În perioada următoare vor fi operaţionalizate încă 280 de paturi la terapie intensivă în 24 de spitale din țarp, susține ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. În același timp, el a precizat că încă se lucrează la evaluarea fiecărui circuit din secțiile ATI, adăugând că a fost informat duminică dimineața în legătură cu incendiul de la Spitalul CFR din Cluj-Napoca.

Nelu TataruFoto: Agerpres

La acest moment, în spitalele din România sunt "în jur de 1.390" de paturi la terapie intensivă, fiind internați la ATI 1.132 de pacienţi.

Tătaru a spus că vor fi operaţionalizare încă 280 de paturi în 24 de spitale, într-un interval de timp cuprins între 7 şi 21 de zile.

  • "În Bucureşti, în acest moment, avem suplimentare cu şase paturi la Spitalul Sfânta Maria, cu opt paturi la Spitalul Cantacuzino, cu 30 de paturi de terapie intensivă şi 30 de paturi de terapie intermediară la Spitalul Monza Metropolitan şi reevaluăm celelalte structuri care pot să facă adaptarea paturilor de terapie intensivă", a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

El a spus că speră să nu se ajungă în situația în care trebuiască să fie tranferați pacienți în străinătate din cauza lipsei locurilor, pentru că se reevaluează tot ce înseamnă terapie intensivă, dar dacă va fi nevoie autoritățile iau în calcul şi acest lucru. "După cum ştiţi, la nivelul comunităţii europene, există un mecanism pentru transferul în momentul în care într-adevăr nu mai avem această capacitate. În toată această pandemie au existat aceste transferuri de pacienţi în judeţele limitrofe sau la distanţă atunci când a fost nevoie de paturi pentru terapie intensivă".

În ceea ce priveşte definiţia de caz, în funcție de care se face testarea pentru COVID-19, Tătaru a arătat că aceasta este reevaluată, urmând ca săptămâna viitoare să se vină şi cu alte modificări.

Legat de controalele declanșate în spitalele din România în urma tragediei de la Piatra Neam, Nelu Tătaru a spus că acum există rezultate parţiale privind problemele găsite: "Avem nişte rezultate parţiale în care atât noi, cât şi cei de la ISU sau ANMDMR, în funcţie de deficienţa constatată, am făcut un program de conformare urmând să avem evaluarea la încă 14 zile. (...) Vorbim de evaluarea fiecărui circuit în secţiile de ATI de care se ocupă Ministerul Sănătăţii prin Inspecţia de Stat, ministrul va face un raport separat la tot ce înseamnă circuite electrice, precum şi ce va face ANMDMR pentru aparatură şi circuitele de gaz".

Ministrul a menţionat că a fost informat duminică dimineaţa cu privire la incendiul de la Spitalul CFR din Cluj şi a indicat că cei care deţin spitale departamentale trebuie să facă aceleaşi evaluări ca şi Ministerul Sănătăţii.