1 € 1 USD 4,3296marţi 18 ian 2022
Versiune
Mobile
Dunca doar a promis
Zache58 [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 6:24
+11/15
Momentan nu se intampla nimic! Ba mai mult,dupa cuvantari si gargara cat cuprinde,incepe sa dea inapoi!(cititi presa locala)Urmariti cu atentie ce se va intampla:va fi un mare fiasco.
Urmari istorice
AndreiSo [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 7:44
+14/20
In vremea imperiului austriac, Imparatia trecea prin criza financiara. Pentru a-si tine aproape functionarii imperiului, in ciuda platilor intarziate si a emanciparii teritoriilor stapanite, acestora li s-au acordat privilegii, asemanatoare cu cele de acum.
Europa este fosilizata. Conducerea de acum cu dubiosi tip sefi de atelier auto sau gospodine frustrate, in frunte, nu va imbunatati societatea.
Citim si noi graficele ?
un_moftangiu [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 7:48
-1/27
Din primul grafic rezulta ca Romania are cea mai mica proportie de lucratori la stat cu cel mai mic procentaj din PIB alocat salariilor la stat (global). Asta ca sa inchidem o discutie legata de bani si personal.
S-a mai dărâmat un mit...
spirache [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 8:10
-4/24
Ieri românii erau ultragiați la auzul unei știri despre cat de greu o duce o văduvă cu 4 copii in Grecia, susținând ca știrile ar trebui sa fie făcute despre saracii din Romania, cazand prada mitului sărăciei , desi: România mai face un pas spre bunăstare şi ajunge la 69% din media puterii de cumpărare din UE. Un PIB per capita în PPS mai mic decât cel al României îl are Grecia (68% din media UE), Croaţia (65% din media UE) şi Bulgaria (53% din media UE) https://www.google.com/amp/s/m.zf.ro/amp/zf-24/romania-face-pas-spre-bunastare-ajunge-69-media-puterii-cumparare-ue-19308227
Acum se dărâmă alt mit privat vs bugetar in Romania. Se pare aproape toată Europa ,,omul gras" e mai bine-platit decat ,,omul-slab". Așa că, mai ușor cu ,, antreprenoriatului" pe scări.
studiile
gpavel [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 8:37
+2/24
in genere persoanele cu studii superioare sunt mai numeroase la stat(invatamant,tribunale,sanatate,contabi,inspectori....)!
e bine ca bugetarii sunt platiti
Coresponedntu [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 8:53
+12/20
dar in Romania un anumit partid in special, a sprijinit si promovat diferente prea mari intre salariile de la stat si privat, si mai ales intre bugetari . Ultimele date statistice Eurostat dau Romania ca fiind tara cea mai polarizata din punct de vedere al veniturilor incasatae de populatie, cu foarte putini bogati si foarte multi saraci. Polticile partidului PSD care s-a aflat cel mai mult timp la putere in Romania, care culmea se declara Socialist sau Social Democrat, de stanga, au promovat pensii si salarii mai speciale pentru domenii ca justitia, Curtea constitutionala mai ales si cea de conturi, serviciii speciale, armata, si in general institutiiile de forta, in timp ce ceilalti bugetari au fost neglijati. In domeniile protejate, speciale, pentru care trag ceilalti romani, politicile sociale au introdus si sistemul unic in Europa, de pensionare timpurie, in institutiile judiciare si de forta avand pensionari la varste fragede, de 40 de ani cu pensii uriase si pentru lumea prospera occidentala.
mda..
blackstar [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:09
+8/20
doamne fereste sa scriem articole despre angajatorii ce dau salarii mizere :(
Danemarca
FFF T [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:13
+12/22
În Danemarca, acolo unde salariații din sectorul public câștigă mai prost decât cei din privat, salariul mediu e 7.700 dolari. Net!
Salariul minim 4.833 dolari.

În România salariul mediu net este 3.372 lei, respectiv 693 euro sau 820 dolari.

Salariul minim net în România este în prezent 1.346 lei, respectiv 277 euro.

* dați salariile nete, nu brute. De când au trecut contribuțiile angajatorului la angajat, brutul e artificial, doar pe hârtie.
Fals.
spirache [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:28
-11/23
Nu iese nimeni la 40 de ani. Nici conform legii organizării judecătorești, nici conform legii pensiilor militare nu se poate ca cineva să iasă la 40 de ani. In schimb ar putea practic, strict practic , sa iasa la minim 49-50 de ani. Restul e gargară pentru plebe, circul necesar ajustării frimiturilor de pâine. Dar cand suntem analfabeți funcțional, cine mai sta sa citească legile? Luam totul deja mestecat de la televizor.
Exact
Zache58 [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:30
0/20
Privatii din Romania angajeaza oameni fara pregatire,la munci repetitive,tocmai ca sa dea salariul minim pe economie.Baietii din privat au pus si ei cel mult de un Spiru Haret,Vasile Goldis,Eftimie Murgu,locuri in care se facea demult ''invatamant la distanta''.
Ascuns printre sloganuri invechite,
adi_69 [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:36
+6/8
se recunoaste si in articol cauza decalajului:
"Ne bazăm mai mult decât alte țări pe firme mici cu valoare adăugată mică, având oameni cu o calificare redusă și care pot fi ușor înlocuiți"
Asta in timp ce grosul bugetarilor il reprezinta armata, invatamantul, sistemul sanitar, politia, justitia. Foarte putine job-uri se ragasesc si la stat si la privat. Daca vrem sa comparam, trebuie comparat cat castiga un doctor sau un professor la stat si cat la privat.
nu cati iau
srpc [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:39
+2/12
ci daca acei bani iti asigura un trai decent! asta conteaza! daca privatii platesc la limita subzistentei, e si vina statului, care permite asta, dar nu inseamna ca trebuie sa scada salariile bugetarilor ca sa "ajute" companiile sa-si creasca profitul, cum se intampla adesea
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:47
+3/11
tare as fi curios
blackstar [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:48
+9/13
sa vad o comparatie cat din rezultatul muncii revine patronilor si cat revine angajatilor, ue vs ro
sgg plus 1260, mapn plus 1260
di livio [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:48
+3/9
mă da cum găsesc conțopiști și apeviști, apeviștii mapn au și pensii speciale militare...medici nu găsesc, n-au nevoie, iese Ciucă cu apeveu să ne apere de covrig...amu Orban cre că a angajat și pretini și dușmani la sgg, să fie...l-a ntrebat presa ceva de asta?...nu cred, nici pe el nici pe eccelenza fikusz
Not good, not terrible
hanu [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 9:51
+2/2
perfectly normal phenomenon.
7700$ net?
D.M.A.Gogu [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:04
+3/9
Hai sa fim seriosi, nu stiu de unde ai astfel de date... Tarile scandinave au salarii mai bune, insa si preturile ca atare. Oricum, nu cred ca salariile medii nete depasesc 3500 de euro lunar nici acolo, poate in Elvetia sau Liechtenstein. Insa si acolo e o diferenta mare pana la cei 7700$ mentionati mai sus.
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:13
+2/14
"Mediul privat" din Romania...
naitza [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:22
+12/20
...vara trecuta eram la ITM, asteptand la coada. In fata mea era un cetatean, care implinise varsta de pensionare si umbla innebunit dupa dovezi ale vechimii. Omul aflase cu stupoare, ca firmele private (patroni romani) la care lucrase ani de zile, nu-i trecusera anii de vechime, nu aparea nimic in Revisal, pentru perioade lungi. Firmele respective nu mai exista, prin urmare omul trebuie sa caute diversi fosti colegi, pe care sa-i aduca martori intr-un proces, pentru a-si dovedi vechimea. Dupa cum spunea el, multi nici nu mai traiesc, pe altii dintre ei nu are de unde sa-i mai ia, asta in cazul ar fi dispusi sa-si piarda timpul pe la procese.
In 2019, eu am fost la interviuri la mai multe firme cu patroni romani. La TOATE, mi s-a pus urmatoarea intrebare:"Te superi daca cel putin o parte din salariu ti-l platesc in plic?"
Acesta este unul dintre motivele pentru care oamenii prefera la stat, sau la cules de sparanghel prin Europa, oriunde, doar sa scape de "mediul prvat" din Romania. Acum, este mai greu de plecat afara din cauza covid, dar dupa asta, oamenii tot vor refuza "mediul privat" din Romania. Nici legea "legatului de glie" a lu Teodorovici nu-i mai salveaza.

PS
Atept niste articole despre munca la negru sau la gri din Romania, despre motivele pentru care romanii prefera munci sub calificarea lor prin Europa, despre salariile mizere cu care sunt patiti, despre tepile pe care le iau de la angajatorii din Romania. Poate aflam si noi de ce suntem la concurenta cu Siria, la numarul de pribegi prin lume...
Apropo: subiectul "stat vs privat", este fumat, a avut priza la criza trecuta(2009), acum nu mai intereseaza asa de mult.
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:28
+3/17
nedreptatile uriase doar in strada se vor rezolva!
wweesstt [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:37
+2/18
in romania este cel mai mare decalaj intre salariile de la stat, fata de cele din privat, la stat sunt mult mai mari, cu aproape 50%, nicaieri in lumea civilizata nu exista asa ceva! posibil doar in unele tari africane! in roamnia bugetarii sunt mai bine platitti decat cei din ungaria sau polonia care sunt tari mai dezvoltate si cu PIB per capita mai mare decat romania, dar in romania angajatii la stat sun mai bine platiti, plus sporuri plus, tikete, etc. La fel este si cu pensiile speciale care sunt obscene si de la varste fragede, o rusine de tara! Polonia de exemplu nu are atatea judete si consili judetene cu presedinit si vicepreseinti si baroni si etc. care din 20121 vor primi si ei pensii speciale (asa a vrut psd si pnl!) ei sunt organizati in regiuni numite voevodate. Este clar ca pnl si psd nu vor sa schimbe situatia! Eu nu pot sa inteleg cum poporul asta nu iese in strada impotriva pensiilor speciale?! a discriminarii intre asgajatii de la stat si privat?! Vrem sau nu reforme adevarate? votam pt reforme sau nu?!
Aceeasi mizerie!
wweesstt [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 10:38
+1/15
in romania este cel mai mare decalaj intre salariile de la stat, fata de cele din privat, la stat sunt mult mai mari, cu aproape 50%, nicaieri in lumea civilizata nu exista asa ceva! posibil doar in unele tari africane! in roamnia bugetarii sunt mai bine platitti decat cei din ungaria sau polonia care sunt tari mai dezvoltate si cu PIB per capita mai mare decat romania, dar in romania angajatii la stat sun mai bine platiti, plus sporuri plus, tikete, etc. La fel este si cu pensiile speciale care sunt obscene si de la varste fragede, o rusine de tara! Polonia de exemplu nu are atatea judete si consili judetene cu presedinit si vicepreseinti si baroni si etc. care din 20121 vor primi si ei pensii speciale (asa a vrut psd si pnl!) ei sunt organizati in regiuni numite voevodate. Este clar ca pnl si psd nu vor sa schimbe situatia! Eu nu pot sa inteleg cum poporul asta nu iese in strada impotriva pensiilor speciale?! a discriminarii intre asgajatii de la stat si privat?! Vrem sau nu reforme adevarate? votam pt reforme sau nu?!
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:05
-1/7
Mediul privat
smeuletz [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:07
+4/10
Nu e foarte usor sa fii antreprenor, iar sa fii unul complet cinstit este enorm de greu. Asta intrucat poti sa ii vezi pe ceilalti cum complet plata taxelor. In acest timp, daca tu, pe acelasi domeniu incerci sa fii complet cinstit, ai falimentul garantat, caci impozitarea in Romania este destul de mare. Pentru fiecare leu in mana la angajat trebuie sa dai 0.82 lei la stat. Ai taxe pe cladiri, ai nevoie de specialist pe siguranta muncii, altul pe date personale, altul pe PSI, ai nevoie de cursuri pe bani la fiecare, plus dosarele de rigoare. Asa ca multi patroni merg la gri. Oricum, problema mare nu sunt ei, ci sunt aceia care functioneaza complet la negru, si aici vorbesc de fabricute, service-uri auto, care nu au firma, nu au spatiu, nu au angajati, practic nu exista. Astia sunt cei mai destepti si mai profitabili caci ei nu se expun nici macar la controale (organele nu ii cauta pentru ca nu apar in baza de date dupa care isi fac controalele tematice). Si asta e la fel in multe tari nu doar in Romania (Germania, SUA, sa nu mai zic de cele din sud).
Deci sa nu ponegrim naiv IMM urile romanesti, se fac progrese mari, si e important sa existe, astfel omul poate sa aleaga la cine lucreaza.
offff....
muscha mbanana [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:09
-2/18
Cat cinism poate sa aiba in discurs iohanis , la timisoara au murit 6 oameni ( " bine ca n-am fost eu , zice el ") desi erau locuri la ati , dar a fost o neintelegere intre spitale ! pai , in alta tara zbura cu masca lui cu tot si era toata tara in strada , mai rau ca la colectiv !!! Doamne , cat de mult ne uraste acest individ ...sa-i fie lui acolo !
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:10
+1/9
Suntem cam pe aceeasi linie
delavrancea [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:12
+1/13
Daca ar fi sa comentez, in mare ti-as dubla comentariul...
Sper ca sa ne luminam si sa constientizam ca in cea mai mare parte salariile la bugetari sunt mici, iar la privat ceva mai mici.De aceea apare diferenta.
Si acum...HOTNEWS!Ia sa ne scrieti si despre partea umbrita a muncii la privat...si acolo e trafic de influenta, coruptie, neamuri, gagici, conturi ascunse, bani la negru ...etc.Gasesti de toatele in sistemul privat.Faceti investigatii si scrieti va rog, dacă aveti dram de respect pentru majoritatea cititorilor vostri.Daca nu, sa nu ne mai aburiti cu articole d-astea, e valabil si pt restul presei.
Comentariu sters de utilizator
[anonim], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:13
-4/10
fa tu calcule serioase
blackstar [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:14
+2/4
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Wages_and_labour_costs/ro&oldid=480501
In tabelul 2 datele par de-a dreptul eronate
bogdan1477 [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:42
+3/3
Daca ma uit pe site la Min finantelor: https://www.mfinante.gov.ro/static/10/Mfp/buget/executii/Anexa2_bgcdecembrie2019.pdf vad ca la cheltuieli de personal avem 9%PIB in 2018 si 9.8% in 2019.
Pe cand graficul ala arata undeva pe la 7% maxim...

Si mai e o golaneala in datele alea... sunt raportate la PIB in loc sa fie raportate la bugetul de stat. Iar la noi, conform aceleiasi surse de la MFP, bugetul colectat a fost de 31% din PIB in timp ce media UE e undeva pe la 42-43% iar prin Danemarca e chiar peste 50%. Asha ca noi comparam mere cu pere si ni se pare ca stam inca bine....
"mediul de stat"
wweesstt [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 11:53
-1/11
faptul ca unii angajatori din privat "nu trecusera totii anii vechime ai omului" sau ca "se plateste la gri" cine-i de vina? nu tot institutiile statului care nu-si fac treaba? si la institutii cine lucreaza? nu bugetarii bine platiti? sa nu-mi spuneti ca nu sunteti destui, ca in alte tari nu sunt mai multi si nici mai bine platiti si totusi reusesc sa controleze si sa-si faca treaba! cat despre patronii romani care nu platesc suficient tin sa te anunt ca patronii romani platesc cel mai mult din europa taxe si impozite pt un angajat ca procent din salariul brut, aproape 50% se vireaza spre buget,adica este taxata munca foarte mult! nicaieri in lumea civilizata nu sunt astfel de taxe! daca nu ar fitaxe asa mari angajatii ar fi mai bine platiti si daca nu ar fi taxe asa de mari pe salariile oamenilor de unde ar avea statul bani sa plateaxca bine anagajatii de la stat si aceste uriase nedreptati numite pensii speciale(si la varste fragede)?!
care studii?! la doctorate?
wweesstt [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:00
-1/7
nu e vorba doar de studii superioare, un directoras la stat castiga mai mult decat unul din privat si au aceleasi studii, si lucreaza mai putine ore si primeste si tikete si zile libere si nu vine peste program, asa considera statul roaman ca este bine! nu e vorba doar de studii superioare, nici idee n-ai cati angajati fara studii superioare sun angajati in numeroasele primari din tara si cei care au studii sunt facute la far frecventa dupa 30 de ani ca ministrul Vela de exemplu! la privat nu merge cu diplome din astea ca nu se uita nimeni la tine!nu manipula ca nu tine vrrajeala! eu ma mir ca nu explodeaza mamaliga in tara asta si nu sunt proteste de strada violente impotriva acestor nedreptati!
ai dreptate
Boa [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:07
-1/5
Din al doilea grafic rezulta ca in Romania sunt de departe cei mai putin angajati in sectorul public (aprox 8% din total salariati) si ponderea in PIB este cea mai mica in UE (cca 6.6%).

