USR-PLUS intră în alegerile parlamentare cu dorinţa de a da premierul în viitorul Guvern și "nimeni nu are un cec în alb” din partea alianţei, afirmă deputatul USR Ionuț Moșteanu, spunând că Dacian Cioloş ar fi "omul mai mult decât potrivit pentru a conduce viitorul Guvern". Întrebat dacă Dacian Cioloș este mai potrivit decât Ludovic Orban pentru un viitor guvern, Moșteanu a răspuns: “Bineînțeles”.

Ionut MosteanuFoto: Agerpres

Moșteanu a spus, vineri, într-o intervenție la Digi 24, că USR va intra la guvernare cu un mandat de reformă.

"Vrem un premier cu mandat de reformă. Nimeni nu are un cec în alb din partea noastră, în primul rând ca partid care intrăm acum în nişte alegeri. USR-PLUS vrea să dea premierul. Asta să fie foarte clar, noi cu gândul acesta intrăm în alegeri şi facem tot ce ţine de noi să ne convingem electoratul că noi suntem singura variantă, singurul partid care vrea într-adevăr o reformă, o reformă de care statul într-adevăr are atât de mare nevoie. Dincolo de asta, aşa cum spuneam, e prea devreme acum să căutăm funcţii şi să împărţim guvernarea. Vrem un parteneriat corect, onest”, a spus Moşteanu, întrebat dacă USR va condiţiona schimbarea lui Orban din fruntea Guvernului în cazul în care va intra la guvernare.

Întrebat dacă îşi menţine declaraţia că Ludovic Orban este "un mincinos", Moşteanu a răspuns: "Eu vreau un parteneriat şi noi vrem un parteneriat onest, loial, deschis de guvernare. Domnul Orban, din punctul meu de vedere, pe mine m-a dezamăgit pentru că a minţit miercuri dimineaţă când a spus nişte lucruri total neadevărate, ştia că sunt total neadevărate".

"Vreau să stăm la masă, după alegeri, discutăm cu toţii, nu decid eu singur. Noi avem un proces decizional şi de dezbatere foarte bun în USR-PLUS. Vrem să dăm premierul şi, cum spuneam, nimeni nu are un cec în alb”, a mai spus deputatul USR, subliniind că, potrivit protocolului de alianță, Dacian Cioloş este cel desemnat pentru funcția de premier.

Chestionat dacă Dacian Cioloș este mai potrivit decât Ludovic Orban pentru un viitor guvern, Moșteanu a răspuns: “Bineînțeles, bineînțeles”.

Reamintim că USR și PNL s-au acuzat reciproc de blat cu PSD după ce controversatul Florin Iordache a fost ales de parlamentari la șefia Consiliului Legislativ.

Liderul PNL, Ludovic Orban, îi acuză pe parlamentarii USR că ar fi votat pentru alegerea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, spunând că parlamentarii PNL sunt singurii care au votat pentru Augustin Zegrean. "După cum arată rezultatele, nu există altă posibilitate", a spus Orban, miercuri, întrebat de jurnaliști dacă este posibil ca Iordache să fi fost ales și cu voturile USR.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că Ludovic Orban rămâne prima sa variantă de premier după alegeri. Șeful statului a calificat, în context, condiționările și amenințările dintre USR și PNL privind o viitoare coaliție de guvernare, drept "povești de campanie”.

Precizările șefului statului au venit în contextul unei întrebări referitoare la o postare a vicepreședintelui USR Cătălin Drulă, potrivit căruia Ludovic Orban a picat testul "onestității și loialității”.