ACEASTA ESTE POVESTEA MEA DE CRĂCIUN. M-am plâns nașei mele Monica. Cum fac eu fursecuri de Crăciun? E bine cu unt, zahăr, praf de copt, un ou, un gălbenuș? Așa am văzut pe net. “E bine! E bine!”. “Dar nașa mea dragă, cum fac formele? Nu am cu ce să tai fursecurile în formă de brăduț, de steluță…”

Istodor privindFoto: Cosmin Bumbut

Și Nașa mea Monica zice: “mofturi! Că n-ai aia că n-ai ailaltă. Genuțu ascultă la mine!”. Nașa mea Monica îmi spune Genuțu când vrea să mă dădăcească tandru. Așa mi-a spus de mic, eu topit sunt, după nașa mea Monica. dintotdeauna. M-a ținut în brațe la botez, mi-a dat numele tatălui ei.

Suntem la telefon. Cum aud Genuțu, închid ochii și o ascult supus. De asta mi-a spus de câteva ori cum să fac brăduț și steluță. Pentru că mi era drag alintul ăsta. Mai drag decât orice brăduț. Ascultam dar nu se prindea. Așa și tot ea îmi ia aminte: “Genuțu, ce faci, te joci? Mă asculți?” N-o ascultam. “Ai înțeles cum faci steluță, brăduț, fără forme?” “

Ascult, "n-am înțeles nimic Nașo, eu sunt repetent la geometrie.”

“Ia o foaie de hârtie, Genuțu! Lasă-mă cu fumurile tale. Nu ești repetent, ce prostie e asta?” dar, Nașa mea, eu din 5 n-am ieșit la mate! Abia 5 de mi-au dat.” Genuțu acum faci fursecuri de Crăciun. Fii atent! Da, nașa mea! Uite, steluța, da? Desenează un rotund. Poate fi o gură de pahar. Du 2 distanțe perpendiculare. Ai tras? Adică, cruce? Da, cruce! Ai cercul împărțit în 4. 4 sferturi. Acum prin centru mai tragi 2 linii. Ai tras? Din fiecare sector de circumferință scoți câte părți de cocă vrei. Asta-i steluța!

Genu, înțelegi? De ce taci? Cum, Nașa, scot toată coca din interiorul formei? Păi, dacă scoți tot, iese o laie!

Genuțuuuu! Ah, am înțeles Nașa mea! Acum am înțeles! Brăduțu, nu mă lăsa fără brăduț, Nașa! Măi Genuțu cu tine mă apucă Crăciunul! Auzi sau nu? Prefer iar să n-aud. Abia a treia oară am înțeles cum se face brăduț. Desenează un dreptunghi neregulat. Ai desenat? Trage o linie dreaptă de sus până jos. Ai tras? Ai luat creion și hârtie? Ai desenat? Acum împarte dreptunghiurile noi cu o diagonală lungă, de la un capăt la alta. Din colț în colț. Partea de sus unești cu baza de jos. Ăsta-i brăduțul. Ai desenat Genuțu? Hai că pierd Crăciunul cu tine. N-ai nevoie pentru fursecuri de forme de la supermarket. E destul un pahar și un cuțit.”

Astăzi am făcut fursecuri tăiate făcute din pahar și cuțit. Eu am crescut în comunism, cu bunici, cu părinți, cu nașa, pentru care Crăciunul era sfânt. Părinții mi s-au dus. Bunicii mi s-au urcat la Ceruri. Crăciunul meu și Paștele meu nu pot fi fără Nașa mea Monica. Ea îmi amintește cine sunt și îmi spune rețete culinare. Are caiete cu rețete de pe vremea străbunicilor mei. Ea mi-a dat numele tatălui ei Eugen. Arestat în Strehaia-Mehedinți, în 1957.

Eugen a dispărut până-n zilele noastre la Periprava. În lagărul de deținuți politici. Sunt mândru că nașa mea Monica mi-a dat un nume pe lumea asta. Sunt mândru că știu să fac de acum steluță și brăduț fără forme de la supermarket. CLICK pentru Povestea nașei Monica AICI.