Daca analiza e corecta, atunci sa remarcam si faptul ca in Danemarca sunt printre cei mai multi angajati in sectorul public (vreo 32% din total salariati) si cea mai mare pondere in PIB a salariilor acestora sectorului public (vreo 14.2%).

Si o mentiune: sectorul public in tarile UE include nu numai salariatii din administratia publica si companii "de stat", dar mai ales mare parte din salariatii din educatie si sanatate.

De remarcat ultimul grafic unde vedem ca in Romania companiile in proprietate straina platesc mai bine decat in sectorul public si clar mai bine decat companiile aflate in proprietate privata autohtona. Cu siguranta ca e vorba si despre tipul de business si de calificarea ceruta, dar asta mai poate arata si faptul ca afaceristii romani sunt mai stransi la punga cand e sa-si plateasca salariatii. De analizat in detaliu.
cred ca e problema la raportare
jorj_bv [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:09
+2/2
Parca erau vreo 1.2-1.5 milioane de angajati bugetari, daca sunt putini pe hartie e normal si sa fie procent mai mic din PIB.
Plus ca la noi colectarea bugetului din PIB sta foarte prost: circa 30%, cand state din zona au spre 40%, iar cele mari chiar spre 50%.
Tocmai
D.M.A.Gogu [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:13
+4/4
Din graficele preentate (multumesc pt informatie!) rezulta ca un danez are un venit anual net in jurul a 40keuro (in functie de situatia familiala. Nu e rau, insa de la cei 3500 de euro (cat iese de ex. daca imparti 42k la 12 -0 simplu, nu iau in calcul ca in aceste venituri pot intra bani de vacanta, ori sfarsit de an) la 7700$ e o cale lunga.

7700$ lunar e un salar foarte bun (mult peste medie) in UE, fie el si brut.
Ce legatura are PIB-ul per capita cu bunastarea?
jorj_bv [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:13
+6/8
Discutia e legata de multimea de persoane neangrenate in piata muncii, de bugetarii a caror activitate nu aduce decat batai de cap pentru cetateanul de rand si disparitatea veniturilor. Din salarii se imbogatesc doar bugetarii de nivel inalt infipti prin consilii de administratie si functii de director la regii autonome.
Parvenitii politicii dambovitene unde au scoala?
jorj_bv [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:16
+2/6
Tot pe la privata ... ca doar nu te intreaba unde ai facut scoala daca te angajezi pe pile sau daca mergi la primaria din sat
continuam la fel ca in ultimi 30 de ani?
wweesstt [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:17
+5/19
psd+pnl=pensii speciale!
psd+pnl=muma la bugetari si ciuma la angajatii din privat
psd+pnl= lipsa reformelor
psd+pnl= mercato cu baroni traseisti
psd+pnl=sectia speciala
psd+pnl=taxe mari pe munca si taxe mici la baronii bugetari
psd+pnl= alegeri intr-un singur tur cu avataj baroni
psd+pnl=penali in functii publice
psd+pnl=indatorarea romaniei de acum si a generatiilor viitoare, trai pe datorie
psd+pnl= 30 de ani este de ajuns, est suficient sa ne lamurim cine sunteti!
grosul sta la administratia locala si centrala
jorj_bv [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:17
+2/4
adica comune si ministere, plus structuri.
Vinovatii...
naitza [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:19
+5/7
...sunt angajatii statului care iau spaga + salariu, dar si cei care dau spaga. Telefonul primit de administratorul firmei, de la angajatul la stat(ITM, DSP etc.) , pentru a-l preveni de eventuale controale, costa. Ba mai mult, spaga platita pentru contracte cu statul, este mult mai consistenta. Administratorul isi scoate parleala pe spinarea angajatului. Face concurenta neloiala altui antreprenor care este corect. Nu generalizez, dar faptul ca avem cei mai multi oameni plecati la munca afara, este o realitate. De ce prefera acesti oameni sa plece? Oare doar din cauza drumurilor, spitalelor etc? Eu nu cred.
Sa fim cinstiti: multora dintre patroni, le convine de minune situatia. Au relatii stranse cu angajati corupti la stat si din poitica. Asa rezista, in detrimentul celor care ar putea crea un mediu privat corect si la noi. Din pacate, cei mai guralivi sunt astia cu spaga si cu tzeapa.
Bula se va sparge
omul din castelul inalt [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:20
0/6
Cel mai bine se reflecta acest lucru la nivelul institutiilor europene, unde salariul mediu al acelor eurocrati este de 4000 EURO net! Aici vorbesc de functionari permanenti in aceste institutii, nu de europarlamentari sau chiar comisari europeni, care dupa cativa ani pleaca oricum. Vom fi condusi de niste incompetenti de functionari, pusi acolo sa aplice legile si regulamentele aberante, iar scalvii din privat le vor plati taxele si salariile barosane. Noii nostri patroni vor fi functionarii, atat la nivel european, cat si national. Pentru ei vom munci fara sa primim nimic in schimb.
Stimate wweesstt...
naitza [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:43
+1/5
...in comentariul tau, citesc:"sa nu-mi spuneti ca nu sunteti destui, ca in alte tari", de unde deduc faptul ca tu ai inteles ca eu lucrez la stat. Un lucru fals, lucrez in mediul privat, dar nu cel din Romania, pe care totusi, il cunosc destul de bine. Ti-am raspuns doar pentru a lamuri aceasta neintelegere a ta.


PS
Daca ai probleme in a intelege un text, te rog nu mai comenta. Citeste textul cu atentie, apoi incearca sa intelegi mesajul din text, abia apoi incearca sa comentezi, daca ai ceva de spus. Dar, nu abera, este pacat...
reduceti la 1/2 numerul de bugedari in Romania
hopsinoi [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:52
+3/9
si apoi va puteti compara cu Danemarca sau Germania.
Să-i spună cineva lui Bucsa asta
salvatore [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:58
+2/4
Ca și în România avem doua fabrici de automobile și noi producem și mai multe unități pe an decât ei și avem și cifra de afaceri mai mare decât ei. Dar deh, omul trăiește la Londra nu știe ce e pe-acasă plus ca are o partitura userist-sorosist de cantat.
Date eronate, chiar si pt. 2017
n.dumiritu [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 12:59
+6/8
Nu stiu de unde si-a luat datele autoarea graficului.

Date actualizate 2020:
Violeta Alexandru a spus că acum în REVISAL sunt „1,4 milioane de angajați contractuali (prin contract de muncă) la entități ”de stat”. “De stat”= instituții publice sau entități private controlate de stat. Revisal/Reges + ANFP + militarizate, ar da 1.700.000” (https://www.digi24.ro/stiri/economie/companii/ministrul-muncii-a-numarat-bugetarii-cati-angajati-sunt-la-stat-1291480)

Numărul salariaților activi la 31 octombrie 2020 - 5.587.405 (https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/statistici/date-statistice)

Proportia numerica bugetari/total salariati: 1,7/5,6 = 30%

In ce priveste proportia PIB:
- PIB estimat 2020: 880 mld. lei (optimist , https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-24340399-ins-revizuit-11-9-contractia-pib-trimestrul-doilea-din-acest.htm)
- chelt. salariale bugetari: 110 mld.lei (fara cele ale entităților private controlate de stat)
Proportia salarii bugetari/PIB: 110/880 = 12,5%

Uitati-va in grafic si vedeti ce tari au 30% din salariati bugetari si ce tari dau 12,5% din PIB pe salariile bugetarilor. Nu e deloc "cea mai mica proportie de lucratori la stat cu cel mai mic procentaj din PIB".

Problema uriasa e ca 42% din buget merge pe salariile bugetarilor, iar 96% din buget merge pe salarii+pensii (inainte de majorare pensii). Iar la nivel local, administratiile au si ele de platit asistenta sociala care le secatuieste de venituri.
Mai uita-te o data - cica sunt 18%, nu 8%
jorj_bv [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 13:16
+1/3
ma bate cum ti-a dat 6.6% din PIB, pe grafic e cam 7% (dar lumea zice ca e macar 10% cu sanse sa ajunga la 12%).

https://www.mediafax.ro/economic/o-problema-de-care-nimeni-nu-vrea-sa-se-atinga-guvernul-cheltuie-42-din-toate-veniturile-bugetului-pe-salariile-celor-1-25-de-milioane-de-bugetari-19141763

https://www.zf.ro/zf-24/cheltuielile-din-bugetul-de-stat-cu-salariile-celor-1-25-milioane-de-19154427

Diferenta fata de Danemarca ar fi ca acolo scoala poate ofera si afterschool, clase de 15 elevi, eventual cu profesor asistent si chiar pentru elevi cu handicap sau probleme de invatare, spitalele au personal suficient si calitate deci nu e nevoie de clinici particulare (ei au 185 mii de angajati bugetari in sanatate, la noi sunt tot pe acolo la o populatie de 3 ori mai mare),
ala a iesit la pensie pentru ca nu a luat ORNISS
jorj_bv [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 13:28
+3/5
si cica nu s-a gasit job pentru el in lipsa certificatului...
Banuiesc ca nici pensii speciale de 75 mii de lei lunar, nu?

Exemple garla:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/azi-pensionati-maine-angajati-pe-post-oamenii-ministrului-carmen-dan-care-ajung-la-20-000-de-lei-lunar-770868

Vechime de juma de an pentru un exercitiu sau o defilare?
Despre Danemarca
CrisJti [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 14:00
+2/6
1. Functionarii publici din Danemarca sunt mai prost platiti decat privatii. Numai ca salariul mediu la stat e intre 2700-3500 EUR net, nicidecum sumele veficulate pe aici.
2. Si la ei au problema numarului de angajati la stat, numai ca 55 % din populatia tarii este angajata legal iar mediul de afaceri e foarte dinamic, de asta e nevoie de un aparat de stat mai complex care sa rezolve problemele administrative la timp si care sa ajute mediul privat, credeti-ma, baietii astia chiar ajuta privatul.
3. Sistemul public danez merge brici, indiferent de situatie (covid, sarbatori), totul se rezolva online, orice act iti este trimis prin posta sau pe mail mai rapid decat ti se spune. Fiscul de aici are grija sa-ti returneze banii promisi in maxim 2,3 zile de cand promit.
4. Nu mai credeti aberatiile salariilor mari din Scandinavia, in Danemarca ca sa ai un salariu de peste 4000 EUR net, trebuie sa ai experienta solida in domenii de varf cum ar fi IT, Medicina, Energie, Cercetare- da, aici poti sa castigi si 6000-7000 NET, dar trebuie sa fii extrem de bun in domeniu. Un alt aspect e lagat de cetatenie, greu vei reusi sa ai salariu mai mare ca un danez, norvegian sau suedez.
unde?
jorj_bv [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 14:12
0/2
zice doar ca nu e normal ca fondul de salarii, asistenta si cel de pensii sa reprezinte 90% din buget. Asta inseamna ca poti investi doar ce ramane din restul de 10% dupa cheltuielile de functionare ale acelorasi intitutii, reparatii de scoli si drumuri, tablete, dezinfectanti ,etc
Pentru simplul fapt ca...
naitza [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 15:18
+3/7
...nu e usor sa fii antreprenor (in Romania), nu ai dreptul sa-l tzepuiesti pe angajat, sa spaguiesti politicieni, sa presezi agajatii dn institutiile statului prin politicienii pe care-i finantezi sa ocupe pozitii cheie, sa inchida ochii la faradelegi. L-a mintit pe om si, astfel l-a vaduvit de un drept al lui: pensia, pentru care credea ca a muncit. Faptul ca exista politicieni corupti, care fac presiuni asupra angajatilor din institutiile de stat, manati si spaguiti tot de catre acesti "antreprenori", asta este buba. Unii dintre ei, sunt si poiticieni, dar si antreprenori(Sebi Ghita e doar un exemplu).
Problema "angajat la stat vs angajat la privat", este una falsa, rostogolita mereu pentru a-i santaja pe angajatii de la institutiile statului, sa inchida ochii. La fel si placa aia cu " angajatul roman este puturos sau incopetent", pentru a justifica bataia de joc la care-i supun. Daca sunt asa de prosti si de puturosi, cum de muncesc prin vest? Sa inteleg ca patronii de acoo sunt mai prosti decat smecherii de pe la noi?
aberezi
srpc [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 15:44
0/2
sa le acordam facilitati fiscale firmelor care platesc salarii decente
Atunci, USR ar fi solutia!
Beer-gummy-bear [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 15:44
+3/5
Cui nu ii place PSD dar nici PNL! Iesiti la vot pe 6 decembrie! Cel mai important vot este cel pt parlament!
Sursa e mentionata
un_moftangiu [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 15:49
+1/1
EUROSTAT database...
Judecati si salariul real
Dinu-I [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 19:13
0/0
Adica puterea reala de cumparare: Cat platesti pentru chirie, mancare, casa/apartament, utilitati, masini etc in atrile pe care le comparati.
Graficul e rupt de date
n.dumiritu [utilizator], Miercuri, 11 noiembrie 2020, 21:29
+2/2
Am deschis documentul de unde vine graficul. Sub grafic zice ca bugetari/total salariati=17,8%. Imediat dedesubt are un alt grafic cu valorile nominale: 1.252.265 bugetari si 3.693.603 privati. Daca faci proportia, iti da 25%. Pe pag.urmatoare, spune ca in 2018 salariile bugetare ajung la 9,2% din PIB; in graficul dat este sub 7%. Cam asta cu calitatea graficului si a interpretarilor lui.

M-am intrebat unde sint preotii daca sint numarati (undeva spre 20.000). Posibil sa fie la "3. Instituții subvenționate din bugetul de stat și bugetul asig. pt.șomaj" (42.470). Cu greu gasesti care sint aceste institutii. O parte din ele (doar acronime): ICR, SGG, INS, DLAF, ANR, ANRM, CNCAN, ICCMER, ONJN, SSC, CNSP, ANFPI. Or fi si preotii acolo, dar nu tot acolo pot fi si personalul neclerical (alti circa 20.000), tot salariati de la buget. Iarasi, in lista aia nu ai SRI, SIE, alesi locali (primari si viceprimari), parlamentari si angajatii lor etc. Deci daca iei 1,25 mil bugetari dati de INS si dai si proportia gresit, ce valoare are graficul ala?
Asta de unde ai scos-o?
un_moftangiu [utilizator], Joi, 12 noiembrie 2020, 14:16
-1/1
Te duci tu sa predai la o clasa cu 70 de elevi numai pentru ca ti-a trecut prin cap sa reduci numarul de bugetari? Ai tu bani sa te tratezi in medicina privata ca sa trecem medicii de la stat la privat?
bugetari+pensionari mai multi decat la privat
wizard_mefisto [utilizator], Joi, 12 noiembrie 2020, 16:25
0/0
Cum crezi ca o sa se schimbe in romania ceva ? Toti care vor fi la butoane nu o sa faca nimic, din pacate nici cei de la USR nu sunt foarte vehementi .
In locul lor luam cu asalt toate televiziunile si la radio si pe facebuc faceam galagie peste tot
comenteaza