​Economia Germaniei s-a contractat cu 5% în 2020 în contextul crizei economice declanșate de pandemia COVID-19, arată datele preliminare publicate joi de institutul de statistică german și citate de CNBC.

Volkswagen ID.3 pe linia de fabricatieFoto: Oliver Killig

Scăderea Produsului Intern Brut german a fost mai mică decât nivelul record de -5,7% înregistrat în 2009 în timpul crizei financiare globale.

Guvernul de coaliție al cancelarului Angela Merkel a aprobat o serie fără precedent de pachete de salvare a companiilor și stimulare a celei mai mari economii din Europa pentru a ajuta agenții economici și consumatorii să treacă de pandemie.

Consumul privat a scăzut cu 6% anul trecut în timp ce investițiile companiilor în noi echipamente au scăzut puternic.

Exporturile s-au prăbușit cu 10% în timp ce importurile au scăzut cu 8,6%, ducând la diminarea excedentului comercial al țării.

Datele institutului de statistică arată că Germania a înregistrat anul trecut un deficit de 158,2 miliarde de euro, echivalentul a 4,8% din PIB - cel mai mare de la reunificarea țării.

În 2010 deficitul german urcase până la 4,4% din PIB în contextul crizei economice de atunci.

Datele arată deteriorarea dramatică a finanțelor publice germane din cauza pandemiei: în 2019 Germania înregistra un surplus de 52,5 miliarde de euro, echivalentul a 1,9% din PIB.

Citește și: