Un incident produs marți la ora 11.14, în stația Fundeni a Transelectrica, a lăsat zona de nord-est a Bucureștiului fără curent electric. Toți consumatorii au fost alimentați la ora 11.40. Echipele Transelectrica fac verificări pentru a identifica motivele care au dus la producerea incidentului. Nu este pentru prima oară când sunt probleme cu stația Fundeni.

Retea TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

Potrivit Transelectrica, la ora 11.14, în Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Fundeni s-a înregistrat o disfuncționalitate care a afectat nivelul de tensiune de 10 kV din care este alimentată zona de consum adiacentă stației Fundeni.

Funcționarea rețelei a fost readusă la parametri normal la ora 11.40, când toți consumatorii afectați au fost realimentați în integralitate, arată Transelectrica.

La această oră, echipele specializate fac verificări în vederea identificării cauzei care a condus la producerea evenimentului, analiza finală urmând a fi definitivată în cel mai scurt timp.

Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Fundeni a fost retehnologizată în perioada 2005-2007.

Această pană de curent s-a produs la doar câteva zile după incidentul care a lăsat șase județe din nordul țării fără electricitate. Reamintim că o problemă de sistem a provocat, vineri după-masă, mari probleme de alimentare cu energie în județele din nord-vestul țării, incidentul fiind fără precedent în ultimii 30 de ani.

Transelectrica a spus că s-a produs un incident la nivelul rețelei electrice de transport europene interconectate, care a condus la declanșarea mai multor echipamente din rețelele electrice de transport atât din România, cât și din alte țări. Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E a transmis că este o investigație în defășurare cu privire la cauze.

În București, ultima pană masivă de curent a avut loc pe 7 august 2020, fiind afectate mai multe cartiere, din trei sectoare, dar și localități din județul Ilfov. Atunci, problemele de alimentare cu energie electrică ar fi fost cauzate de o avarie în rețeaua Transelectrica, la stația de transformare Domnești. Compania urmează să ofere mai multe detalii.

Pene mari de curent în București au mai avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2017. Pe 1 noiembrie 2017, au fost afectate cartierele Tei, Colentina, Calea Mosilor, Dacia, Andronache, Pipera, Dorobanti. Cu o săptămână în urmă, avusese loc o altă pană de curent în București, după deteriorarea unui echipament de înaltă tensiune la stația Fundeni. Atunci au ramas fără curent până la 20 de minute cartierele bucureștene Obor și Fundeni, precum și o parte din localitățile Otopeni, Afumați și Fundeni.

O altă pană majoră a avut loc pe 12 februarie 2012, când au rămas fără curent cartierele Titan, Obor, Pipera si Timpuri Noi.

Cazuri avarii majore la nivelul țării, în ultimii ani:

  • Pe 8 ianuarie 2021. Un incident produs pe interconexiunea cu sistemul european a lăsat șase județe din nord-vestul țării fără curent
  • Pe 7 august 2020. O pană masivă de curent s-a produs în București, fiind afectate mai multe cartiere, din trei sectoare, dar și localități din județul Ilfov.
  • Pe 11 aprilie 2018, un incident în stația electrică Medgidia Sud a afectat alimentarea cu energie electrică a Fabricii de Ciment din Medgidia şi a unor localităţi din zona rurală adiacentă Medgidiei
  • Pe 1 noiembrie 2017, din cauza unei avarii în rețeaua Transelectrica, au fost afectate mai multe cartiere din zona de est și de nord din Capitală.
  • În martie 2017, o avarie în rețeaua Transelectrica a lăsat minele din Valea Jiului fără curent electric.
  • Pe 8 noiembrie 2016, a cedat o stație a Transelectrica, fiind oprită electricitatea în judetul Tulcea. In aceeași zi, "un scurt circuit" pe o linie a Transelectrica a dus la oprirea Unității 1 de la Cernavodă.
  • Pe 1 iunie 2016, din cauza unei avarii, a căzut sistemul în două județe (Valcea și Argeș), fapt fără precedent din 1977 până acum, cauza fiind tot defectarea unui întrerupator dintr-o stație electrică. Tot ca în cazul din Valea Jiului, stația electrica se afla în proces de retehnologizare.
  • În iunie 2016, în urma unei furtuni, au cazut mai mulți stâlpi de înaltă tensiune în Mureș.

Rețeaua de transport a energiei s-a confruntat, în ultimii ani, cu mai multe avarii, fiind afectate mai multe localități și chiar județe întregi. Rețeaua este foarte veche, mare parte din ea având 40-50 de ani, peste durata normală de funcționare, iar în lipsa investițiilor, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Transelectrica a analizat în 2018 starea a 54 de linii electrice de înaltă tensiune, fiind declarate inacceptabile 52 dintre ele. De asemenea, din 80 de transformatoare analizate, o treime sunt în stare proastă. Ar fi nevoie de investiții serioase, precum realizarea unei stații de 400/110 kV în București, însă câștigul Transelectrica este folosit de statul român pentru acoperirea deficitului bugetar.

Vezi Cât de degradată este rețeaua electrică de transport: O analiză arată că aproape toate liniile de înaltă tensiune sunt în stare inacceptabilă, iar o treime din transformatoare în stare proastă