Beijingul are "evident un comportament anticoncurențial", citând dumpingul în sectorul oțelului și aluminiului, "ceea ce a adus prejudicii muncitorilor americani".

"Drept urmare, dacă sunt confirmată, voi fi foarte agresivă, voi ajuta americanii să lupte împotriva practicilor neloiale ale Chinei", a adăugat ea.

Aceasta a susținut însă poziția lui Joe Biden și a afirmat că SUA doresc să se consulte cu aliații lor pentru a restabili un comerț echitabil cu Beijingul.

În condițiile în care congresmeni republicani și democrați au semnalat că unele companii chineze reprezintă un pericol pentru securitatea națională, Raimondo nu s-a angajat să mențină Huawei sau alte companii chineze pe lista neagră a SUA.

Ea a promis doar să utilizeze puterile de care dispune departamentul Comerțului "pentru a proteja americanii și rețeaua noastră împotriva interferențelor chineze".

Sub administrația Trump, departamentul Comerțului, condus de Wilbur Ross, și-a folosit pe larg prerogativele pentru a impune sancțiuni companiilor chineze acuzate de spionaj industrial sau de acțiuni împotriva securității naționale a SUA.

Zeci de companii au fost adăugate pe lista neagră a departamentului Comerțului, inclusiv giganții telecom Huawei și ZTE.

În decembrie, cu câteva săptămâni înainte de schimbarea puterii, administrația Trump a adăugat producătorul chinez de cipuri Smic, limitând astfel accesul companiei la tehnologiile americane de vârf, sub acuzația de legături cu armata chineză.