Președintele Klaus Iohannis va efectua vineri, începând cu ora 11.30, o vizită la Stația de comprimare gaze naturale Jupa din județul Caraș-Severin, cu ocazia finalizării lucrărilor la gazoductul BRUA - Faza I, informează Cotroceniul.

Santierul BRUAFoto: Transgaz

Cele trei stații de comprimare gaze naturale din cadrul proiectului BRUA, faza I, au fost finalizate și recepționate, iar lucrările la gazoductul propriu-zis, cu o lungime de 497 km, s-au încheiat, a anunțat la începutul acestei luni Lucian Rusu, Secretar de Stat la Secretariatul General al Guvernului.

BRUA, prima parte din proiect ar fi trebuit finalizat în decembrie 2019, însă lucrările au întârziat cu aproape un an. Proiectul BRUA, faza I, constă în construirea unei conducte noi de transport gaze care va conecta Nodul Tehnologic Podişor cu Staţia de Măsurare Gaze Horia, pe direcţia Podişor-Corbu-Hurezani-Haţeg-Recaş-Horia. Practic, pleacă de nicăieri și se oprește nicăieri în această fază. Mai sunt necesare lucrări în plus pentru a putea fi folosită pe direcția Ungaria sau chiar Serbia.

Prima parte a proiectului era estimată la 480 milioane euro, din care 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană. Până la final, probabil costurile vor fi mai mari. Scopul declarat al proiectului este asigurarea unei capacităţi de transport gaze naturale spre Ungaria de 1,75 mld.mc/an, respectiv de 1,5 mld.mc/an spre Bulgaria.

Citește și: