Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seară, că în judeţele care raportează cazuri puţine de infectare în rândul cetăţenilor se efectuează suficiente testări, dar că testele pot fi lucrate în centre din alte zone.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Nu este obligatoriu ca un test să fie făcut în judeţul respectiv. Călăraşiul, că vorbim de Călăraşi: Direcţia de Sănătate Publică trimite probele prelevate la cinci sau şase centre din Bucureşti. Nu este adevărat că nu se fac teste, pentru că acolo avem evidenţa cu solicitările de testare, conform definiţiei de caz, care fie vin pe 112, fie vin pe call-centerul de la DSP. (...) Nu se testează că nu vrea Spitalul Judeţean, că n-are specialişti care să poată să asigure funcţionalitatea. DSP-ul local nu-i lasă pe solicitanţii de diagnosticare fără diagnostic, ei au făcut contract cu centre din Bucureşti”, a afirmat premierul Orban într-o emisiune la Digi 24, conform Agerpres.

Orban a explicat că anumite judeţe raportează foarte puţine cazuri fiindcă se referă strict la testele care au fost lucrate efectiv în judeţele respective.

El susţine că DSP-ul dintr-un astfel de judeţ nu poate să nu cunoască situaţia persoanelor confirmate pozitiv în urma unor teste efectuate în afara judeţului, deoarece este instituţia care trimite testele la centrele respective.