​Transmiterea coronavirusului de pe suprafețe este neglijabilă, aceasta fiind opinia a 3 experți în domeniu - Joseph Allen, Charles Haas și Linsey Marr - arată Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cea mai mare problemă rămâne transmiterea prin aer, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș.

Razvan CherechesFoto: Arhiva personala

"Nu avem nici măcar un singur caz documentat de transmitere COVID-19 de pe suprafețe. Realitatea este că noul coronavirus se transmite în principal prin aer, mai ales datorită spălării dese a mâinilor, nu este nevoie să dezinfectăm constant suprafețele", afirmă Răzvan Cherecheș.

"Cea mai bună analogie este un fumător - dacă ești aproape de un fumător în exterior, cel mai probabil nu vei sesiza mirosul; dacă sunteți în interior, vei simți mirosul chiar și din partea cealaltă a camerei, depinzând de ventilare și dimensiunea camerei", adaugă Răzvan Cherecheș.

Concluzia specialistului în sănătate publică este că "problema este aerul pe care îl respirăm cu toții, nu suprafețele pe care le atingem. Coronavirusul poate fi găsit pe tot felul de suprafețe și în aer în spitale, dar a putut fi colectat virus viabil doar din aer. Transmiterea prin suprafețe, chiar dacă are loc, este minoră și nu contribuie semnificativ la pandemie. Mult din ce se întâmplă este teatru de igienă."

Citește și: