1 € 1 USD 4,0980marţi 24 nov 2020
Versiune
Mobile
;))
nikita11 [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 11:41
+11/15
Amuzant titlu si subiect. Programatorii lucreaza aproape 100 % Remote(fata de locul se petrece actiunea, doar terminalul e la ei) de multa vreme. E probabil domeniul care se preteaza cel mai bine la asa ceva, neimplicand ceva material in produsul final... daca ma intelegeti. Asa ca ciudata tema de discutie.
Dar de ce din Bucuresti?
B.Dan [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 12:37
+10/12
Lucrez remote de mai mult de 3 ani si nu mi-e dor de lucrul la birou. Si am locuit in Bucuresti mai mult de 10 ani inainte de a lucra remote. Dar trebuie sa fi un pic cu capul sa lucrezi remote, dar sa nu te muti din Bucuresti (ca in exemplul celui din articol). Uite, de exemplu eu lucrez de undeva unde acum sunt 30 de grade afara...
Lucrez remote
RedGuard [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 14:07
+7/9
de 15 ani. Viata e frumoasa.
remote is nice
iv_2015 [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 15:30
+4/6
Si eu sunt remote (freelancer) de peste 3 ani. personal e mult mai avatajos pentru ca nu pierd timp pe drumuri si nici la povesti inutile (cateodata) cu colegii la birou, nici nu ii aud pe aia foarte vocali injurand la birou ca nu le iese treaba.

initial eram printe cei cativa remote full (echipa mea e in benelux insa oricum lucram regulat cu altii din firma sau cu parteneri din US, Asia, etc.

si venneam regulat la birou (1-2 ori pe luna cateva zile) petru chestii importante si socializare cu colegii.

acum insa suntem toti full remote, firma a devenit si mai deschisa pt lucrul remote, productivitatea a crescut net (masurata strict in rezultate, calitate si viteza de livrare).

insa duc lipa acelor cateva zile petrecute cu colegii on-site, era optiunea sa e vedem, sa iesim seara la o terasa, sa povestim chestii pe tabla fizic la birou, sa mancam impreuna de praz.

dar per total e un avataj in ambele parti si daca poate fi compensat cu deplasari regulate de genul una la 1-2 luni si evetual cu mai multe evennimennte de genul team building iese in final treaba buna.
exact
Je__ [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 16:22
+3/13
doar managementul nu prea doreste asta, pentru ca vrea sa tina gainile sub supraveghere, nu cumva sa scada productia de oua
Tehnic ai dreptate
bogdan1477 [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 17:57
+2/4
Dar chiar asha ciudati cum ii percepe lumea, si programatorii mai au nevoie de interactiune.Niste discutii tehnice, desi perfect discutabile si pe zoom sau teams, au alt farmec fata in fata.
nush ce experienta ai tu, dar...
bogdan1477 [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 18:05
+1/7
peste tot pe unde am lucrat si la toti cunoscutii din IT productivitatea se masoara in cantitatea/calitatea de produs final si plusvaloarea adusa echipei, nu prin numarul de ore petrecut in fata tastaturii. In domeniul asta poti sta lejer 8 ore programand cu fara rezultat, si se intampla de suficiente ori ca ceva sa-ti iasa din prima si altceva, la fel de complicat, sa te dureze de 2 ori mai mult.

Acu nush in ce domeniu activezi tu, poate in automotive sa fie altfel, dar programatorul pur-sange nu e nicaieri in lume contorizat la numarul de ore.
Acel manager este un failure
clint [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:03
+1/3
pentru ca nu poate seta work items de asa natura incat "muncitorul" sa lucreze independent. Mai mult ca sigur, acea companie nu a investit in acele unelte pentru ca muncitorul sa isi faca munca independent:

- softuri in cloud
- documentatii up to date
- project wiki
- testare automatizata
- samd.

Este, mai mult ca sigur stilul heirupist in care nu se investeste nimic nici in tool-uri si nici in activitati umane, gen scriere de documente. Aceste firme sunt moarte de mult, dar ele nu stiu.
Acei manageri aduc valoare adaugata doar pentru ca fac micromanagement pe niste oi bete. Din pacate, genul e foarte raspandit in centrele "low cost", aka corporatiile de succes din Romania.

Acum, si despre angajati, unii nu pot lucra decat sub presiune si cu supervizare pas cu pas, nu si remote. Genul acesta de angajat nu vrea sa isi asume responsabilitatea pentru nimic, ci doar sa isi vanda prezenta fizica, fara sa ii pese prea mult de ce rezultate are in timpul petrecut la munca, gen "timpul trece, leafa merge". E lesne de inteles ca nici nu se inghesuie sa scrie documente, sa faca proceduri sau sa automatizeze ceva. Toate acestea sunt de fapt forme de a-ti asuma raspunderea pentru munca ta. Mai bine fac totul "pe vorbe", ca nu ramane nimic scris, si poate sa o dea la intors oricand.

Este lesne de inteles ca nu numai companiile, dar si angajatii se vor imparti in cele doua categorii, adica firme shitty, de oi bete dezorganizate, in general tineri si fara experienta, cu oameni care merg la birou mai mult pentru socializare decat pentru munca, care nu isi asuma sa scrie un document, respectiv firme mature care isi permit sa dea angatilor libertate si care inteleg si oportunitatea de business de a investi in infrastructura ce permite desfasurarea activitatilor remote.
Partial se poate rezolva.
clint [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 19:08
-2/2
Faceti un meeting 1 data pe saptamana si discutati orice altceva decat probleme de birou.
Pandemia asta are dupa mine si un rol de revelator pentru relatiile umane. Unele relatii se intaresc, in ciuda distantarii, altele din contra, se pierd, semn ca nu erau cine stie ce decat prin forta imprejurarilor, gen colegi care ieseau sa manance impreuna doar pentru ca imparteau un birou, dar la o adica, n-au nicio afinitate unii cu altii, insa nu vor sa para antisociali la serviciu.
true ...
iv_2015 [utilizator], Vineri, 20 noiembrie 2020, 20:16
+2/4
Seful nostru de echipa a setat o sedinta teams/skype de 2 x ori pe saptamana pentru a nu face altceva decat a spune prostii, a rade, a barfi, a bea cafeaua odata, etc. si despre cum ne afecteaza covid in viata personala, cum e in fiecare tara unde lucram (Ro, US, Be, Nl, Uk, Jp ..). plus u canal dedicat si privat pe teams sa spunem bancuri :)

de asemenea avem 121 in fiecare saptamana cu el, sedinta cu echipa de 2h la doua saptamani - cu knowledge sharing intre noi, un canal dedicat pentru informatii profi (de ex ce ai mai descoperit, ce best practices ai aplicat, ce proiect e in impas ...).

in plus suntem incurajati sa u stam ore aiurea, eficienta nu vine de acolo, avem deseori evenimente gen virtual games (ultmul a fost un virtual escape game remote foarte tare).

apoi pe fiecare proiect in parte avem daily standup strict de max 15 min. si comunicam ori de cate ori e nevoie cu screen sharing, record and share, etc.

invatam toti sa fim agile chiar si in conditii de genul ... si merge: la noi cel putin (firma medie cu apx 5k agajati worldwide) rezultatele sunt net superioare la modul obiectiv.

dar totul tine de mindset ...
Am fost in Silicon Valley
mr_mojo [utilizator], Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 15:18
+1/3
Acum 15 ani și programatorii veneau la birou o zi pe săptămâna. Între timp au mai evoluat instrumentele de lucru și securitate și nu mai e necesar nici atât.
Ideea de birou si de navetă către locul de muncă va deveni opțională; sigur că asta va pune mai multă presiune pe management, dar măcar acum își vor justifica salariile.
Nu tocmai
Eu the first [utilizator], Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 15:38
0/4
Munca o faci local, chiar daca codul ce-l scrii se executa remote. Munca de programare, la cum se lucreaza in momentul de fata, pe orice proiect cat de cat mai rasarit, e musai sa fie munca de echipa. Partea aia din proces care tine de echipa e totdeauna locala. Ca local inseamna intr-un chat, intr-o sesiune de screen sharing, intr-o convorbire telefonica sau fata-n fata intr-o sala de sedinte, sau toata echipa ciorchine in fata unui singur monitor, partea aia n-are niciodata nimic de-a face cu locul in care se executa codul.

Dupa natura comentariului matale, sunt tentat sa cred ca esti relativ tanar(a). E o chestie foarte raspandita printre majoritatea programatorilor tineri sa ignore faptul ca programarea, oricat ar parea de ciudat, e o activitate extrem de sociala. Un programator singur niciodata n-o sa faca ceva la fel de repede si de bine ca o echipa bine sudata si cu rutina lucrului in echipa. Aia face inevitabil componenta sociala a muncii de programator foarte importanta (chiar daca programatorii au in mod incorect faima de persoane mai degraba asociale). O echipa de programatori care functioneaza prost din punct de vedere social va da chix in mod spectaculos. Interactiunea aia sociala buna, chiar daca functioneaza OK si la distanta, odata ce echipa s-a format, are nevoie de ceva timp fata-n fata, fara chat, telefon, camera video sau screen sharing intre participanti, ca sa se formeze. O echipa formata din oameni priceputi, cu experienta, se poate forma si exclusiv online, da' nu-si va atinge potentialul real fara o perioada de colocatie, in are sa se formeze legaturi sociale mai temeinice intre membrii echipei.
Aici e problema
serbanTeodor [utilizator], Sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 19:26
+1/3
Sefii care probabil se laudau mai sus ca fara ei sa tina gainile sub control nu ar merge lucrurile le e frica sa inceapa sa observe ca merge si fara ei. De asta nu vor merge lucrurile remote, nu ca nu isi vede lumea de treaba.
ore lucrate ?
ofsenita [utilizator], Duminică, 22 noiembrie 2020, 15:43
+1/1
Singurul lucru care conteaza in programare si nu numai, este rezultatul. Uneori negocierea este mai buna sau mai rea in functie de cunostiintele si priceperea programatorului, dar niciodata nu se potriveste 100%. Singurul lucru important este multumirea clientului si chiar increderea lui ca a platit mai putin decat ce a primit. Orice furnizor serios face mici sacrificii pentru multumirea clientului si asta nu de azi sau de ieri...
MySql AB
t4v1 [utilizator], Duminică, 22 noiembrie 2020, 16:23
0/0
Avea in 2006 circa 320 angajati in 25 tari. 70 % din ei lucrau de acasa.

Companie suedeza.

Sursa: https://money.cnn.com/2006/05/31/magazines/fortune/mysql_greatteams_fortune/index.htm
Lasati...
clint [utilizator], Duminică, 22 noiembrie 2020, 19:06
+2/2
Emiteti afirmatii care se vor adevaruri absolute. In realitate, muncile in programare sunt extrem de diferite la fel si echipele, oamenii, cultura nationala sau organizationala, metodologiile si tehnologiile folosite. Cred ca nu puteti iesi din experientele proprii. Sunt atatea exemple de echipe distribuite, personal am lucrat in cateva fara sa ne vedem prea des la fata, desi nu asta era o problema... Insa era vorba de oameni experimentati, stilul "mercenar" daca vreti, insa isi faceau treaba de 10 ori mai bine decat asa zise echipe care pierd timp cu sedinte care nu sunt bine organizate, conduse, samd.

Un alt exemplu, notabil de altfel, este Linux kernel, probabil cel mai mare proiect de software care a existat vreodata. Mai cautati despre cum se face comunicare in acest proiect si cat este de impotriva comunicarii directe Linus Trovalds.

Un exemplu: https://www.zdnet.com/article/pet-the-cat-own-the-bathrobe-linus-torvalds-on-working-from-home/

Ca si la online school, exte clar ca nu putem face acelasi lucru pe care il faceam la birou, doar ca de data aceasta din fata unui monitor, trebuie adaptata metodologia, inclusiv de evaluare a eficientei unui angajat, interactiunea. Daca proiectele nu sunt "fun" ca omul sa fine self motivated, acel om poate sa ajunga sa faca orice altceva.
:)
ovidiub781255638850764 [utilizator], Duminică, 22 noiembrie 2020, 20:13
+2/2
Am intra doar sa citesc comentariile. Articol degeaba, subiect general, fiecare are propria lui opinie si experienta.Ce functioneaza pentru unul, nu merge la altul...Putin dezamagit totusi ca intarzie postacul cu scutirea de impozit...dar mai astept
contorizare
stupidu [utilizator], Duminică, 22 noiembrie 2020, 22:36
0/2
nu stiu pentru cine lucrezi sau la ce proiecte lucrezi ori la ce nivel esti implicat in toata treaba asta, dar: esti platit dupa numarul de ore lucrate, estimarea la proiecte se face pe zile/om, si da, programatorul e contorizat dupa numarul de ore. Cind cineva iti da un proiect pe mina te intreaba cit il costa, iar tu calculezi in functie de efortul depus, calculat in zile de lucru/om sau ore daca preferi si nu daca x se trezeste prost si nu-i iese o chestie timp de o saptamina. putem vorbi de riscuri in aceste calcule, managementul lor si alte treburi dar cred ca acestea sint un domeniu necunoscut pentru tine sau probabil proiectele in care esti implicat sint gen site web cu 2-3 pagini statice.
Corect e sa estimezi complexitatea
romanul_cu_spirit_civic [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 6:59
+1/1
Si nu orele sau zilele per om pentru ca programatorii sunt diferiti iar nivelul de pregatire si cunostinte a fiecarui este diferit, ceea ce faci tu in o zi mie poate imi ia 3 zile. Am lucrat prin afara si nicaieri nu exista mizeria asta cu estimare per timp.
Poate
omul din castelul inalt [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 9:00
-1/3
ai uitat centrala pornita si s-au facut 30 de grade.
Remote este viitorul cel putin in IT
Stefan85 [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 12:42
0/0
Mi-am schimbat jobul fix cand a inceput pandemia la noi, onboardingul si tot a fost online, am dat si pe la birou de 2-3 ori insa am preferat apoi sa raman acasa, oricum lucrez doar cu oameni din alte tari si fusuri orare diferite deci nu vad un beneficiun real de a sta undeva priponit doar ca sa faci uz de prezenta fizica.

As zice ca e totusi un avantaj cu pandemia asta, se vor cerne cei cu capul pe umeri care sunt independenti si adauga plus valoare fata de cei care freaca duda. Unii vor avea de castigat altii de pierdut daca nu se schimba.
Nu chiar
Stefan85 [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 12:46
+1/1
Aduna costurile pe care le ai in Buc si ai sa vezi ca ajungi foarte aproape de cele pe care le-ai avea in Tenerife sa zicem. Confortul si relaxarea sunt f importante dupa ce staui 9-10 ore cu nasul in ecran.
te contrazici singur
pehash [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 13:52
+1/1
Da, cineva iti da un proiect si te intreaba cat costa, iar tu calculezi in functie de efortul depus - daca esti expert, ai librariile pregatite, estimezi 20 de ore la $200/ora; daca esti la inceput, estimezi 200 de ore la $20/ora.
La fel face si angajatorul - stie care sunt angajatii cu experienta si se asteapta de la ei la rezultate in timp mai scurt. Asta nu inseamna ca sta sa le numere orele lucrate. Rezultatul conteaza.
Incertitutine
pehash [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 13:55
+1/1
In contextul articolului, vorbim de persoane care nu au ales sa lucreze de acasa, ci s-au trezit in fata faptului implinit. Nu exista nici o garantie ca pe viitor vor putea continua sa lucreze de acasa.

In plus, unii au copii si e mult mai complicat sa-i muti cand au o gradinita/scoala, prieteni si/sau rude aprope.
Se poate lucra 100% remote
pehash [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 14:06
0/0
Problema de moment a companiilor este ca nu au decis ce vor sa faca. Cand vor decide si vor investi in tehnologie pentru telemunca, vor descoperi ca exista solutii avansate care permit angajatilor sa lucreze productiv de acasa.

Pana atunci, va recomand:
1. Folositi tot timpul casti cu microfon, preferabil microfon cu "noise-cancelling", ca sa nu va chinuiti colegii daca urla copiii prin casa, latra catelul la usa sau vecinul isi testeaza bormasina.
2. Intotdeauna incercati sa discutati cu colegii si/sau clienti prin video/teleconferinta (cu sau fara video), nu prin email.
3. Daca ati avut o teleconferinta care s-a incheiat cu neclaritati, fie din motive tehnice (audio) sau organizatorice, faceti un rezumat al deciziilor/actiunilor si trimiteti la toti participantii.
4. Biroul de acasa este tot un "birou" - spatiu dedicat muncii, unde nu te apuci de treaba in pijamale.
ai partial dreptate
bogdan1477 [utilizator], Luni, 23 noiembrie 2020, 20:45
0/0
Un beneficiar primeste o oferta de pret care e rezultatul unei estimari de efort, care se face in urma unui plan, plan care in final e spart in numar de ore/zile/luni per inginer (in functie de complexitate).

Dar nu am intalnit nicaieri ca intr-o echipa ce lucreaza la un proiect evaluarea inginerilor sa fie facuta per numar de ore lucrate. Totdeauna evaluarea se face dupa plusvaloarea adusa proiectului.
comenteaza