Alexandru Rafila a fost în ultimii 10 ani tehnocratul PSD, a avut funcție în partid și a bagatelizat infecțiile nosocomiale după Colectiv! A ocupat o poziție de expert afiliat PSD între 2010 și 2012, apoi Rafila a ieșit din funcția de vicepreședinte al departamentului de sănătate al PSD. La fel cum Nicolae Bănicioiu declara că spitalele din țară au de toate, “ca-n Germania”, după incendiu, Rafila spunea la început de 2016 că ”marea majoritate a acestor infecţii nu sunt infecţii de o gravitate extremă, cum au fost de exemplu unele din cele care au fost menţionate la pacienţi din Colectiv”, potrivit Libertatea.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Unde mai e „iarba verde de acasă“. Un deces din cinci este cauzat de poluarea mediului, de noxele de la construcțiile abandonate și terenurile degradate, de gropile de gunoi. Bucureștiul nu are încă un sistem de monitorizare a calității aerului. Statisticile spun că un deces din cinci este cauzat de poluarea mediului, de noxele de la construcțiile abandonate și terenurile degradate, de gropile de gunoi, unele apărute peste noapte. S-au tăiat și se taie în continuare copaci din spațiul verde al blocurilor fără nicio aprobare, doar pentru că fac umbră. Multe spații verzi au fost acoperite cu betoane și transformate în parcări. De-a lungul bulevardelor s-au plantat pomi dintre care jumătate s-au uscat după cîteva săptămîni, fără ca firmele care au semnat contractele cu primăriile să fie amendate. În plus, puieții au fost plantați la cel mult doi metri unul de celălalt, asta pentru ca firmele respective să-și facă norma, scrie Deutsche Welle.

În pandemie, spitalizarea bolnavilor cronici a scăzut cu 50%, cea a bolnavilor HIV cu 80%. Numărul spitalizărilor la nivel național în primele șase luni ale pandemiei a scăzut dramatic: cu 48% mai puține comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai afectați sunt bolnavii de HIV-SIDA și cei cu diabet. Scăderea este cauzată de îngreunarea accesului la servicii medicale pentru bolnavii cronici pe fondul măsurilor luate în contextul pandemiei. 51%, 75% și 82% sunt procentele care cuantifică dezastrul privind îngrijirile medicale primite, acreditarea spitalelor suport Covid și opinia medicilor de familie cu privire la impactul pandemiei asupra accesul bolnavilor cronici la servicii medicale, potrivit Radio Europa Liberă.

Propaganda Rusiei în România și Moldova: Kremlinul încearcă să promoveze narativa că tradiționalismul este mult mai important decât normele democratice. Victor Gotișan este cercetător și consultant pentru spațiul media din Republica Moldova și a explicat pentru PressOne că principalele canale prin care Rusia controlează spațiul informațional din Moldova sunt instituțiile mass media, Biserica Ortodoxă și partidele proxy ale Rusiei. ”În primul rând, spațiul mediatic din Moldova este clar dominat de conținutul media rusesc: un simplu exemplu, patru din primele cinci televiziuni cele mai populare sunt și au conținut de bază rusesc: NTV Moldova, Primul în Moldova (deținute de PSRM), RTR Moldova și STS. Biserica Ortodoxă este cea mai populară și de încredere instituție printre moldoveni și se află sub jurisdicția directă a Patriarhiei Ruse.”, spune Gotișan pentru Pressone.ro.

Summit-ul UE: Amânăm pe data viitoare. Şefa executivului finlandez, Sanna Marin, s-a speriat de creşterea infectărilor cu coronavirus la Bruxelles. Şi a părăsit precipitat reuniunea la nivel înalt a UE din capitala Belgiei, rugându-l pe omologul ei suedez să o reprezinte. Marin a criticat deja joi prezenţa fizică la reuniune, afirmând că este un lux inutil pe fundalul extinderii pandemiei în Europa. Dat fiind că în cadrul reuniunii la vârf, desfăşurate joi şi vineri la Bruxelles, nu s-a luat nicio decizie cu adevărat, ea s-ar fi putut desfăşura şi sub formă de videoconferinţă online, au subliniat delegaţiile finlandeză şi daneză. Preşedintele reuniunii la vârf, Charles Michel, a insistat însă că şefii de stat şi de guvern europeni trebuie să se prezinte personal la Bruxelles, pentru a discuta despre Brexit. Dar dacă ne uităm la rezultatul în scris al reuniunii se pare că şefa guvernului finlandez a avut dreptate, potrivitDeutsche Welle.

Polițistul ieșean care a dus-o pe videochatista cu sparanghel la raclă, anchetat. Nici mască de protecție nu purta. Agentul de poliţie Cătălin Nistor, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi, îşi poate pierde locul de muncă după ce a ajutat-o pe Oana Lovin, tânără prezentă des la protestele din Bucureşti, model la videochat, să ajungă la racla Sf. Parascheva. Cătălin Nistor ar fi părăsit postul stabilit, ar fi permis unei persoane care nu avea dreptul să ajungă la racla şi nu ar fi purtat mască de protecţie. Acestea sunt posibilele nereguli care ar putea să îi aducă o sancţiune agentului, scrie Ziarul de Iași.

Ultimul colț al Rusiei Imperiale în capitala României. În 1933, revista Realitatea Ilustrată publica un articol despre ultimul colț al Imperiului Țarist care se încăpățâna să mai existe, la 15 ani după venirea la putere a comuniștilor și masacrarea întregii familii imperiale. Unde? Chiar la București: “În Bucureşti există actualmente o colonie rusă, mai numeroasă ca oricând. Se găsesc aci oameni, care odinioară au ocupat cele mai înalte situații sub vechiul regim: foşti generali, foşti guvernatori, foşti mari industriaşi, financiari, mari bogătaşi, profesori, apoi membri ai familiilor nobile, care în alte vremuri dadeau strălucire vieţii din Petersburg, Moscova, etc.. Toţi aceştia, cei mai mulţi neavând nici o meserie, pe care s-o poată folosi, sunt în cea mai penibilă situaţie…”, citează Punct.News.