USR Prahova cere "demisia imediată" a lui Cătălin Predoiu, spunând că "integritatea unui ministru al Justiției trebuie să fie dincolo de orice îndoială". Unul dintre argumente este că Predoiu candidează pentru un loc de deputat pe aceeași listă a PNL Prahova pe care se află și fostul parlamentar Mircea Roșca, trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupție.

PredoiuFoto: Ministerul Justitiei

USR-PLUS Prahova afirmă, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că Predoiu "este evident compromis prin asocierea cu persoane cu vocație penală și cu politicieni care au sprijinit asaltul PSD-ALDE împotriva luptei anticorupției, independenței Justiției și statului de drept".

Reprezentanții USR-PLUS Prahova mai spun că de la preluarea mandatului de ministru al Justiției în 2019, Predoiu "nu a făcut nici cel mai mic efort pentru a repara, măcar parțial, dezastrul lăsat în urmă de PSD-ALDE în Justiție": "Desființarea Secției speciale (de Investigare a Infracțiunilor din Justiție), refacerea legilor Justiției, sprijinul pentru relansarea luptei anticorupție au rămas simple deziderate ale societății civile, complet ignorate de domnul Cătălin Predoiu".

USR-PLUS cere "demisia imediată" a lui Cătălin Predoiu, invocând:

  • "Candidează pe aceeași listă de partid (PNL Prahova) pentru Camera Deputaților cu un inculpat, Mircea Roșca, trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență;
  • S-a asociat în primăvara lui 2020, în firma QUIIZ.COM SRL cu domnul Cătălin Beciu, fost vicepreședinte ALDE, actual candidat pentru Senat din partea Pro România (tot în Prahova), și care a declarat despre sutele de mii de oameni care manifestau pentru apărarea luptei anticorupție și independenței Justiției că sunt “animale”, “cretini” și “naziști”;
  • A devenit recent subiectul unor postări în social media ale domnului Florin Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa, arestat și trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în două dosare de corupție pentru abuz în serviciu și luare de mită și delapidare".

Declarație de interese Cătălin Beciu: https://bit.ly/DeclaratieIntereseBeciu

Declarație de interese Cătălin Predoiu: https://bit.ly/DeclaratieInteresePredoiu

Cine este Mircea Roșca

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, deschide lista PNL Prahova pentru Camera Deputaţilor.

Pe locul al treilea pe lista PNL Prahova pentru Camera Deputaţilor se află Mircea Roşca, fost deputat în perioada 2012-2016 și fost lider al filialei judeţene.

În februarie 2018, fostul deputat PNL Mircea Roşca a primit o condamnare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar au primit condamnări cu suspendare mai mulţi inculpaţi: Adrian Rotilă (administrator al SC Adliv Termo SRL), Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti); Gabriel Stelian Popescu (consilier local al oraşului Azuga), Diana Camelia Dumbravă (fost secretar al oraşului Azuga). De asemenea, au fost achitaţi atunci: Adrian Strâmbeanu (fost director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti), Simona David (director al Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică a Persoanelor Adulte cu Handicap Călineşti - judeţul Prahova), Mariana Malea (responsabil cu achiziţiile publice în cadrul Centrului de Recuperare), Cristina Savu (fost director economic în cadrul RAAPPS Sinaia), Mihail Fâcă (fost administrator public al judeţului Prahova), Adrian Emanuil Semcu (fost vicepreşedinte al CJ Prahova), Gabriela Cristina Şerbănoiu (fost şef al Serviciului Achiziţii Publice şi Contracte din cadrul Direcţiei Patrimoniu a CJ Prahova).

Toate aceste condamnări şi achitări au fost anulate, iar procesul se va rejudeca de la zero. Aceasta, după ce în octombrie 2019 un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus luni anularea condamnării de trei ani închisoare cu suspendare primită de fostul deputat PNL Mircea Roşca, urmând ca dosarul acestuia să se rejudece de la zero în primă instanţă. Decizia a fost luată după ce Curtea Constituţională a constatat, pe 3 iulie 2019, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, generat de neconstituirea de către Instanţa supremă a completurilor specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.

Potrivit DNA, în anul 2011, în calitate de vicepreşedinte al PNL Prahova, Mircea Roşca a pretins de la un denunţător (administrator de firmă) suma de 20.000 de euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi, prin acesta, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma acestuia, sumă din care a primit efectiv - prin intermediul lui Popescu - 5.000 de euro, iar 11.000 de euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii sale politice.